Mi, hol, mikor?

2009. július 14., kedd, Mi, hol, mikor?
Zene

A sepsiszentgyörgyi dzsessztábor koncertjei: ma 20 órától a színház kamaratermében a budapesti Trans-Formation: Eichinger Tibor (gitár), Pozsár Eszter (fuvola), Nagy Péter (nagybőgő), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek); a budapesti Masina Jazz Csoport: Grencsó István (szaxofon, fuvola), Scheer ,,Pepi" József (basszusgitár), Geröly Tamás (dobok); szerdán 20 órától a megyei könyvtár Gábor Áron Termében a budapesti Márkus Tibor (zongora), Márkus Dávid (cselló) duó, a kölni―bukaresti Nicolas Simion (szaxofon), Sorin Romanescu (gitár) duó.

Kiállítás

A magyarországi f képzőművészeti csoport tárlata szerdán 18 órakor nyílik meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Mú­zeum Gyárfás Jenő Képtárában.

Röviden

Menedzsmenttanfolyam. Lehet még iratkozni a július 15-én induló Pályázati menedzsment multimédiás távoktató program képzésére. A részvételhez jelentkezési ívet kell kitölteni és elküldeni az administratie@eurocenter.ro e-mail címre. További információk a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítványnál, telefon: 0267 351 959, vagy a fenti e-mail címen. Részletebben lapunk július 7-i számában olvashat a programról.

Statisztákat keresnek. Ma 17 órára a kovásznai városi művelődési házba várnak válogatásra 12—65 éves férfiakat és nőket Elek Judit rendező magyar—román koprodukcióban készülő filmjéhez statisztának. Ezenkívül keresnek Romániában a 80-as években használt autókat sofőrrel együtt.

Sóbarlang. Szerdán, csütörtökön és pénteken nyílt napokat tartanak a sepsiszentgyörgyi sóbarlangban, az uszoda első emeletén. Érdeklődni a 0267 315 334-es és 0729 961 667-es telefonon lehet.

Áramszünet. Péntekig naponta 9—14 óráig Dobollón, Dobollópatakon, Bélmezőn és Márkoson, mától péntekig naponta 8—15 óráig Nagyajtán, Bölönben, Bölönpatakon, csü­törtökön 8—16 óráig Árkoson szünetel az áramszolgáltatás.

Közlekedés

Cserbenhagyásos gázolás, csempészés. Pénteken a Bákó megyei rendőrök kérték a berecki őrs segítségét, mert a szomszédos megyében, Oituzban egy gázoló elhagyta a baleset helyszínét, és Kovászna megye felé távozott. A berecki rendőrök a 11-es országúton feltartóztatták a leírásnak megfelelő járművet, melyet G. Lucian (20) panciui (Vrancea megye) lakos vezetett, igazoltatáskor észrevettek a kocsiülés mögött egy színtelen folyadékkal teli kétliteres pillepalackot, ezért átkutatták a kocsit. Az utastérben és a csomagtartóban kétliteres palackokban összesen 768 liter, kétszer finomított szesznek tűnő folyadékot találtak, amelyről a gépkocsivezető sem eredetigazoló iratot, sem fuvarlevelet nem tudott felmutatni. A folyadékot lefoglalták és lepecsételték. A Kovászna megyei rendőrök az áru eredetét, a Bákó megyeiek a baleset körülményeit vizsgálják.

A hét végén a közlekedésrendészet főként a gyorshajtók és az ittas vezetők kiszűrésére törekedett. Az erős esőzés ellenére, ami fokozott elővigyázatosságot követelne meg a gépkocsivezetőktől, huszonhét esetben jelzett a radar jelentős sebességtúllépést. Összesen nyolcvankét esetben bírságoltak, hat jogosítványt és három forgalmit vontak be. Szombat hajnalban a kézdivásárhelyi rendőrök állítottak meg egy furgont, mert nem égtek a hátsó lámpái. Az iratok ellenőrzése közben felfigyeltek arra, hogy Sz. Szilveszter (33) torjai lakos italszagot áraszt, és szemmel láthatóan ittas, megszondázták, és a készülék 0,61 mg/l-t mutatott. Kórházba kísérték vérvételre, a gépkocsivezető azonban megtagadta a második vérvételt. * Vasárnap éjjel a dobollói rendőrök T. Vasile (22) kökösi lakost kapták el, jogosítvány nélkül, ittasan vezetett. * Vasárnap reggel a kézdivásárhelyi rendőrök enyhén cikcakkban közlekedő járműre figyeltek fel. G. Edvin (20) helybeli lakos leheletében a készülék 0,80 mg/l alkoholt jelzett. * Vasárnap este kilenckor a baróti rendőrök szirénával, villogóval próbáltak megállásra bírni egy gépkocsit, mely végül rövid üldözés után a Petőfi Sándor utcában megállt, a sofőr elszaladt, ám a rendőrök rövidesen rátaláltak. L. Csaba (32) felsőrákosi lakosnak oka volt a menekülésre: nincs jogosítványa, és ittasan ült a kormánynál.

Útjavítás. A közlekedésrendészet felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a 12-es országúton a Kökös—Sepsiszentgyörgy és a Sepsiszentgyörgy—Oltszem közötti szakaszon megkezdődött az útjavítás, ezért a forgalom nehézkes, fokozott figyelemmel vezessenek.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kék fény

A kovásznai rendőrök lopott kerékpárt találtak, még mielőtt a tulajdonos azt bejelentette volna. A tulajdonos csütörtökön reklamált, hogy amíg nem tartózkodott otthon, udvaráról elvitték a kb. 250 lejt érő biciklijét. A közrendészek már azelőtt, vasárnap számon kérték B. Attila (24) helybeli lakost, aki nem tudta bizonyítani, honnan szerezte a kerékpárt. A tulajdonos visszakapta biciklijét, a gyanúsítottat lopás vádjával vizsgálják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Tenisz

A Tenisz Club 13 idén is megrendezte hagyományos Közösségi Kupa-versenyét, melyen részt vettek a szomszédos megyék (Brassó, Hargita...), valamint a főváros több teniszezője. A díjazottak: 12 évesek: 1. Alin Bădiţoiu (Fogaras), 2. Ion Mitrofan (Brassói Dinamo), Teodor Nuţ (Sepsiszentgyörgy), leányok: 1. Andrea Niţescu (Brassói Dinamo), 2. Diana Măsar (Brassói Winter SC), 3. Tamás Krisztina (Gyergyószentmiklós), 14 évesek: Eduard Popa (Marosvásárhely), 2. Andrei Mari (Sepsiszentgyörgy), 3. Horia Turică (Brassói Dinamo), leányok: Ioana Ciurtin (Bukaresti TC ), 2. Andreea Rădulescu (Bukaresti TC), 3. Tamás Katalin (Gyergyószentmiklós), öregfiúk: 1. Németh Csaba (Sepsiszentgyörgy), 2. Mircea Milos (Sepsiszentgyörgy), 3. George Milcu (Bukaresti Egészség SE). A díjakat a sportigazgatóság biztosította. (á)

Pars Krisztián megint nyert

Pars Krisztián ezúttal a finnországi Lappeenrantában rendezett atlétikai versenyen nyerte meg a férfi kalapácsvetést. Az olimpiai ezüstérmes szombathelyi dobó ezzel továbbra is veretlen idén, ráadásul javuló formát mutat, hiszen az elmúlt viadalokkal ellentétben vasárnap újra 80 méter feletti eredménnyel, 80,53 méterrel zárt. Pars a verseny honlapja szerint óriási fölénnyel, több mint három és fél méterrel előzte meg a 76,95 méterig jutó finn Olli-Pekka Karjalainent.

Ismét fellép Szombathelyen az Arsenal

Ahogy tavaly, úgy idén is játszik Szombathelyen felkészülési mérkőzést a helyi Haladással az Arsenal labdarúgócsapata. A londoni klub honlapja szerint az Ágyúsok július 27-én 19 órától mérkőznek meg a bajnoki harmadik helye által Európa Liga-selejtezőben is érdekelt magyar együttessel. Az Ágyúsok nyáron, az idény kezdete előtt hagyományosan a magyar határhoz közel, Ausztriában edzőtáboroznak. Az angol csapat tavaly július 22-én 1—1-es döntetlent játszott a Haladással.

Fedrigo sikere, Nocentini továbbra is vezet

A francia Pierrick Fedrigo nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 9., vasárnapi szakaszát, összetettben továbbra is az olasz Rinaldo Nocentini vezet. Az eredmények (Saint-Gaudens—Tarbes, 160,5 km): Pierrick Fedrigo (francia, Bouygues) 4:05:31 óra, 2. Franco Pellizotti (olasz, Liquigas) azonos idővel, 3. Oscar Freire (spanyol, Rabobank) 34 mp hátrány. Az összetettben (sárga trikó): 1. Rinaldo Nocentini (olasz, Saxo Bank) 34:24:21 óra, 2. Alberto Contador (spanyol, Asztana) 6 mp h., 3. Lance Armstrong (amerikai, Asztana) 8 mp h. Tegnap szünnap volt a versenyen, ma pedig a Limoges és Issoudun közötti 194,5 km vár a mezőnyre.

Armstrong jövőre is indulna

A hét sikerével rekorder Lance Armstrong valószínűleg jövőre is indul a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. Az amerikai sztárral a francia televízió készített egy rövid interjút, melyben arra a kérdésre, hogy ez lesz-e az utolsó Tourja, így felelt: valószínűleg nem, várhatóan még egy következik. A jelenleg zajló Tourról azt mondta a kilenc szakasz után az összetett harmadik helyén álló, 37 éves kerekes, hogy szerinte a 15. etapig nem várható jelentősebb változás az élcsoportban, de akkor, a svájci Verbier-be vezető úton nagy valószínűséggel el fog dőlni az idei viadal.

Chambers kikapott 100 méteren

Dwain Chambers kisebb meglepetésre csak második lett férfi 100 méteren a brit atlétikai bajnokságon, így még nem biztosította helyét ebben a számban a világbajnokságra utazó csapatban. A 2003-ban kirobbant THG-botrányban lebukott vágtázót Simeon Williamson győzte le, aki a nagy ellenszélben rendezett finálét 10.05 mp-es idővel nyerte meg. Az idei fedett pályás Európa-bajnokságon 60 méteren győztes Chambers 10.22-t futott. A válogatási elvek szerint az ob-ról csak a számok győztesei kerülnek be automatikusan a vb-csapatba.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-07-13: Közélet - x:

A hétvége hírei — Mózes László

Bugár az új felvidéki párt elnöke
Bugár Bélát választották meg az új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most első elnökévé a Somorja melletti Csölösztőn szombaton lezajlott alapító közgyűlésén. A legnépszerűbb szlovákiai magyar politikusnak, aki korábban egy évtizeden keresztül a Magyar Koalíció Pártjának elnöke volt, a választáson nem volt ellenfele. Az elnökség tizenhárom tagú, s a pártnak hat alelnöke lesz.
2009-07-14: Magazin - x:

A berecki mesteremberek céhbe tömörülése 1834-ben — Józsa Lajos

A XIX. század első felében a Berecki Szekerességi Társaság mellett a fazekasok, csizmadiák és asztalosok alakítanak társaságot, mely a céhek törvényeit követve működik.