Szlovák államnyelvtörvényFinomít a kulturális tárca

2009. július 4., szombat, Világfigyelő

A szlovák államnyelvtörvény nem vonatkozik a nemzeti kisebbségek sajtójára — közölte a pozsonyi kulturális minisztérium tegnap. Állásfoglalásában a tárca arra a Sme napilapban megjelent értesülésre reagált, miszerint a kisebbségi sajtóban a jövőben szlovák nyelven is fel kellene tüntetni a szlovákiai helységneveket és a földrajzi megnevezéseket.

A minisztérium szerint a kisebbségi sajtóra, mivel ,,más nyelvű sajtó", nem terjed ki az államnyelvtörvény hatálya. ,,Ez azt jelenti, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén írott sajtóra nem vonatkozik az államnyelvtörvény 3. cikkelye, amely a földrajzi nevek terén az államnyelv használatát szabályozza. A Szlovák Köztársaság kulturális minisztériuma jónak tartaná, ha a kisebbségi sajtó az államnyelven is használná a megnevezéseket, de ez nem kötelező" — olvasható az állásfoglalásban.

Ami az egészségügyi intézményeket illeti, az államnyelv használata terén a módosítás után is fennmarad az eddigi érvényes szabályozás. Eszerint az egészségügyi intézmény személyzete ,,rendszerint" az államnyelven értekezik a páciensekkel. Ha azonban az államnyelvet nem ismerő páciensről van szó, a kommunikáció olyan nyelven történik, amellyel a személyzet és a páciens megérti egymást. ,,Ezt a kommunikációt úgy, ahogy eddig, nem felügyelik, és nem büntethető" — áll a közleményben.

,,Az államnyelvtörvény a kulturális és más érdekképviseleti szervezetek belső nyelvhasználatát nem szabályozza. Ennek alapján a Csemadok dolga, milyen nyelven fognak lezajlani gyűlései. A törvény olyan kulturális rendezvényekről szól, amelyeknél valószínűsíthető, hogy nyilvános rendezvények. Ha nemzeti kisebbségi kulturális rendezvényekről van szó, akkor csak a felvezetésnek kell a kisebbségi nyelv mellett államnyelven is elhangzania" — szögezte le a szlovák kulturális tárca az állásfoglalásában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-07-04: Magazin - x:

Ulrik napja gyermekeknek Tüskevárban

1953 táján Fekete István fantáziájában megszületett egy ifjúságnak szánt fényképalbum nyomán a Tüskevár gondolata, az az ifjúsági regény, amelyet kamaszkorunkban mindannyian olvastunk, és amely annyira különbözött a kor kötelező házi olvasmányaitól.
2009-07-04: Világfigyelő - x:

Bejegyezték a Most—Híd pártot Szlovákiában

A szlovák belügyminisztérium bejegyezte a Most—Híd szlovákiai pártot, amelyet a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők alakítottak — közölték tegnap Pozsonyban. A párt hivatalos bejegyzéséhez legalább 10 000 támogatói aláírásra volt szükség.