Nyílzápor hullott Ópusztaszeren

2009. július 7., kedd, Magazin

Több mint kétezer íjász érkezett múlt hét végére Ópusztaszerre, a III. Íjásztalálkozóra. A kétnapos esemény kezdetén ezernyolcszáz íjász nyílzápora emlékeztetett Árpád vezérre és egykori seregére.

Faragó Csaba, a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja elmondta: idén hatszázzal többen vettek részt a közös lövésen, ezzel úgy tűnik, a rendezvény lassanként beváltja a hozzá fűzött reményeket. Három évvel ezelőtt az emlékezés mellett a sportág népszerűsítéséért, illetve a már azt művelők számának pontos felméréséért hívták életre a rendezvényt. A siker fokmérője, hogy a szövetség keretében tavaly összesen kétezer versenyengedélyt adtak ki, míg idén már az első fél évben a számuk meghaladta a kétezer négyszázat. A sportág kortól és nemtől függetlenül művelhető, így minden versenyrendszerben van veterán kategória, amelyben az ötven éven felüli sportolók mérhetik össze tudásukat — mondta Faragó Csaba.

A hét végi rendezvényre három rekordkísérletet terveztek. Elkészült a világ legnagyobb, négyméteres visszacsapó íja. Az új távlövési rekord háromszáz méter, a világ legerősebb — 200 kilogrammos — íját viszont nem sikerült lövésre alkalmasan megfeszítenie senkinek, bár nagyon sokan próbálkoztak. A hét végén próbálkozik saját rekordja megdöntésével Kassai Lajos, aki korábban vágtázó lovon ülve egy tucat feldobott korongot 19 másodperc alatt lőtt le.

A Nyílzápor 2009-re felvonulók több mint negyed óráig álltak hadrendben a park mezején, ahol több ezer néző figyelte az együttlövést. Az ezernyolcszáz íjász több mint tízezer nyílvesszője fúródott a talajba, szinte sündisznóvá változtatva a területet.

A III. Ópusztaszeri Íjásztalálkozó több nemzetközi versenynek is otthont ad: a pályaíjászversenyt az Európa Kupa-sorozatba illesztették, itt tartják a legfiatalabb szakág, a futásíjászat országos és nemzetközi megmérettetését, sőt, már most népszerűsítik a Történelmi Íjász Európa Bajnokságot, amelyet először jövőre rendeznek meg. A pályaíjászversenyre Iránból és Indiából is érkeznek résztvevők. Emellett román, német, illetve bolgár íjászok is ott vannak, sőt, mongol vendége is van a rendezvénynek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-07: Magazin - x:

Jobbágyok helyhez kötése a XVI. században - Józsa Lajos

A Székelyföld egész területére kihatott Erdély különszakadása és az ezt követő zavargások sorozata. Ősi szabadságjogaik visszaállítását remélve fegyvert fogtak a székelyek 1562-ben, de különösebb siker nélkül.
2009-07-07: Magazin - x:

Hatvanhárom év után megkerült (Hogy mik vannak!)

A tárca bőre sima maradt, a cowboyminta pedig sértetlen. A cipzár is könnyen jár. Amikor Bill Fulton belenézett régi tárcájába, annak tartalma felidézte benne 1946-os emlékeit, amikor tárcája a középiskola lelátójáról leeshetett.