Gazdanap - Incze Péter

2009. július 7., kedd, Gazdakör

Szakemberek a búzaföldön — hangzatos nevű, jó hozamú fajták

Több mint száz nagytermelő és szakember vett részt a múlt pénteken szervezett gazdanapon a zágoni Oprea Romulus bemutatóparcelláin. A házigazda jól ismert a háromszéki termelők körében, több éve a vetőburgonya termesztésével foglalkozik, és a hollandiai Agrico nevű kutatóállomás új burgonyafajtáit forgalmazza.

A találkozón jelen voltak a martonvásári kutatóintézet szakemberei, valamint a Du Pont vegyszergyártó és -forgalmazó cég romániai képviselői is.

A gazdanap a Magyar Tudományos Akadémia hatáskörébe tartozó martonvásári kutatóintézet őszbúza fajtaajánlatával kezdődött. A kutatóintézet hatvanéves növénynemesítési múltra tekint vissza. Bú­zanemesítési programjukban 76 őszi fajta született, ebből 33 az elmúlt évtizedben. A fajták hagyományosan jó stressztűrőképességüknek és jó minőségüknek köszönhetően közel két évtizede piacvezetők a magyar vetőbúzapiacon. A kutatóintézet szakemberei kidolgozták a Pannon-búza programot, és egyre több olyan fajtát szelektálnak, mely megfelel a Pannon-búza minőségi követelményeinek. A Pannon Prémium csoportba tartozó búzafajtáik kemény szeműek, malomipari minőségük kedvező, nagy nedvessikér-tartalmúak, tésztaminőségük kiváló. A minőségi érték megállapításánál számos tulajdonságot követnek: szemkeménység, esésszám, nyersfehérje-tartalom, nedvessikér-mennyiség, szedimentációs érték, vízfelvevő képesség, sütőipari értékszám, tésztastabilitás és egyebek. A gazdanapon 12 búzafajtát mutattak be kisparcellás termelésben: Magvas, Csárdás, Suba, Béres, Süveges, Toborzó, Verbunkos — hogy csak néhányat említsünk a hangzatos elnevezésű fajtákból. Teljesítményké­pességük is kitűnő, a tavalyi évben Oprea Romulus a Süveges nevű fajtával 120 hektáron 6800 kilogrammos átlagtermést ért el.

A burgonyaparcelláknál a házigazda 24 új holland és nyolc osztrák krumplifajtát mutatott be. Az előbbieket a holland Agrico Kutatóállomá­son nemesítették. A hollandok Ausztriában is folytattak nemesítési munkát, ennek eredménye a bemutatott nyolc krumplifajta. A bemutató táblák gyönyörűek, teljesen gyommentesek, ragyának és kolorádóbogárnak nyoma sincs. Erről, amint Oprea elmondta, a Du Pont termékei gondoskodtak, a Lexone és Titus nevű gyomirtó, az Equation Pro gombaölő szer és a Coragen bogár elleni vegyszer. A Du Pont szakemberei azt sem hallgatták el, hogy bár termékeik piacvezetők, azért nem árt mindig más vegyszergyártó cég termékeit is váltakozva használni a különböző kezeléseknél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-07: Nemzet-nemzetiség - x:

Túl sokan a prérin (Jegyzet) - Szekeres Attila

Mire való a csendőrség? című jegyzetünk megjelenése óta most találkoztunk a Dózsa György Megyei Csendőr-felügyelőség parancsnokával, akivel elbeszélgettünk a témáról. Adrian Faur ezredes tudatában van annak, hogy mindenki a saját igazát védi, ám ő, mint mondta, szakmai szempontból közelíti meg e kérdést.
2009-07-07: Gazdakör - x:

A vadkárok elleni védekezésről (Idényben) - Incze Péter

A napokban egyre több panasz és rengeteg vádaskodás hangzik el a vadkárokat illetően. Mindenki a maga igazát hangoztatja, az erdészet és a vadászegyesület a vadvédelmi törvényt emlegeti, amely inkább a vadállomány számára kedvező, semmint a termelőknek.