Váratlan szélmozgás okozta vesztét

2009. július 14., kedd, Magazin

Steve Fossett vesztét a szokatlan széljárás okozta, amikor a kalandvágyó amerikai milliomos kisgépe 2007 őszén egy gránitsziklának csapódott a Sierra Nevada hegyvonulatban — írta a pénteki San Francisco Chronicle az országos közlekedésbiztonsági tanács vizsgálata alapján.

A 63 éves Fossett 2007. szeptember 3-án tűnt el, miután Bellanca Super Decathlon egymotoros kisgépével egy nevadai ranchről felszállt, hogy megfelelő terepet keressen újabb rekordkísérletéhez: túl akarta szárnyalni a szárazföldön autóval valaha elért legnagyobb sebességet. A frissen zárult vizsgálat megállapította: egy hirtelen légmozgás csapta a sziklának a kisgépet; a lefelé irányuló légáramlat legyőzte a repülő emelkedési képességét. A hatóságok annak idején szárazföldi egységekkel és repülőgépekkel tűvé tették utána a térséget. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb keresési akciójában 62 000 négyzetkilométeres térséget fésültek át, az eltűnt gép roncsait azonban nem találták meg. A milliomost 2008 februárjában hivatalosan is halottnak nyilvánítottak. A kisgép és Fossett maradványait végül 2008 októberében fedezte fel egy hegymászó Kalifornia keleti részén, a 3200 méter magasságban fekvő Mammoth Lakes település közelében egy cserjésben.

A kalandvágyó üzletember 116 rekordot állított fel öt különféle extrém sportágban. Hőlégballonnal elsőként repülte körbe egyedül a Földet 2002-ben. Ő tartja a Föld leszállás nélküli repülőgépes körberepülésének rekordját is: szuperkönnyű sugárhajtású gépével üzemanyag-feltöltés nélkül, nem egészen három nap, 67 óra 1 perc alatt tette meg egyedül a körutazást 2005-ben. Öt alkalommal körbehajózta a Földet, és egyszer átúszta a La Manche-csatornát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-14: Magazin - x:

Születésnapi Twiggy-kiállítás

A londoni National Portrait Gallery kiállítással tiszteleg a hatvanadik születésnapjára készülő Twiggy, a hatvanas évek ikonja, a világ első szupermodellje előtt.
2009-07-14: Magazin - x:

Országos sci-fi-találkozó

Hol marad a sci-fi-írók által ígért jövő? Ezzel is foglalkoznak a 29. országos sci-fi-találkozó résztvevői Salgótarjánban a július 24-én kezdődő háromnapos programon.