A német főváros jubileumra készül

2009. július 11., szombat, Magazin
Minden idők legnagyobb, remények szerint legemlékezetesebb Berlinaléjának ígérkezik a német főváros soron következő — immár hagyományos — nemzetközi filmfesztiválja.

A cannes-i filmfesztivállal egy lapon emlegetett filmes seregszemle ugyanis jövő februárban ünnepli 60. születésnapját, amit Dieter Kosslick igazgató szerint felejthetetlenné szeretnének tenni. Ezért nem csupán a múlt és a jelen filmes ,,nagyágyúinak" meghívását tervezik, hanem elhatározták azt is, hogy az elmúlt 59 évről külön film-, kép-, illetve élményanyagban számolnak be.

Kosslick és csapata mindehhez a nagyközönség támogatását kérte, hogy ki-ki legkedvesebb emlékét ,,küldje be". Mindezt a tervek szerint külön szekcióban és kü­lönleges kiadványokban mutatják majd be. A ,,lapzárta" szeptember 15., addig érkezhetnek a Berlinale történelmét megörökítő, személyes tulajdonban lévő anyagok. A szü­letésnapi filmfesztivál 2010. február 11. és 21. között lesz, és egyelőre titok, kik a meghívottak. Igaz, még van idő a végleges koncepció kialakításához, de Kosslick szerint már javában folynak az előkészületek.

Ami a múltat illeti, lehetetlen felsorolni a nemzetközi filmvilág mindazon ,,csillagait", akik a korábbi fesztiválokon a főszerepet játszották. Rita Hayworth, Cary Grant, Sophia Loren, Gary Cooper, Jean Gabin és Federico Fellini csak néhány közülük, míg az elmúlt évek legnagyobb sztárjai között volt Ralph Fiennes, Kate Winslet vagy Renée Zellweger.

Az első filmfesztivált 1951-ben rendezték, akkor még Nyugat-Berlinben, a Titania Palota moziban, mégpedig amerikai támogatással, és azt a szabad világ felé egyfajta kirakatnak szánták. A fesztiválon a politikai enyhüléssel párhuzamosan 1974-ben mutattak be először szovjet filmet, egy évvel később pedig az első film debütált az akkori NDK-ból. 1991-ben, a német újraegyesülés után rendezték az első, immár ,,összberlini" Berlinalét. A fesztivál sajátos magyar vonatkozása, hogy 1975-ben — a kelet-európai térségből elsőként — a legjobb rendezőnek járó fesztivál-fődíjat, az Aranymedvét Örökbefogadás című filmjéért Mé­száros Márta kapta. A világhírű magyar filmrendező 2007-ben ,,ismételt": életműve elismeréseként ugyancsak az egyik fődíjban, a Berlinale Kamera-díjában részesült.

Pietsch Lajos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-11: Magazin - x:

A banovići kisvasút (Kárpát-medencei kisvasutak 3 .) - Markója Szilárd

Bosznia-Hercegovina az egykori Jugoszlávia viszonylag fejlett tagköztársasága volt. Az 1992 és 1995 között dúló balkáni háború mindent megváltoztatott: a romokban heverő országba lassan tér csak vissza az élet.
2009-07-11: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

1982-ben ellopott pénztárcát találtak
A pénz nem fán terem, de a New York-i Central Park egyik fájának belsejében mégis pénzre bukkant egy parkőr.