A jobbik énünk - Jártó Kocsis Edit

2009. július 9., csütörtök, Család

A jó és a rossz már az első emberpár óta mindenkiben ott lakozik — tanítja a Bibliából ismert bűnbeesés története. A vallásos tanításokat elfogadhatjuk vagy tagadhatjuk, azt azonban be kell látnunk, hogy a jó és rossz kölcsönösen vonzzák, sőt, feltételezik egymást. Így hát tagadhatatlan, hogy vannak jó és rossz tulajdonságaink, jó és rossz oldalaink, jó és rossz cselekedeteink, a kérdés csak az: miből mennyi a mi részünk.

Ilyen gondolatok kavarogtak a fejemben, miközben a híres popsztár, Michael Jackson búcsú­szertartását néztem a képernyőn. Szemembe ötlött itt is a kettősség, mert nem csak a rokonok, barátok, rajongók búcsúztak az énekestől, hanem a régi felvételek tükrében ő maga is a táborától és a világtól.

Bevallom, nem tartoztam a feltétlen rajongói közé, de elismerem tehetségét. Meglepődve tapasztaltam, hogy a botrányairól híres, kétes ügyekbe keveredett sztár mennyi jótékonysági akciót szervezett, mennyit adakozott ilyen célra, mennyit aggódott a családja és a világ sorsáért. Bár rengetegen éltek a közelében, éltek meg tehetsége, munkája nyomán, kevés barátja lehetett — a jelek szerint. Bár mindenki dicsérte, sokan aggódtak érte, de kevesen voltak, akik észrevették a szárnyaló színpadi művész álarca mögött vergődő embert. Egy, már gyerekként nagyon tehetséges, sokoldalú, dinamikus művész portréja bontakozott ki lassan, aki mindig magában hordozta a meg nem élt gyermekkor tragédiáját. Ezt a fájdalmat, a valamikori apai szigort a számtalan plasztikai műtét, az egyre vastagabb álarc mögé rejtette. Benne volt a jó és a rossz, a vonzó és a taszító, úgy, mint mindannyiunkban, de éltében dicsőségéhez mérhető szinten csak botrányai kerültek napvilágra.

Az egész történet kísértetiesen hasonlít sok más utolsó tiszteletadás hangulatához. Mindig a már visszafordíthatatlan, a halál tükrében kerül megvilágításra a bennünk levő jó, éltünkben a meg nem értés, az irigység, a lenézés, a vád kísér, ritka alkalmakkor villanásnyira engedve teret a jó felemlegetésének.

Bár a végső mérleg mindig a temetéseken készül, jó lenne többször figyelni a mérleg nyelvére, és nem fukarkodni az elismeréssel, amikor az a jóra mutat. Kevesebb fájdalom, kevesebb szorongás maradna mindenikünkben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-09: Sport - x:

Móricz Zsigmond: Fordított tükörkép (Állástalan fiatalok és munkanélküli felnőttek)

Korunk legszomorúbb és legsúlyosabb ténye az, hogy a társadalom úgy van berendezve, hogy a munkaadó és a munkavállaló soha meg nem értheti egymást.
2009-07-09: Család - x:

A szártalan bábakalács - Puskás Attila

A szártalan bábakalács (Carlyna acaulis L.) nem véletlenül viseli nevében a kalács szót, ugyanis a virágzat vacokja ehető.