Első siló program gabonatermesztőknek

2009. július 14., kedd, Gazdakör

Emil Boc miniszterelnök bejelentette, hogy az Első siló programmal lehetőséget adnak a gabonatermesztőknek, hogy korrekt árat kapjanak terményükért. A program által a termesztők biztosítékokat kapnak az államtól, és gabonájukat olyan silóban tárolhatják, ahonnan egy igazolással mehetnek a bankhoz, hogy megkapják a megfelelő árat, vagy hitelt igényelhessenek.

Gheorghe Pogea pénzügyminiszter elmagyarázta, hogy a jótállási rendszer szerint a gabonatermesztő leteheti termését egy engedélyezett raktárba, amiért cserébe letéti igazolást kap a Mezőgazdasági Jótállási Alaptól. A hivatalos letéti igazolások információkat fognak tartalmazni a letett gabona mennyiségéről és kategóriájáról. A jótállási alap hetente bejelenti majd a gabona árát, és lassan újra fog indulni a gabonatőzsde. Akkor derül majd ki valójában, mennyi a búza ára Romániában. A miniszter azonban nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy drágul-e majd a kenyér. A kormány által jóváhagyott sürgősségi rendelet értelmében összesen 11 millió tonna befogadóképességű lerakatokba lehet majd raktározni a gabonát. A terményt, minőségtől függően, különböző kategóriákban tárolják, a termelő pedig igazolást kap a letett mennyiségről. Erre a jótállási rendszerre tízmillió eurót szán az állam. A program iránt öt bank érdeklődött. A következő hét napon belül a kormány jóváhagyja a program alkalmazásához szükséges módszertani előírásokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-14: Gazdakör - x:

Tisztaság és hűtés (Tejminőség) — Incze Péter

A tej fizikai tisztasága a fejés és tejkezelés higiéniájának egyik fontos mutatója. Mielőtt a gyűjtőedénybe öntjük, a tejet meg kell szűrni. A fejés vagy kezelés ideje alatt belekerülő szalma, por, takarmányrészek, szőrök csak szűréssel távolíthatóak el.
2009-07-14: Gazdakör - x:

Hírlugas

Késik az aratás
Míg a korábbi években ilyenkor már a búza aratásának derekán jártak a gazdálkodók a déli megyékben, a gyakori felhőszakadások, záporok miatt idén eddig mindössze egytizedét vágták le a kenyérgabonának. A kedvezőtlen időjárást a konyhakerti növények is megsínylették az elmúlt hetekben.