GlosszaKolbasszus — Simó Edmund

2009. július 15., szerda, Gazdaság

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogyan lehetne megkomponálni (mondjuk: kompon állva) egy olyan étvágygerjesztő, zsigerzsongató zsolozsmát, hájhárfára írt szívpacal pazar szimfóniát, amellyel világsikert, akarom mondani: világzsigert (!) lehetne elérni.

Nos, a napokban nagy lelkesedéssel neki is fogtam a ,,komponállásnak", de csak a Holt-Marosig jutottam el első nekifutásra, nekiállásra. Ugyanis az ottani békakuruttyolási csöndben sikerült lekottáznom és librettóra is írnom korszakformáló művem első tételét, amely a ,,Jaurtáriával" kezdődik és a ,,Kefir-adaggióval" végződik. Napopusz 2009. számmal.

Mivel művemet több- (legalább három!) té­telesre, többfogásosra terveztem, szabadsá­got vettem ki megerőltető, gürcölődő nyugdí­jasnapjaim kompenzálására, és beiratkoztam egy tyúkfarm-látogatási túrára a Székelyföldi Baromfi Centrumok meglátogatásának céljából, ahol szag- és színesztéziát tanulhatok, és ,,direkte" tanulmányozhatom a tojások és toj(ol)mányok létrejöttének nemes mozzanatait.

Ezt a túrát azért tartottam még szükségesnek, hogy megfelelő környezetben nyerhessek ihletet művem második tételének megkomponálásához, amelynek A keményre főzött lágy tojás elzápulása címet szántam. Op. Ovo nr. 6 jelzéssel a parti túrán.

Ebben a tételben — akarom mondani: fogásban — új- és óboák lépnének be az ovális koncertterembe, ebédlőkbe vagy stilizált tyúkketrecekbe, ahol karicsolásokat, kukorékolásokat imitáló kürtösök és rezesek harsonája mellett felharsanna az örömóda, a Hajnalária! Harmadik harsonahangra a hallgatóságot lágytojás-öntet(t)re ébresztenék.

Harmadik — és egyben utolsó — tételnek, fogásnak a Kolbászbasszus Székelyföldet rengető mély himnikus himnusza morajlana fel, óriás bélkorgás hangját dübörögtetve fülünkbe-gyomrunkba a tubák, basszuskürtök, dobok, fatányéro(so)k, húsdarálók, hurkatöltők, a korgó gyomrú nagyszámú statiszta megszólaltatásával.

Világzsigerű művemet természetesen először a Székelyföldön kívánom műsorra tűzni, mondjuk, a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokban, ahol előzőleg az összes kerítés léceit lelé­celtetjük, kovásznai, csabai, málnási, nagy- és kisdisznócsinádi kolbásszal helyettesítjük; a benti padokat, székeket, ülőkéket pedig sonkából, gömbecből vagy frissen pörkölt disznóbőr bevonatú söröshordókkal helyettesítjük.

Bemutatónkra neves, szőke és bajuszos személyiségeket is meghívunk, akiket a ,,hangverseny" alatt ezúttal nem csórékolbásszal kínálunk, hanem nemzetiszínű, vitézkötéses, jól öltöztetett székelykolbásszal.

A megye határain pedig hatalmas has-, hát- és oldalszalonnából készült székely kapukat, galambdúcos, tulipános dísz- és zsírkapukat helyezünk ki az ide látogató éhező turistáknak, hogy lássák végre a jólétünket, a bőségünket, a nemes szívünket, rátermettségünket…

Hogy lássák az összefogásunkat, összetartozásunkat, az összes tartozásunkat államunk, népünk és az egész világ felé, hiszen csak ilyen ,,zsíros" kapukon léphetünk ki és be az európai képviseletbe.

A Kolbasszus akkordjai immár felcsendültek — mélyen korgó hangon.

Az éhes disznó (szerző) pedig makkról álmodik…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-07-15: Gazdaság - x:

Hajrá, mind a hat! (Orbán Balázs-szekértúra Székelyföldön) — Sylvester Lajos

Az Óriáspince-tetőn lélegzetet visszafogó Háromszék-panoráma fogadott, a Kárpátok íve északon a Kis-Nemerétől és délnyugaton a Királykőig mint egy óriási nyaklánc simult Kelet-Európa kebelére, és felénk ragyogtatta ékességeit, északról kelet, majd dél felé haladva a Nagysándort, az Asztag-tetőt, a Lakócát, felmutatott egy hegyhátnyi ékszerdarabkát a Szilon-havas elefánt alakú óriásából is, aztán a borosnyói horpadás fölött, ahová Orbán Balázs a Háromszékről kiinduló és Galac felé futó vasút nyomvonalát képzelte, a Csukás teljes képe ragyogott felénk, mintegy keretbe ágyazva. Erről a pontról a Nagykőhavasra, majd a Bucsecsre ugrott a tekintetünk.
2009-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Nő a körbetartozás a válság miatt — késve fizetnek a cégek

A válság miatt szinte egy évet késnek a cégek közti kifizetések bizonyos iparágakban, mint például a gyógyszeriparban — tudósít a Capital című üzleti hetilap.