Bővítik a villanyhálózatot - Farcádi Botond

2009. július 13., hétfő, Közélet
Négy háromszéki község ― Gelence, Kőröspatak, Bardoc és Bölön ― vesz részt a Villamosítás 2007―2009 programban, melynek célja a villanyhálózat bővítése, kiterjesztése.

A Kovászna Megyei Tanács pénteki rendkívüli ülésén hagyta jóvá a beruházások prioritási sorrendjét. A négy község összesen kilenc beruházásra adott le pályázatot, ezek lakótelepi elektromos hálózat fejlesztésére, valamint gazdasági létesítmény, ipari vagy szabadidős, turisztikai övezet villamosítására vonatkoznak.

A munkálatok összértéke több mint négymillió lej, az összeg túlnyomó részét a belügyminisztérium fedezi, a települések önrésze viszonylag alacsony, a fejlesztés összesen 2500 lakost érint.

A kormány által összeállított pontrendszer ― melynek alapján a megyei önkormányzat eldöntötte a prioritási sorrendet ― a lakosság életszínvonalának és a gazdasági versenyképesség növekedésére helyezte a hangsúlyt, ezért az ipari létesítmények és a lakott övezetek kapták a legtöbb pontot. A lista élén így a gelencei ipari övezet áll, ezt egy kőröspataki lakótelep követi, a harmadik a bardoci Kormos szabadidőközpont, a negyedik helyen pedig a bölönpataki romák által lakott rész, illetve más bölöni szabadidőközpontok állnak.

Annak ellenére, hogy a határozatot egyhangúlag fogadta el a megyei önkormányzat plénuma, a szavazást kisebb vita előzte meg: több képviselő szóvá tette, hogy nem tájékoztatták kellőképpen, mások a sorrendben kifogásolták, hogy ipari övezet kerül az első helyre, a hétszáz lakost érintő kőröspataki romatelep pedig az utolsó helyen van, ezért a pontozási rendszert is részletesen ki kellett fejtenie Bíró Donát főépítésznek. Az ülést vezető Henning László alelnök a pályázat leadásának határidejével indokolta az információ nem megfelelő áramlását.

A kormány még 2007-ben indította el a villamosítási programot, azonban a működési szabályzat csak tavaly ilyenkor jelent meg. Az önkormányzatoknak pályázatot kellett leadniuk, a rövid jelentkezési határidő miatt 2008-ban egyetlen háromszéki település sem került fel a listára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-07-13: Közélet - x:

Újra benyújtott régióátszervezési törvény - Farcádi Botond

Újra benyújtotta a szenátusban az RMDSZ a fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó törvénytervezetet ― tudtuk meg Márton Árpád képviselőházi frakcióvezetőtől.
2009-07-13: Közélet - x:

Megnyílt az Incitato alkotótábor kiállítása - Iochom István

Mint már hírül adtuk, az idei, tizenhetedik Incitato művésztábor június 27-től tegnapig tartott. A tábor ideje alatt készített képekből összeállt XVII. kiállítást a kézdivásárhelyi céhtörténeti múzeum Incze László Termében tegnap délben nyitották meg.