Röviden — Mózes László

2009. július 11., szombat, Világfigyelő

Nem várnak az iráni válaszra

A G8 csoport csúcsértekezletének résztvevői egyetértenek abban, hogy nem várnak örökké az iráni válaszra az ország atomprogramját illetően — jelentette ki Barack Obama tegnap L’Aquilában a tanácskozást záró sajtóértekezleten. Az amerikai elnök hangoztatta: az iráni kérdésre szeptemberben térnek vissza a G20 csoport Egyesült Államokban esedékes értekezletén, amelynek résztvevői értékelik az addig történteket. * Káros és értelmetlen az amerikai rakétavédelmi pajzs kelet-európai kiterjesztése — jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy válaszintézkedésként továbbra is hatályban van az Iszkander rakéták kalinyingradi telepítésének terve.

Elítélték a srebrenicai vérengzést

A montenegrói parlament többórás heves vita után határozatban ítélte el a srebrenicai vérengzést. A törvényhozás egyben támogatta az Európai Parlamentnek azt a javaslatát, hogy július 11-ét nyilvánítsák a boszniai szerb hadsereg által 1995-ben ezen a napon legyilkolt, mintegy nyolcezer muzulmán férfi emléknapjává. A határozatot a kormánypártok kezdeményezésére, a Mozgalom a változásokért nevű ellenzéki párt támogatásával fogadták el, míg a többi ellenzéki párt képviselői vagy tartózkodtak, vagy nemmel szavaztak. Az előterjesztők magyarázatuk szerint azért tartották fontosnak, szimbolikus jelentőségűnek a határozatot, mert a srebrenicai vérengzés idején Montenegró része volt Jugoszláviának, amely — mint egy kormánypárti képviselő megfogalmazta — ,,egyértelműen részt vett a boszniai háborúban".

Zavargások Délkelet-Franciaországban

Folytatódtak a zavargások csütörtök éjjel Firminy délkelet-franciaországi kisvárosban amiatt, hogy három nappal korábban egy helybeli fiatal tisztázatlan körülmények között kómába esett, majd meghalt rendőrségi őrizetben. Ez már a harmadik éjszaka volt, amelyen fiatalok felgyújtottak több autót és üzletet. A csütörtök esti randalírozás azzal kezdődött, hogy mintegy kétszáz ember ülőtüntetést tartott a szóban forgó 21 éves Mohamed Benmouna családjának háza előtt. Körülbelül 150 rohamrendőrt vetettek be ismét a belvárosban törő-zúzó fiatalok ellen, miközben rendőrségi helikopter körözött a levegőben.

Lemond Fodor Gábor

Jobb lett volna, ha Fodor Gábor tavaly szeptemberben mond le — reagált Kóka János a volt pártelnök búcsúzó sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy akkor talán a pártnak még ma is volna esélye. ,,Akkor kellett volna lemondani, amikor Fodor Gábor a szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni az SZDSZ-t a koalícióba" — jelentette ki Kóka János. Fodor Gábor neki címzett kijelentéseire úgy reagált, hogy szerinte elég lett volna, ha a távozó elnök annyit mond: lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ. Fodor Gábor tegnap jelentette be, hogy az őszi ülésszak kezdetétől lemond parlamenti mandátumáról.

Lendvai emlékműterv

Méltó emlékhelyet szeretnének Lendván a II. világháború végén internált magyaroknak az elhurcoltak családjai — írta honlapján a Népújság szlovéniai magyar hetilap, emlékeztetve arra: a muravidéki magyarság elleni megtorlás részeként 1945. július 10-én 558 embert hurcoltak munkatáborokba. Az elhurcoltak tudomása szerint nyilvántartás nem készült senkiről és semmiről — idézett a honlap a Göncz László Felszabadulás vagy megszállás? A Mura mente 1941—1945 című tanulmánykötetéből.

Elhunyt Illés Sándor író

Életének 96. évében elhunyt Illés Sándor, Táncsics Mihály-díjjal és Aranytoll elismeréssel kitüntetett újságíró, író. Illés Sándor 1914. február 12-én született a vajdasági Temerinben. 1936-tól a zombori Új Hírek, 1941-től a Délvidék szerkesztője volt. A világháború idején a keleti fronton volt haditudósító és a Honvéd lap szerkesztője. A Szabad Szó munkatársaként dolgozott 1944-től, parlamenti tudósító is volt, majd 1949-től a Friss Újság szerkesztőjeként tevékenykedett. 1950-ben a Magyar Nemzet főmunkatársa lett, pályája jelentős részét itt töltötte. A veszprémi Új Hírek főszerkesztőjeként dolgozott 1992—93-ban, 1992-től a Magyar—Horvát Társaság elnöke volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-07-11: Világfigyelő - x:

Bojko Boriszov, a testőrből lett politikus

Bírálói szemében ,,csak egy testőr", ,,tűzoltó" vagy ,,izompacsirta", hívei viszont a korrupció elleni küzdelem bajnokának tartják a vasárnapi bulgáriai parlamenti választáson győztes párt erős emberét, az ötvenéves Bojko Boriszovot, akiről úgy érzik, hogy közülük való.
2009-07-11: Kultúra - x:

A kisvárdai sikerről és az új évadról (Tamási Áron Színház)

Pálffy Tibor és Váta Loránd a Csoda című előadásban
Idén sem jött haza üres kézzel a Tamási Áron Színház Kisvárdáról, ezúttal a fesztivál fődíja mellett négy színművészünk — Nemes Levente, Váta Loránd, Pálffy Tibor, Nagy Alfréd — is elismerésben részesült.