MementóDarkó Béla - Kisgyörgy Zoltán

2009. július 8., szerda, Magazin

Nagyajtai nemes székely család sarja, unitárius lelkész-esperes, prédikációíró és kiváló szónok volt.

Száz évvel ezelőtt született Nagyajtán, negyven évvel ezelőtt hunyt el Marosvásárhelyen. Kiváló tanulóként a székelykeresztúri Orbán Balázs Unitárius Főgimnázium elvégzése után (1928) sikeresen felvételizik a Kolozsvári Unitárius Teológiára (1929), majd az angliai Manchester Unitarian College-ban végez 1934-ben. Kiváló előmenetelének jutalmául az unitárius egyház ösztöndíjjal támogatta. 1935-ben családot alapított, és a Békés megyei Füzesgyarmat lelkésze lett. Innen helyezik Árkosra 1944-ben. Az árkosi hívek ,,szép szavú papja" és szónoka nőegyletet alakít, egyházi-közművelődési rendezvényeket szervez. 1955-től haláláig Marosvásárhely unitárius lelkész-espereseként megteremti az ottani felekezetek közötti szoros ökumenikus barátságot. Megírt szószéki beszédeit rendezték, kiadásuk méltó emléket állítana Darkó Bélának. Hagyatékát lánya, a Marosvásárhelyen élő Tompáné Darkó Mária őrzi. Síremléke a marosvásárhelyi református temetőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-07: Magazin - x:

Hangosítani kell a hibrid autókat?

Elképzelhető, hogy a közeljövőben zajkeltő berendezésekkel kell felszerelni a látássérültek által veszélyesnek tartott, némán suhanó hibrid autókat. Japánban az utóbbi hónapok autóeladási toplistáját a benzin- és áramüzemelésű hibrid járművek vezetik, amelyek alacsony sebességnél, elektromos módban szinte hangtalanul suhannak az utakon.
2009-07-08: Magazin - x:

Három kontinensnyi hangyakolónia

Az argentin hangyáról már korábban kiderült, hogy képes több száz kilométeres szuperkolóniákat alkotni. Birodalma azonban úgy tűnik, ennél is átfogóbb — a hangya világuralomra tör. Egy japán—spanyol entomológuscsapat a tokiói egyetem kutatója, Sunamura Eiriki vezetésével a faj ázsiai, európai és észak-amerikai szuperkolóniáinak rokonsági fokát tanulmányozta.