Népirtásnak nevezték a hszincsiangi eseményeket

2009. július 11., szombat, Világfigyelő

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint ,,egyfajta népirtással" ér fel az, ami a kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban történik a török ajkú, muzulmán vallású ujgurokkal.

Nehezményezte, hogy a tartomány székhelyén, Urumcsiban a tegnapi muzulmán imanapon felsőbb utasításra zárva maradtak a mecsetek. A hszincsiangi hatóságok tegnap közölték, hogy elérte a 184-et az Urumcsiban kirobbant zavargások halálos áldozatainak száma. Egy ujgur disszidens ugyanakkor azt mondta, hogy valószínűleg több ezren haltak meg az etnikai indíttatású erőszakcselekményekben. * A tudósítások szerint a Kínai Kommunista Párt valószínűleg attól tart, hogy az ujgur kisebbség népesebb összejövetelei, mint amilyen a péntek déli ima, az etnikai indíttatású erőszak kiújulásához vezethetnek. Az elmúlt napokban többször egymásra támadtak ujgurok és han kínaiak Urumcsiban. A mecsetek ,,közbiztonsági okokból" nem nyílnak meg a hívők előtt — mondta egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő. Ám nem mindegyik mecset tartotta be az előírást: a sűrűn látogatott Fehér mecset például kinyitott, miután több száz hívő gyűlt össze kapujánál, és sikerült elérniük, hogy bemehessenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-07-11: Világfigyelő - x:

Michael Moore új filmje

Michael Moore felfedte az ősszel mozikba kerülő új dokumentumfilmje címét: a Capitalism: A Love Story (Kapitalizmus: Szerelmes film) a globális felmelegedés okainak nézett utána.
2009-07-11: Világfigyelő - x:

Bojko Boriszov, a testőrből lett politikus

Bírálói szemében ,,csak egy testőr", ,,tűzoltó" vagy ,,izompacsirta", hívei viszont a korrupció elleni küzdelem bajnokának tartják a vasárnapi bulgáriai parlamenti választáson győztes párt erős emberét, az ötvenéves Bojko Boriszovot, akiről úgy érzik, hogy közülük való.