Alakuló plenáris ülést tart az Európai Parlament

2009. július 14., kedd, Világfigyelő

Vezető tisztségviselőinek megválasztásával megtartja alakuló plenáris ülését az Európai Parlament a héten Strasbourgban.

A június 4—7. között tartott európai parlamenti választáson a szavazók összesen 736 képviselőt küldtek az Európai Unió választott parlamentjébe. Ezek hét frakcióba tömörülnek, huszonnyolcan pedig frakción kívüliek. A legnagyobb frakciót a kereszténydemokrata-konzervatív erők tömörülése, az Európai Néppárt alkotja 265 taggal. Itt található a legtöbb magyar képviselő is: a Fidesz és a KDNP tizennégy képviselője mellett a szlovákiai MKP kettő és a romániai RMDSZ három választottja is ehhez a pártcsoporthoz tartozik. A második legnagyobb frakciót a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szö­vetsége (volt Európai Szocialisták Pártja) alkotja 184 képviselővel. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (84 képviselő) és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (55) magyar képviselők nélkül állt fel. Az Európai Konzervatívok és Reformisták (55) csoportjához tartozik az MDF és annak egyetlen EP-képviselője, Bokros Lajos. Az Európai Egyesült Baloldal — Északi Zöld Baloldal (35) és A Szabadság és Demokrácia Európája (30) frakcióban nem ülnek magyarok, viszont a függetlenek között foglal helyet a Jobbik három képviselője. Az újraválasztott képviselők 50,14 százalékos arányt képviselnek az Európai Parlamentben, a fennmaradó helyeket új jelöltek szerezték meg. A testület ma választja meg új elnökét, a német néppárti Hans-Gert Pöttering utódát. A két jelölt a szintén néppárti, lengyel Jerzy Buzek és a svéd Eva-Britt Svensson (Egyesült Európai Baloldal — Északi Zöld Baloldal frakció), de utóbbinak gyakorlatilag nincs esélye, miután a nagy frakciók előzetes megállapodást kötöttek az EP-elnöki hely sorsáról. Megválasztják ma az EP tizennégy alelnökét is, az egyik jelölt — és szinte biztos ,,befutó" — erre a posztra Schmitt Pál (Fidesz). Alakuló üléseket tartanak Strasbourgban az EP-bizottságok is. Tegnap — a mai hivatalos plenáris megnyitó előtt — a strasbourgi filharmonikusok koncerttel köszöntötték az EP megválasztott képviselőit. Az Európai Hadtest tagjai pedig felvonták az unió zászlaját. Az alakuló plenáris ülést egy új szabály értelmében nem a korelnök, hanem a leköszönő elnök, Pöttering nyitja meg ma reggel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-07-14: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Áradások, földcsuszamlások, jégesők
Felhőszakadások, szélviharok, jégesők sújtották vasárnap Románia nagy részét, harmincöt megyében estig volt érvényben a sárga jelzésű riasztási fokozat. Több települést már elöntött a víz, nagyobb áradásokra is számítani lehet.
2009-07-14: Világfigyelő - x:

Aláírták a Nabucco kormányközi megállapodást

A részt vevő országok vezetői tegnap Ankarában aláírták a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről, amely a tervek szerint közép-ázsiai és közel-keleti földgázt juttat majd Európába, Oroszországot és Ukrajnát elkerülve. Az ötven évre szóló egyezmény aláírói: Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország.