Francia politikusok aranyköpései

2009. július 8., szerda, Magazin

Párizs főpolgármestere, a kormányszóvivő és a kormánypárt nemzetgyűlési frakcióvezetője kapta megosztva idén a legviccesebb mondatot megfogalmazó francia politikusnak járó Humor és politika elnevezésű díjat, amelyet a Press Club francia újságíró-szervezet ítél oda minden évben.

A felmérések szerint a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Párizs szocialista polgármestere szájából hangzott el a közelmúltban az a legtalálóbbnak tartott mondat, miszerint pártja, a Szocialista Párt számára ,,az lenne az igazi változás, ha nyerni tudna". Bertrand Delanoe a díj átvételekor az újságírók legnagyobb derültségére, nevetve csak annyit mondott: ,,Az önök által humorosnak ítélt mondatot továbbra is komolyan gondolom, és egyáltalán nem tartom viccesnek". A főpolgármester a L’Express politikai hetilap internetes portáljának azt is mondta: ,,A jó egészséghez elengedhetetlen egy jó adag nevetés. Személy szerint én imádom azokat, akik meg tudnak nevettetni másokat."

,,Az államfő néha csak azért hívja fel Brice Hortefeux-t (belügyminiszterét, legjobb barátját), hogy semmit se mondjon neki. Ez a bizonyítéka annak, hogy milyen mély a kapcsolatuk" — ez a bölcsesség Luc Chatel kormányszóvivő szájából hangzott el. ,,A párbeszéd szerepe a barátságban filozófiai eszmefuttatást érdemel. De van mit mondani az újságírók és a politikusok közti barátságról és párbeszédről is" — fejtette ki a kormányszóvivő a díjátadáson. Véleménye szerint a humor a legjobb válságkezelő eszköz, a politikusok számára pedig a legjobb biztonsági szelep.

Jean-Francois Copé, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója nemzetgyűlési frakcióvezetőjének párton belüli legnagyobb riválisát, Xavier Bertrand-t nevezte ki tavaly ősszel Nicolas Sarkozy a párt főtitkári posztjára, amelyet korábban maga is betöltött. Sajtóértesülések szerint a hírre reagálva a frakcióvezető csak annyit mondott az államfőnek: ,,Ha át akarod adni a kulcsokat Xavier Bertrand-nak, előbb másoltatni kellene magadnak egy példányt." A frakcióvezető felidézte, hogy már 1996-ban is őt kiáltották ki győztesnek, amikor egy politikai nagygyűlésen a lelkesedés hevében azt találta mondani: ,,Négy év múlva lesz az ezredforduló, de jó lesz vigyázni, mert még előbb is eljöhet." A politikai életben, ahol nagyon feszültek az emberi viszonyok, és mindenféle jelzővel illetjük egymást, a humor nagyon értékes dolognak számít — mondta Copé a L’Express-nek.

Néhány olyan mondat, amelyet jelöltek ugyan, de végül nem nyert díjat: a sportért is felelős egészségügyi miniszter asszony a francia kézilabdacsapat világbajnoki győzelme után így lelkesedett: ,,Az öltözőben csak egyetlen szó jött ki a számon: óriási!" Jean-Christophe Cambadelis szocialista képviselő szerint, ha Ségolene Royal, a két évvel ezelőtti elnökválasztás baloldali vesztese Sarkozy minden diplomáciai baklövéséért bocsánatot akar kérni a világban, akkor egész életét térden állva fogja tölteni. ,,Miért nem egyből a Paris Saint-Germain vezetőedzője?" — így reagált Christine Lagarde gazdasági miniszter arra, hogy sajtóértesülések szerint hamarosan európai biztos lesz.

A tavalyi év emlékezetes mondatát az akkor még munkaügyi miniszterként dolgozó Bertrand fogalmazta meg: ,,A szocialista pártnak nincs vezetője, a (centrista) François Bayrou vezetőnek pedig nincs pártja. Tessenek egyesülni!"

(Hát, ideje lenne Romániában is hasonló díjat alapítani. Igaz, borzasztó nehéz lenne a válogatás... — szerk. megj.)

Venczel Katalin

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-08: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Cowboykalap-múzeum
Volt egy bolt Texasban, ahol az emberek szó szerint szögre akaszthatták kalapjukat. A bolt 1953-ban nyílt, és árult mindenfélét: csizmákat és cowboykalapokat, és a vásárlók a falra akasztva ott hagyhatták régi holmijukat az újak megvásárlásakor.
2009-07-08: Magazin - x:

Hófehér tigris született

Csíkok nélküli kölyke született a Dél-Afrikai Köztársaságban egy fehér bengáli tigrisnek, amely önmagában sem hétköznapi állat, hiszen bundájának színe ritka és különleges génektől világosabb, mint fajtársaié.