Móricz Zsigmond, a lényeglátó - Bogdán László

2009. július 9., csütörtök, Sport

Születésének százharmincadik évfordulóján elfogultság nélkül állapítható meg, hogy az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb magyar írójának terjedelmes, szerteágazó életműve — él.

Regényei — az Erdély-trilógia, aztán a dzsentri haláltáncát ábrázoló Úri muri vagy a Kivilágos kivirradtig az olvasók körében változatlanul népszerű Légy jó mindhalálig — új és új kiadásokban jelennek meg, nemrég készült el a Rokonok izgalmas filmváltozata, novellái, elbeszélései új, négykötetes kiadása az eddigi legteljesebb. Aligha vannak már az életműben fehér foltok. Ami égetően hiányzik: egy biográfia… Mi most a közíró Móriczra hívnánk fel a figyelmet néhány, a harmincas években, a Magyarországra is begyűrűző gazdasági világválság idején íródó cikkével, ami pontosan mutatja, hogy a lényeglátónak is nevezett író milyen érzékeny membránként reagált a változó valóságra. Az pedig, hogy diagnózisának nem is egy pontja ma is érvényes, az író valóságismerete mellett kétségtelenül bizonyítja, hogy koronként, ciklikusan térnek vissza olyan problémák, amelyeket a magyar társadalom megnyugtatóan kezelni és megoldani egészen egyszerűen képtelen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-09: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Ukrajnában tiltanák a zászlókat
Külföldi államok zászlói ukrán állami intézményekre való kitűzését tiltó törvénytervezetet nyújtott be az Ukrán Néppárt (UNP) képviselőcsoportja tegnap a kijevi parlamentnek.
2009-07-09: Sport - x:

Móricz zsigmond: Termelni nehéz, de eladni még nehezebb

Nehéz köd borong a tenyészállatvásár felett. A magyar mezőgazdaság az utolsó tíz évben rohanva emelkedett a legmagasabb nívóra Európában, de ha a világgazdasági helyzet így marad, újra vissza fog zuhanni a parasztgazdálkodásba.