Református középiskolák találkozójaEgyütt a Kárpát-medencében — Kisgyörgy Zoltán

2009. július 14., kedd, Gazdaság

Tizennegyedik alkalommal tartották meg az elmúlt hét végén Sepsiszentgyörgyön a Kárpát-medence református középiskoláinak találkozóját. Százharmincan, gimnáziumok és kollégiumok vezetői, lelkészei és a diákság képviselői ismerkedtek a megyeszékhely és Kézdivásárhely református kollégiumaival, Háromszék nevezetességeivel, hogy majd zárónyilatkozatban fogalmazzák meg azokat az elveket, amelyek az egész református magyarságra vonatkozó oktatási és egyház-politikai szempontból fontosak.

Vendégfogadójuk a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium volt, de a Magyar Református Egyház Zsinati Oktatásügyi Irodája, valamint az Erdélyi Református Egyházkerület is támogatta a rendezvényt. A nyitó istentiszteletre a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban került sor, ahol igét hirdetett ft. Kató Béla egyházkerületi főjegyző. Pénteken és szombaton honismereti túrákon ismerkedtek a vendégek Délkelet-Erdély idegenforgalmi értékeivel (csernátoni Haszmann Pál Tájmúzeum, kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum, Székely Nemzeti Mú­zeum, Zágon és Csomakőrös emlékházai, a szászhermányi és a brassói Fekete-templom). A Nyergestetőn Kozák Albert nyugalmazott történelemtanár beszélt a háromszéki önvédelmi harc utolsó tragikus momentumáról, megtekintették a nyergesi emlékoszlopot, és a találkozó résztvevői nevében kopjafát állítottak az emlékhelyen, ahol t. Bustya János a Római levél alapján minden ember egyediségéről beszélt: „Senki sem élhet önmagának! A nyergestetői hősök is másoknak éltek és haltak. Tuzson János honvédjeinek emléke Pál apostol tanításának megélésére kötelez." A vendégek nevében Kálmán Attila igazgató (Tata, Magyarország) szólt az emlékezőkhöz, s szomorúan állapította meg: a magyarságnak soha nem volt része abban, hogy igaz történelmet olvasson, tanuljon, nem adatott meg neki, a politikai rendszerek változása miatt, az egyértelmű, igaz nemzeti történelem, amit most így apránként kell megismernünk és megtanulnunk. A résztvevők a kopjára elhelyezték a kegyelet koszorúit, felhangzott a 90. zsoltár, a Tebenned bíztunk... és a nemzeti ima. A vasárnapi záró istentiszteleten t. Egyed Sándor kollégiumi vallástanár, oltszemi lelkipásztor hirdetett igét, a vendégek megkoszorúzták az egykori német iskola falán elhelyezett emléktáblát, ahol 1859-ben kezdte meg működését a Református Tanoda, a későbbi Székely Mikó Kollégium.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-07-14: Gazdaság - x:

Mi lesz a fürdővárossal? (Beszélgetés Lőrincz Zsigmonddal, Kovászna polgármesterével) — Szekeres Attila

A beiktatása óta eltelt időszak eredményeiről kérdeztük Lőrincz Zsigmondot, Kovászna polgármesterét, aki egy évvel ezelőtti, terveiről faggató interjúnkban legfontosabb feladatának a fürdőváros arculatának kialakítását, ám legsürgősebbnek a polgármesteri hivatalon belüli feszültségek feloldását jelölte meg. Akkor úgy vallott: ahhoz, hogy turisztikai fejlesztésről lehessen beszélni, először az infrastruktúrát kell kiépíteni, amit elsődleges céljának tartott, ám ma már úgy látja, párhuzamosan is fejleszthetőek a megjelölt területetek, s a jövőben erre fekteti a hangsúlyt.
2009-07-14: Gazdaság - x:

Nem ázik tovább a műemlék épület — Iochom István

Lapunk hasábjain két alkalommal is cikkeztünk arról, hogy a kézdivásárhelyi asztalitenisz-teremnek is helyet adó, 1935-ben épült KSE-klubház közel kétszáz négyzetmétere tető nélkül maradt, és két hónapon át ázott.