TejminőségTisztaság és hűtés — Incze Péter

2009. július 14., kedd, Gazdakör

A tej fizikai tisztasága a fejés és tejkezelés higiéniájának egyik fontos mutatója. Mielőtt a gyűjtőedénybe öntjük, a tejet meg kell szűrni. A fejés vagy kezelés ideje alatt belekerülő szalma, por, takarmányrészek, szőrök csak szűréssel távolíthatóak el.

A szűrés azonban szükséges rossz, mert csak a durvább szennyeződéseket fogja fel, míg a tejben összetapadt mikrobákat még jobban szétválasztja és elosztja a tej tömegében. A szűrés tehát bakteriológiai szempontból nem javítja a tejet. Többféle szűrőt használhatunk, de az érvényben levő állat-egészségügyi és állattenyésztési előírások értelmében tilos a műanyag szűrők használata. Eléggé jónak mondhatók a szűrőkendők, de elengedhetetlenül szükséges rendszeres cserélésük, tisztán tartásuk és szagmentesítésük. A használt szűrőruhát először hideg vízben kell alaposan kiöblíteni, majd utána zsíroldó hatású tisztítószerrel kifőzni. Előzetes öblítés nélkül nem szabad forró vízben mosni, mivel a hő hatására kicsapódó tejfehérje eltömi a kelme rostjait, és nehezen távolítható el.

A tej hűtése a szakszerű higiénia, tehát a tejkezelés alapja. A tejnek összetett és jól észlelhető csíragátló-csírapusztító hatása van. A fejés után egy ideig az összcsíraszám nem emelkedik, sőt, némelykor csökken (baktericid fázis). A csíragátlást, illetve -pusztítást a tejben eredendően megtalálható különböző specifikus anyagok, enzimek okozzák. A baktericid szakasz időtartama a nem hűtött tejben a fejés után két-három óra, ami akár 24—48 órára is megnyújtható, ha a hűtés a fejés után közvetlenül megtörténik, és a tej hőmérséklete 4—5 Celsius-fok alá csökken. Hűtés nélkül azonban a meleg tejben a baktériumok egy-két óra múlva gyors ütemben szaporodni kezdenek, és veszélyeztetik a tej minőségét. Ha nincs lehetőségünk idejében 4—5 fokra hűteni, a baktériumtevékenységet mérsékelhetjük 8—10 Celsius-fokra történő hűtéssel. A 3—4 Celsius-fok alá hűtés nem ajánlatos a család fogyasztására szánt tej esetében, mivel forraláskor hamarabb kozmásodik.

Még ma is eléggé elterjedt a vízbe állított kannákban való hűtés, de csak lassú hűlést lehet vele elérni. A korszerű mélyhűtő gépekhez cseppfolyós szénsavat vagy ammóniagázt használnak a gyors és nagy teljesítményű hűtéshez. A tej hűtését ajánlatos az istállótól teljesen különálló helyiségben, a tejkamrában végezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-14: Gazdakör - x:

Vadkárok a kultúrákban (Idényben) — Incze Péter

Az őszi és tavaszi kalászosokban csak az esetleges taposás okoz veszteségeket. A kultúrák közül a kukorica szenvedi a legtöbb vadkárt. A csírázástól a két-három leveles korig az érett vaddisznók éjszaka ráállnak a sorra, és kitúrják az elvetett magot. Kiváló a szaglásuk, megérzik a csírázáskor keletkező szén-dioxidot.
2009-07-14: Gazdakör - x:

Első siló program gabonatermesztőknek

Emil Boc miniszterelnök bejelentette, hogy az Első siló programmal lehetőséget adnak a gabonatermesztőknek, hogy korrekt árat kapjanak terményükért. A program által a termesztők biztosítékokat kapnak az államtól, és gabonájukat olyan silóban tárolhatják, ahonnan egy igazolással mehetnek a bankhoz, hogy megkapják a megfelelő árat, vagy hitelt igényelhessenek.