Aláírták a Nabucco kormányközi megállapodást

2009. július 14., kedd, Világfigyelő

A részt vevő országok vezetői tegnap Ankarában aláírták a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről, amely a tervek szerint közép-ázsiai és közel-keleti földgázt juttat majd Európába, Oroszországot és Ukrajnát elkerülve. Az ötven évre szóló egyezmény aláírói: Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország.

Az egyezménnyel — magyar javaslatra — létrehozták a Nabucco Bizottságot a beruházás segítésére és ellenőrzésére. A bizottságba az aláíró kormányok egy-egy képviselőt küldenek, továbbá megfigyelői státussal a német kormány, az Európai Beruházási Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Euró­pai Bizottság és a Nemzetközi Nabucco Társaság is részt vehet a bizottságban. A főszerep mostantól a megvalósításra alapított Nabucco konzorciumé — a bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline International GmbH-é, ezt nevezi a tegnap aláírt megállapodás Nemzetközi Nabucco Társaságnak —, amelynek a magyar Mol Nyrt., az osztrák OMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas, valamint a német RWE energiavállalat a tulajdonosa. A megállapodás szerint a nemzetközi vállalat öt Nemzeti Nabucco Társaságot fog alapítani kizárólagos tulajdonában, leányvállalatként a szerződő országokban. A beruházás magántőkéből, állami szerepvállalás nélkül valósul meg. A Nabucco konzorciumban részt vevő vállalkozások az első huszonöt évben a vezeték mindenkori kapacitásának ötven százalékával, de legfeljebb évi 15 milliárd köbméter földgázzal rendelkeznek, a többit pályázaton kell szétosztani. A Nabucco a tervek szerint 31 milliárd köbméter kapacitású, 3300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz. A csővezeték Törökországból, a török—grúziai, illetve a török—iráni határról indul, és Bulgárián, Románián és Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik majd. Várhatóan 2014-ben kezd gázt szállítani, és a maximális kapacitása 2020-ra épül ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-14: Világfigyelő - x:

Alakuló plenáris ülést tart az Európai Parlament

Vezető tisztségviselőinek megválasztásával megtartja alakuló plenáris ülését az Európai Parlament a héten Strasbourgban.
2009-07-14: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Bogdán László

A két évtizedes történetének mélypontján vegetáló — a közvélemény-kutató intézetek felmérései szerint egy-két százalékon álló — Szabad Demokraták Szövetsége hét végén viszonylag nagy többséggel Retkes Attila zenetörténészt és közgazdászt választotta elnöknek.