A hétvége hírei — Mózes László

2009. július 13., hétfő, Közélet

Bugár az új felvidéki párt elnöke

Bugár Bélát választották meg az új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most első elnökévé a Somorja melletti Csölösztőn szombaton lezajlott alapító közgyűlésén. A legnépszerűbb szlovákiai magyar politikusnak, aki korábban egy évtizeden keresztül a Magyar Koalíció Pártjának elnöke volt, a választáson nem volt ellenfele. Az elnökség tizenhárom tagú, s a pártnak hat alelnöke lesz.

Ezek egyike Rudolf Chmel, Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete, volt szlovák kulturális miniszter, neves szlovák hungarológus lett. A közgyűlés elfogadta a párt választási programjának alaptéziseit, amelyeket vitára bocsátanak. A működési szabályzat szerint a pártban két platform — magyar és szlovák — fog működni, s döntéseit, határozatait a párt a két platform egyeztetése alapján fogadja majd el. A Híd-Most nyilatkozatban felszólította Ivan Gasparovic szlovák államfőt, hogy ne írja alá a közelmúltban elfogadott szlovák államnyelvtörvényt, amely a párt szerint károsítja a szlovákiai magyarságot.

Srebrenicai megemlékezés

Gyászolók és megemlékezők tízezrei rótták le kegyeletüket szombaton, a srebrenicai népirtás 14. évfordulóján a mészárlás nyolcezer muzulmán áldozatának emléke előtt a kelet-boszniai Potocariban lévő emlékhelyen. A központi megemlékezésen a korábbi évekhez hasonlóan szerb nem kormányzati szervezetek is képviseltették magukat. A megemlékezés keretében örök nyugalomra helyezték az idén azonosított 534 áldozat — köztük három 14 éves fiú és egy 74 éves férfi — földi maradványait. * A délszláv háborúk minden bűnösét meg kell büntetni — nyilatkozta szombaton Boris Tadic szerb államfő. Szerinte Szerbiának szilárd elhatározása, hogy maradéktalanul végigviszi együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, vagyis kiszolgáltat minden, rajta számon kért háború bűnöst.

Orbán Viktor a lehetséges koalícióról

A Fidesz országos választmányának tisztújító ülésén Orbán Viktor pártelnök úgy fogalmazott, a kormány nem más, mint politikai adócsalók gyülekezete. A Fidesz elnökének véleménye szerint, aki a szocialisták által kitalált szolidaritási alapba befizet, az valójában egy MSZP-s választási pártkasszába fizet be. Orbán kijelentette azt is: ha lesz egy olyan kormány, amelyet ő fog vezetni, annak nem lesz sem MSZP-s, sem jobbikos tagja. * Az MSZP szerint Orbán Viktor önmagából és ,,milliárdos bandájának" módszereiből indul ki, amikor a kríziskezelő alapot pártkasszának nézi. * Vona Gábor, a Jobbik elnöke így reagált Orbán Viktor szavaira: a Jobbik sem köt koalíciót. Azt mondta: ,,megnyugtató Orbán Viktor kijelentése, ugyanis ha megnyerjük a választásokat, sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem kötünk koalíciót".

Váltás az SZDSZ élén

Retkes Attilát választották meg az SZDSZ elnökévé a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén Budapesten. Retkes Attila 228 voksot kapott, Badacsonyi Szabolcsra 106-an, Weinek Leonárdra 72-en szavaztak. A frissen megválasztott elnök Kóka Jánostól azt kérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül mondjon le frakcióvezetői posztjáról. * Az SZDSZ a megszűnés határára jutott, a pártnak viszont továbbra is a frakció az egyetlen működőképes testülete, és továbbra is folytatódnia kell a válságkezelésnek — mondta Kóka János, aki leszögezte, nem mond le a frakcióvezetői posztról. * Demszky Gábor szerint minden olyan szabad demokrata politikusnak félre kell állnia, aki eddig meghatározta a párt országos politikáját, majd kijelentette azt is, nem indul jövőre a főpolgármesteri tisztségért.

Újraalakult a Magyar Gárda mozgalom

A Magyar Gárda mozgalom újraalakulását jelentette be Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, választmányi elnöke a fővárosi Szabadság téren tartott szombati nagygyűlésen, majd a Magyar Gárda Egyesület alapító tagjainak egyenruhát adott át. A mozgalomhoz csatlakozott és a helyszínen egyenruhát öltött Für Lajos volt honvédelmi miniszter, aki a XX. századi történelem és a magyarság legnagyobb csodájának nevezte a Magyar Gárda mozgalom létrejöttét. Szintén egyenruhát öltött ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, valamint felesége, aki Budakeszi alpolgármestere. Csatlakozott a mozgalomhoz a bíróság által július 2-án jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Egyesület több alapító tagja is, és magára öltötte a formaruhát Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-07-13: Közélet - x:

Nemzeti összefogásra van szükség a magyar nyelvért

Nemzeti összefogásra van szükség a magyar nyelv védelme érdekében Szlovákiában — hangsúlyozta tegnap Gombaszögön a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) országos elnöke. ,,A másét nem akarjuk, de a magunkét nem adjuk" — jelentette ki Hrubík Béla a szlovákiai magyarok hagyományos, immár 51. Országos Kulturális Ünnepségén.
2009-07-14: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Zene
A sepsiszentgyörgyi dzsessztábor koncertjei: ma 20 órától a színház kamaratermében a budapesti Trans-Formation: Eichinger Tibor (gitár), Pozsár Eszter (fuvola), Nagy Péter (nagybőgő), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek); a budapesti Masina Jazz Csoport: Grencsó István (szaxofon, fuvola), Scheer ,,Pepi" József (basszusgitár), Geröly Tamás (dobok); szerdán 20 órától a megyei könyvtár Gábor Áron Termében a budapesti Márkus Tibor (zongora), Márkus Dávid (cselló) duó, a kölni―bukaresti Nicolas Simion (szaxofon), Sorin Romanescu (gitár) duó.