IdénybenVadkárok a kultúrákban — Incze Péter

2009. július 14., kedd, Gazdakör

Az őszi és tavaszi kalászosokban csak az esetleges taposás okoz veszteségeket. A kultúrák közül a kukorica szenvedi a legtöbb vadkárt. A csírázástól a két-három leveles korig az érett vaddisznók éjszaka ráállnak a sorra, és kitúrják az elvetett magot. Kiváló a szaglásuk, megérzik a csírázáskor keletkező szén-dioxidot.

Hatékonyan védekezni csak zsineggel körülvett és a szagkészítményt tartalmazó tasakok 6—10 méterenkénti ráakasztásával lehet ellenük. A 6—10 leveles kukoricát néha a nyúl, de többnyire az őz fogyasztja. Az intenzív növekedésben levő kukoricában a szarvasok okozhatnak veszteséget.

A legnagyobb kár viszont augusztus elejétől várható. Ekkorra a kalászosokat és egyéb kultúrákat (pl. borsó) már betakarítottuk, és az édes, tejes kukorica vonzza a vadakat. A tejes csöveket kettéharapják, utat nyitva a gombás fertőzéseknek. A szarvas előszeretettel hántja le a csuhaleveleket a viaszérésben levő csövekről. A teljes érésben levő csövet letöri, a szemek csak egy részét fogyasztja el, a többit a földre szórja. A vaddisznó letöri a szárat, a csőbe beleharap, a többit otthagyja. Ügyelni kell a körbekerítésnél, mert ha vaddisznók maradnak belül, még nagyobb kárt okoznak. Ha nem tudjuk bekeríteni a területet, botokat is leszúrhatunk, amelyekre a szagtasakokat felaggatjuk.

A burgonyában a szarvas és a vaddisznó okoz jelentős kárt. Az elültetett és a növekvő gumókat a vaddisznó kitúrja, a szarvas első lábával kikaparja. A legbiztosabban itt is a szaghatással védekezhetünk.

Az évelő lucernában és a többi pillangósban egész éven át szívesen tartózkodnak a vadak. Csökkentik a szénatermést, nedves időszakban jelentős taposási veszteségeket okozva. Védekezni ellenük a szageffektussal lehet a legjobban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-07-14: Gazdakör - x:

A háromszéki pityóka napjai — Kisgyörgy Zoltán

Az Impala, az Agrico cég korai fajtája
Ha Háromszék a krumpli, második kenyerünk hazája, akkor azon sem kell csodálkozni, ha A burgonya zöldnapja elnevezésű találkozó idei, harminckettedik kiadását Kézdivásárhelyen nyitották meg, s a felette érdekes bemutatók egy része is ott, Zabolán meg Szépmezőn zajlott. Megyénkben a burgonyanap hagyományos, ugyanis a krumplitermelő elődök kezdeményezték még a diktatúra idején.
2009-07-14: Gazdakör - x:

Tisztaság és hűtés (Tejminőség) — Incze Péter

A tej fizikai tisztasága a fejés és tejkezelés higiéniájának egyik fontos mutatója. Mielőtt a gyűjtőedénybe öntjük, a tejet meg kell szűrni. A fejés vagy kezelés ideje alatt belekerülő szalma, por, takarmányrészek, szőrök csak szűréssel távolíthatóak el.