Röviden — Mózes László

2009. július 9., csütörtök, Világfigyelő

Ukrajnában tiltanák a zászlókat

Külföldi államok zászlói ukrán állami intézményekre való kitűzését tiltó törvénytervezetet nyújtott be az Ukrán Néppárt (UNP) képviselőcsoportja tegnap a kijevi parlamentnek.

Az ukrán állami zászlóról címet viselő törvénytervezet egyik megalkotója, Jaroszlav Dzsozsik, az UNP elnökhelyettese elmondta: ,,a jogszabály megóvja Ukrajnát a nemzetiségi konfliktusoktól, amelyek azáltal alakulhatnak ki, hogy egyes régiókban az állami intézményekre külföldi államok zászlóit tűzik ki". ,,A törvénytervezet megtiltja az ilyen cselekményeket, mivel ezek sértik az Ukrajna nemzeti jelképe iránti tiszteletet" ― idézték a honatyát ukrán hírportálok. Az UNP Kárpátalja megyei szervezete az utóbbi hónapokban többször tiltakozott a helyi államhatalmi szerveknél, követelve a magyar nemzeti lobogók eltávolítását a magyarlakta települések közintézményeiről, jóllehet a nemzetiségi kisebbségekről szóló ukrán törvény szavatolja a kisebbségek számára a nemzeti jelképek használatát az általuk lakott településeken.

G8-csúcs Olaszországban

Silvio Berlusconi olasz kormányfő és Angela Merkel kancellár helikopteren tegnap délelőtt a G8-as országcsoport tanácskozásának otthont adó Abruzzo régióba érkezett. A két politikus először az abruzzói közigazgatási székhely, L’Aquila közelében lévő Onna falucskát látogatta meg. Ezt a néhány száz lelket számláló települést sújtotta leginkább a térségben április elején pusztító földrengés. * A G8-as ,,nagyüzem" kora délután munkaebéddel vette kezdetét. * Olaszországban számos globalizációellenes szervezet kezdett tüntetésekbe. Kedden Rómában összecsaptak a demonstrálók és a rendőrök.

Versenyt futnak az idővel

Az MSZP versenyt fut az idővel, a következő választásokig kell megmutatnia az állampolgároknak megújuló programját és törekvéseit ― mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke; a politikus szerint a múlt szombati kongresszus egyik tanulsága, hogy a párt ,,törésállónak" bizonyult. A pártelnök megismételte: az MSZP kitart a Bajnai-kormány mellett jövő tavaszig. * A Fidesz szerint a választók döntő többségének elege van a szocialistákból és az általuk képviselt egyetlen programból: az újabb és újabb brutális megszorítások politikájából ― közölte Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője tegnap Lendvai Ildikó interjújára reagálva. Lendvai Ildikó nem Magyarországon él, vagy félrebeszél akkor, amikor az elmúlt hét évről reformteljesítmény, illetve modernizációs teljesítmény jut az eszébe ― olvasható a fideszes politikus közleményében.

Rendőrként dolgozó Stasi-alkalmazottak

Több mint ezer egykori Stasi-alkalmazott dolgozik a volt NDK-hoz tartozott keleti tartományok rendőrségének kötelé­kében ― írta tegnap a Die Welt. A konzervatív német napilap maga végzett kutatásokat annak nyomán, hogy a közelmúltban napvilágot látott: Brandenburg tartomány rendőrségénél magas beosztásban vannak olyan személyek, akik az egyesülés előtt a kommunista állambiztonsági minisztérium alkalmazottjai voltak. Az elmúlt hét végén arra is fény derült, hogy Merkel kancellár brandenburgi nyaralóját a többi között két volt Stasi-beosztott őrzi. Mindezt a kancellári hivatal nem cáfolta, de nyomatékosan hangsúlyozta, hogy Angela Merkelnek minderről nem volt tudomása, és az ügy a brandenburgi hatóságok hatáskörébe tartozik. A Die Welt most arról számolt be, hogy a többi keletnémet tartományban is hasonló a helyzet.

Las Vegas-i magyar ámokfutó

Megkezdődött a Las Vegas-i magyar ámokfutó pere kedden; az 53 éves munkanélküli férfi tettét az vezérelte, hogy kétségbeesésében magára akarta vonni a figyelmet, és abban reménykedett, hogy a rendőrök végül lelövik ― jelentette ki egyik védőügyvédje. Az Egyesült Államokban élő Steven Francis Zegrean (Zegreán István) szobafestő 2007. július 6-án ittasan, hosszú kabátja alatt egy 9 milliméteres pisztollyal bement a New York-New York nevű kaszinóba, tüzet nyitott a játékteremben tartózkodókra. Négy embert sebesített meg, egyiküket sem súlyosan. Ezenkívül a menekülő vendégek megtapostak egy asszonyt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-09: Világfigyelő - x:

Ujgur zavargások (Magasles) - Bogdán László

Hogy a Kínai Népköztársaságban — mely gazdaságilag ma nagyhatalom, és a gazdasági növekedés tekintetében páratlan sorozatot produkált anélkül, hogy feladta volna államiságának kommunista jellegét — hogyan is vélekednek az emberi jogokról 2009-ben, a pekingi Mennyei Béke Terén húsz esztendeje történt, brutális vérengzés évfordulóján, arra aránylag könnyű válaszolni: nem érdekli őket!
2009-07-09: Sport - x:

Móricz Zsigmond, a lényeglátó - Bogdán László

Születésének százharmincadik évfordulóján elfogultság nélkül állapítható meg, hogy az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb magyar írójának terjedelmes, szerteágazó életműve — él.