Nő a körbetartozás a válság miatt — késve fizetnek a cégek

2009. július 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A válság miatt szinte egy évet késnek a cégek közti kifizetések bizonyos iparágakban, mint például a gyógyszeriparban — tudósít a Capital című üzleti hetilap.

Elemző cégek szerint a gazdaság egészét nézve átlagosan minimum 30 nappal nyúltak meg a fizetési határidők, függetlenül az iparágtól, a vállalatok vagy intézmények jellegétől. A legkisebb csúszások az informatikai termékek piacán észlelhetőek, itt átlagosan 75 napos késéssel egyenlítik ki a tartozásokat. Ezzel szemben a gyógyszeriparban és az egészségügyben a nagy megrendelők (rendszerint a kórházak) féléves csúszással fizetik ki beszállítóikat, így a gyógyszeripari vállalatok majdnem egy év után tudják kinnlévőségeiket behajtani.

A pénzügyi patthelyzethez a kormány is hozzájárul — írja a Capital —, mivel tetemes összegekkel tartozik közvetlenül, másrészt akadozik az áfa-visszatérítés. A kormány azonban engedményeket is tett, hogy elkerülje több mint 56 000 cég teljes működésképtelenségét: e vállalkozások féléves haladékot kaptak garanciák ellenében állami kötelezettségeik teljesítésére. A fizetésképtelen cégek száma 2009 első negyedévében 58 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest.

Hivatalos adatok szerint az év első két hónapjában 2008 utolsó negyedévéhez képest megháromszorozódott a késedelmes kifizetések száma, majd márciusban kismértékben csökkent ezek száma. Eközben az államkincstár likviditási gondjait banki hitelfelvétellel rendezi a kormány, mely idén májusig 195 százalékkal növelte banki hitelállományát az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel a piaci likviditás tovább romlott, mert az állam kiszorítja a többi szereplőt a banki hitelpiacról.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-15: Gazdaság - x:

Kolbasszus (Glossza) — Simó Edmund

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogyan lehetne megkomponálni (mondjuk: kompon állva) egy olyan étvágygerjesztő, zsigerzsongató zsolozsmát, hájhárfára írt szívpacal pazar szimfóniát, amellyel világsikert, akarom mondani: világzsigert (!) lehetne elérni.
2009-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Madoff-csalás: nem fellebbez a 150 évi börtön ellen (Kitekintő)

Bernard Madoff, az 50 milliárd dolláros Wall Street-i csalássorozatot végrehajtó volt amerikai befektető nem fellebbez a rá kiszabott 150 évi börtönbüntetés ellen.