Hírlugas

2009. július 7., kedd, Gazdakör

Kvótaellenőrzés

A kifizetési ügynökség kéri a tejtermelőket, hogy az április, május és június hónapra járó tejprémium elnyerése érdekében a kérvények iktatása előtt keressék fel Sepsiszentgyörgyön az Árkosi úton levő kvótakezelő irodát ellenőrzés végett. (Incze Péter)

Mezőgazdasági összeírás

Év végén újabb mezőgazdasági összeírást szerveznek. A szakminiszter előterjesztését a képviselőház elfogadta és törvénybe foglalta, így év végén, december 2. és jövő év január 31. között általános mezőgazdasági összeírást tartanak. Az új statisztikai adatokat az unió mezőgazdasági bizottsága is szorgalmazza. A számbavétel fontos a mezőgazdasági ágazat új nemzeti fejlesztési stratégiáinak kidolgozásához és az unió agrárpolitikájának esedékes változtatásához. Az összeírásnál minden egyes gazdaságot számba vesznek, függetlenül a tulajdon- és szerkezeti formától. Az összeíró biztosok a gazdálkodási formát, a terület nagyságát, a megművelt terület nagyságát, a kultúraszerkezetet, az esetleges öntözési lehetőséget, az állatlétszámot, a mezőgazdasági gépek és felszerelések számát és jellegét, a mezőgazdasági épületeket és istállókat, valamint a mezőgazdasággal foglakozó személyek számát jegyzik. Az összeírást a szakminisztérium, az Országos Statisztikai Hivatal és a közigazgatási minisztérium szervezi és bonyolítja le. Megyeszinten szükséges a prefektus hatáskörébe tartozó bizottságok, valamint minden egyes község szintjén a helyi bizottságok megalakítása. A törvény értelmében a pontos és teljes adatok szolgáltatása mindenki számára kötelező, ezeket viszont bizalmasan kezelik, és csak statisztikai célokra szabad felhasználni. (Incze Péter)

Csökkenő gabonatermés

Várhatóan 285,27 millió tonna gabonát takarítanak be idén az Európai Unióban a tavalyi 310,19 millió után a termelők brüsszeli lobbiszervezetének új előrejelzése szerint. Magyarországon a korábban becsültnél több mint egymillió tonnával kisebb lehet a kukoricatermés — áll a Coceral-jelentésben. A szervezet másodszor készített előrejelzést az idén várható gabonatermésről. Márciusi első becslésében 286,44 millió tonnát valószínűsített, a huszonhetek összesített termése tehát alig valamivel lehet kevesebb a korábban vártnál, országok szerinti bontásban viszont mutatkoznak nagyobb eltérések. Jobb lehet a termés a két legnagyobb gabonatermelőnél, Franciaországban és Németországban, Spanyolországban és Romániában pedig komoly visszaesés várható a tavaszi kilátásokhoz képest. Búzából összesen 140,88 millió tonnát takaríthatnak be az uniós gazdák. Árpából a Coceral szakemberei szerint 59,73 millió tonna lehet az EU termése, elmarad a tavalyi 65,63 millió tonnától és az idén tavasszal becsült 61,27 millió tonnától. Az uniós kukoricatermés 56,15 millió tonna lehet, alig kevesebb a tavasszal valószínűsített 56,37 milliónál, de bőven elmaradhat a tavalyi 60,50 millió tonnától.

Gigantikus hangyakolónia

Az argentin hangyáról már korábban kiderült, hogy képes több száz kilométeres szuperkolóniákat alkotni. Birodalma azonban úgy tűnik, ennél is átfogóbb, hiszen egy japán—spanyol entomológus csapat a faj ázsiai, európai és észak-amerikai szuperkolóniáinak rokonsági fokát tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy lényegében egyetlen gigantikus kolóniáról van szó. A csupán három milliméteres argentin hangya (Linepithema humile) eredetileg Dél-Amerikából származik. Sikerült azonban messzemenőkig kihasználnia az ember által ,,felkínált" logisztikai lehetőségeket, így az Antarktisz kivételével ma már az összes kontinensen megtalálható, még a félreeső Hawaii szigetén is. Szívesen azonban sehol nem látják: egyrészt kiszorítja az őshonos hangyafajokat, így befolyásolja a helyi táplálékláncot, másrészt különböző növényi élősködőkkel él szimbiózisban, ezek nedveivel táplálkozik, cserébe pedig megvédi őket a ragadozó rovaroktól. Az élősködők tetemes károkat okozhatnak a mezőgazdaságnak.

Hibaigazítás

Az algaalapú levéltrágyáról szóló múlt heti cikkünkbe sajnálatos hiba csúszott be, az Organic Green Gold néven forgalmazott levéltrágyát az A. E. T. Slovakia nevű cégcsoportban gyártják, romániai forgalmazója pedig az Eukivov Kft. Az érintettek szíves elnézését kérjük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-07-07: Gazdakör - x:

A vadkárok elleni védekezésről (Idényben) - Incze Péter

A napokban egyre több panasz és rengeteg vádaskodás hangzik el a vadkárokat illetően. Mindenki a maga igazát hangoztatja, az erdészet és a vadászegyesület a vadvédelmi törvényt emlegeti, amely inkább a vadállomány számára kedvező, semmint a termelőknek.
2009-07-07: Magazin - x:

Jobbágyok helyhez kötése a XVI. században - Józsa Lajos

A Székelyföld egész területére kihatott Erdély különszakadása és az ezt követő zavargások sorozata. Ősi szabadságjogaik visszaállítását remélve fegyvert fogtak a székelyek 1562-ben, de különösebb siker nélkül.