Hírlugas

2009. július 14., kedd, Gazdakör
Késik az aratás

Míg a korábbi években ilyenkor már a búza aratásának derekán jártak a gazdálkodók a déli megyékben, a gyakori felhőszakadások, záporok miatt idén eddig mindössze egytizedét vágták le a kenyérgabonának. A kedvezőtlen időjárást a konyhakerti növények is megsínylették az elmúlt hetekben.

A jégeső, majd a túlzott mennyiségű csapadékot hozó felhőszakadások nem kímélték a palántáról nevelt növényeket — paradicsomot, paprikát, karalábét —, de a magról ültetett kultúrákat — borsót, babot, tököt — sem. A háztáji veteményesek esetében nincs lehetőség kárenyhítésre, ami azokon a hátrányos helyzetű területeken okozza a legnagyobb gondot, ahol a konyhakert a megélhetés egyik forrása.

Nincs kárbejelentés

A mezőgazdasági minisztériumhoz egyetlen igénylés sem érkezett a szárazság miatti károk enyhítésére — jelentette ki Ilie Sârbu mezőgazdasági miniszter. A kéréseknek a prefektúrákon keresztül kell beérkezniük azt követően, hogy a helyi bizottságok felmérték a helyzetet. Miután erre sor kerül, a minisztérium kormányhatározattal dönt a katasztrófahelyzet kihirdetéséről.

Újraindul a SAPARD-program

Csak a ,,terepjárós gazemberek" részesülnek európai uniós támogatásban — panaszolták a Máramaros megyei mezőgazdászok Ilie Sârbu mezőgazdasági miniszternek, aki megígérte, gondjaik megoldódnak a SAPARD-program újraindítása révén. A Máramaros megyei mezőgazdasági egyesületek képviselői szombaton Nagybányán találkoztak a tárcavezetővel, akinek nehezményezték, hogy az európai uniós pénzügyi támogatásokban csakis a ,,pénzes" személyek részesülnek. Ilie Sârbu azzal nyugtatta a több mint kétszáz résztvevőt, hogy újraindul a SAPARD-program, és ennek köszönhetően Románia 171 millió euró uniós támogatásban részesül. ,,Mindeddig tárgyalásokat folytattunk az Európai Unióval, meghoztuk a szükséges intézkedéseket, és most megkaptuk a jó hírt is" — állította Ilie Sârbu, aki szerint az elmúlt hónapokban nagy erőfeszítésbe került a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség és a Halászati és Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség átalakítása. A mezőgazdasági miniszter ugyanakkor hozzátette, újrakezdik a román SAPARD-programot is, amelyre 185 millió eurót szánnak. Ez a program olyan személyeknek is nyújthat támogatást, akik nem részesülhetnek uniós forrásokban.

Illegális sertéskereskedelem

A vámellenőrzés megszűnte óta megszokott dolog lett a sertések illegális szállítása Magyarországról Romániába. A Népszabadság szerint mindez azért történik, mert a romániai sertésneveldék nem tudják kielégíteni a keresletet. A magyar tenyésztőktől vásárolt sertéseket romániai rendszámú járművekre teszik, és nem egészen törvényes feltételek között szállítják őket Romá­niába. Az üzlet sikeres, még iratok nélkül is. Az élő sertéseket magánterületről vagy gyűjtőközpontokból csak jóváhagyott állatorvosi és szállítási iratokkal lehet szállítani. Azok azonban, akik két-három állatot szállítanak a csomagtartóban vagy tíz-tizenötöt furgonban, semmiféle szabályt nem tartanak be. A határnál nincs már állatorvosi ellenőrző pont.

Nem mind bió, amit bióként kínálnak

Nem minden biotermék felel meg az uniós előírásoknak, nem egy közülük műtrágyamaradékkal vagy szintetikus anyagokkal érintkezett — állapította meg az európai élelmiszer-biztonsági hatóság. A vizsgált termékek 96 százaléka azonban megfelelt az előírásoknak, de négy százalékukban a műtrágyamaradvány meghaladta az engedélyezett szintet. A 2008-as jelentés jobb, mint az egy évvel korábbi, a szakhatóság mégis arra hívta fel a biotermékeket termelők és forgalmazók figyelmét, hogy nem lehet bioterméknek tekinteni mindent, ami olcsó.

Bikavérünnep Egerben

Az elmúlt évtizedben a ,,nagy öregek" mellett felnőtt egy ifjú borásznemzedék is, amely tiszteli és szereti munkáját, s továbbviszi a hagyományokat — hangoztatta Gráf József földművelési miniszter a 13. Bikavér-ünnep megnyitóján Egerben. Mint mondta, az elmúlt évtizedben a magyar borok egyre elismertebbek világszerte, ez Magyarország kitűnő termőhelyi adottságainak, illetve kiváló borászainak köszönhető. A Magyarországon megtermelt 3,5 millió hektoliter borból 2,8 millió hektolitert belföldön fogyasztanak el, a fennmaradó mennyiségről ítéli meg a világ a magyar borászatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-14: Gazdakör - x:

Első siló program gabonatermesztőknek

Emil Boc miniszterelnök bejelentette, hogy az Első siló programmal lehetőséget adnak a gabonatermesztőknek, hogy korrekt árat kapjanak terményükért. A program által a termesztők biztosítékokat kapnak az államtól, és gabonájukat olyan silóban tárolhatják, ahonnan egy igazolással mehetnek a bankhoz, hogy megkapják a megfelelő árat, vagy hitelt igényelhessenek.
2009-07-14: Gazdaság - x:

Mi lesz a fürdővárossal? (Beszélgetés Lőrincz Zsigmonddal, Kovászna polgármesterével) — Szekeres Attila

A beiktatása óta eltelt időszak eredményeiről kérdeztük Lőrincz Zsigmondot, Kovászna polgármesterét, aki egy évvel ezelőtti, terveiről faggató interjúnkban legfontosabb feladatának a fürdőváros arculatának kialakítását, ám legsürgősebbnek a polgármesteri hivatalon belüli feszültségek feloldását jelölte meg. Akkor úgy vallott: ahhoz, hogy turisztikai fejlesztésről lehessen beszélni, először az infrastruktúrát kell kiépíteni, amit elsődleges céljának tartott, ám ma már úgy látja, párhuzamosan is fejleszthetőek a megjelölt területetek, s a jövőben erre fekteti a hangsúlyt.