MagaslesUjgur zavargások - Bogdán László

2009. július 9., csütörtök, Világfigyelő

Hogy a Kínai Népköztársaságban — mely gazdaságilag ma nagyhatalom, és a gazdasági növekedés tekintetében páratlan sorozatot produkált anélkül, hogy feladta volna államiságának kommunista jellegét — hogyan is vélekednek az emberi jogokról 2009-ben, a pekingi Mennyei Béke Terén húsz esztendeje történt, brutális vérengzés évfordulóján, arra aránylag könnyű válaszolni: nem érdekli őket!

A gazdaságilag egyre fontosabb globális szerepet betöltő Kína vezetői a bolsevik-maoista hagyomány szívósan továbbélő szellemében keményen lépnek fel mindenfajta, a fennálló állapotokat bíráló ,,lázadás" ellen, beleértve a másképp gondolkodókat éppen úgy, mint a közösségi jogaikért, s úgy egyáltalán a fennmaradásukért harcoló kisebbségeket. Figyelembe véve az elmúlt évtizedekben vaskézzel elnyomott tibeti zavargásokat, nem csodálkozhatunk azon, hogy a tibeti helyzetnél a világon kevésbé ismert ujgur helyzetet is ugyanolyan következetesen, a lázadás minden formáját bestiálisan elnyomva kezelik. Egyáltalán figyelembe sem véve az egyre gyakoribb ujgur panaszokat. A nyugat-kínai Hszincsiang tartományban lévő ujgur autonóm régió fővárosában, Urumcsiban napok óta tartó zavargások kiváltó oka, hogy felhergelt kínai munkások meglincseltek két ujgur munkást. Ezért több mint ezren vonultak a 2,3 milliós főváros utcáira, jogaikat követelve, panaszaikat hangoztatva. Párbeszéd nem kezdődött, a rendőrség és a katonaság brutálisan lépett fel, belelőttek a tömegbe, ahol gyermekek és asszonyok is voltak, utána azt állítva, hogy ujgur tüntetők őrjöngése miatt került sor a véres oszlatásra. A kínai televízió arról számolt be, hogy fékevesztett, emberi mivoltukból kivetkőzött ujgur tüntetők kirakatokat törtek be, autókat gyújtottak fel, a rendőrség és a katonaság csak a rendet állította helyre. Ha a Kínában körülbelül tízmilliós, muszlim ujgur kisebbségnek (több százezer ujgur él Kazahsztánban és Üzbegisztánban is!) a helyzete nem is annyira ismert a világban, mint a tibetieké, de azért él és működik az Ujgur Világkongresszus, tagjai egykori, Kínából elmenekült ujgur ellenzékiek most felvételeket hoztak nyilvánosságra a vérengzésről, cáfolva a kínai hatóságok vádját, miszerint külföldről irányított összeesküvésről lenne szó, kimondva, hogy a felgyülemlett düh, az ujgur kisebbség hátrányos helyzete, a megkülönböztetés vezetett zavargásokhoz, amelyek az elmúlt napokban is folytatódtak, a hatóság elnézte, hogy kínaiak ujgur üzleteket dúltak fel, de az ujgur tüntetőkkel szemben ismét brutálisan léptek fel, a halottak számát sem lehet pontosan tudni, megközelítheti a kétszázat(!). Ismerve a szemellenzős pekingi politikát, még csak remény sem lehet rá, hogy az elkövetkezőkben egyszerűen meghallgatják az ujgur panaszokat, akárcsak a tibetieket, az ujgurokat is rabszolgaként kezeli a kommunista kínai vezetés, amelyik egyszerűen képtelen a párbeszédre, s a véres fellépést perfid módon azzal indokolja, hogy iszlám kisebbségről van szó, ,,iszlám terrorizmusról" tehát, és Peking tulajdonképpen nem tesz egyebet, mint Amerika mohamedán terrorizmus elleni harcához csatlakozva megpróbálja elszigetelni az ujgur lázadókat. Ami pedig az emberi jogokat illeti, ilyesmiről Kínában beszélni sem érdemes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-09: Világfigyelő - x:

Michael Jackson végső nyughelye még ismeretlen

Továbbra sem lehet tudni, hol temetik el Michael Jacksont; a június 25-én elhunyt sztár halálának oka még mindig ismeretlen, halotti bizonyítványában nem közölték a halál pontos okát, további vizsgálatokra van szükség.
2009-07-09: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Ukrajnában tiltanák a zászlókat
Külföldi államok zászlói ukrán állami intézményekre való kitűzését tiltó törvénytervezetet nyújtott be az Ukrán Néppárt (UNP) képviselőcsoportja tegnap a kijevi parlamentnek.