Jogi postaA végrendeleti ­örökösödésről - Balogh Klára, jogtanácsos

2009. július 9., csütörtök, Család
Az örökösödés akkor végrendeleti, amikor az örökhagyó végrendeletnek nevezett végintézkedéssel maga rendelkezik arról, hogy javait az ő halála után kinek juttassa.

A végrendeleti öröklés nem zárja ki a törvényi öröklést, az öröklés két módja egymás mellett is fennállhat. Ha az örökhagyó csupán javainak egy részéről rendelkezett végrendeletileg, a többi javait a törvény szerint kell elosztani. A végrendelet alakszerűséghez kötött, egyoldalú, visszavonható és személyes jogügylet, amellyel a végrendelkező ingyen intézkedik halála esetén összes javáról vagy azoknak csupán egy részéről.

A törvényben előírt három formában készíthető:

— a végrendelkező által teljes egészében saját kezűleg írt, keltezett és aláírt végrendelet

— közvégrendelet, vagyis a közjegyző útján készített végrendelet

— titkos végrendelet, vagyis amelyet az örökhagyó aláírt, lezárt és lepecsételt, majd bemutatott az illetékes bíróságnál.

A végrendelet egy személy akaratát fejezi ki. A törvény tiltja, hogy két vagy több személy ugyanazzal a végrendelettel intézkedjék akár egymás javára, akár mindketten egy harmadik személy javára. Így például a házastársak nem végrendelkezhetnek kölcsönösen ugyanabban az iratban, ellenkező esetben a végrendelet érvénytelen.

A végrendeletet a végrendelkező bármikor visszavonhatja, vagy módosíthatja azt. Minden végrendelkezést, mint ingyenes juttatást, a törvény korlátozza az örökösök bizonyos kategóriája javára. Ezeknek joguk van követelni és megkapni elődjük halálakor vagyonának a törvény által meghatározott részét. Ez a rész a köteles rész, amelyre jogosult örökösök a leszármazók, a szülők és a túlélő házastárs. A leszármazók köteles része számuktól függően váltakozik.

A hagyaték felét teszi ki abban az esetben, amikor az örökhagyó után egy gyermek maradt, kétharmadát, amikor két gyermek maradt, és háromnegyedét, amikor három vagy több gyermek maradt.

A szülők köteles része a hagyaték fele, ha az örökség megnyitásakor mindkét szülő él, és annak egynegyede, ha csak az egyik van életben.

A túlélő házastárs köteles része fele annak, amit örökölt volna, ha az örökhagyó nem végrendelkezett volna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-09: Család - x:

A szártalan bábakalács - Puskás Attila

A szártalan bábakalács (Carlyna acaulis L.) nem véletlenül viseli nevében a kalács szót, ugyanis a virágzat vacokja ehető.
2009-07-09: Család - x:

Az ember bolond természete

Visszakapja
Nemzeti adakozás folyik Argentínában egy taxis számára, aki visszaadott tulajdonosainak egy elvesztett táskát benne csaknem 4,5 millió lejnyi összeggel.