KitekintőMadoff-csalás: nem fellebbez a 150 évi börtön ellen

2009. július 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Bernard Madoff, az 50 milliárd dolláros Wall Street-i csalássorozatot végrehajtó volt amerikai befektető nem fellebbez a rá kiszabott 150 évi börtönbüntetés ellen.

Ira Sorkin, a befektetők ezreit évtizedeken át becsapó, most 71 éves Madoff ügyvédje nem közölte, miért döntöttek így. A csalót — aki márciusban az ellene felhozott mind a tizenegy vádpontban, egyebek között kötvénycsalásban, három rendbeli pénzmosásban és hamis tanúzásban bűnösnek vallotta magát — múlt héten New Yorkban ítélték 150 évi szabadságvesztésre. Elvben fellebbezést nyújthatott volna be egy szövetségi kerületi fellebbviteli bíróságon, de nem élt e jogával. Ez volt a legnagyobb olyan büntetés, amelyet az Egyesült Államokban az utóbbi években úgynevezett fehérgalléros bűnözőre kiszabtak. Az ügyészség szerint Madoff 65 milliárd dolláros csalást hajtott végre, ügyvédjei azonban az adatot túlzónak vélik. Madoff maga 50 milliárdot vallott be.

Az egykor nagy tekintélyű üzletembert, a Nasdaq elektronikus tőzsde volt igazgatóját március 12-én vették előzetes őrizetbe egy manhattani börtönben. A szövetségi börtönhatóság még nem döntött Madoff elhelyezéséről, valószínűleg egy közepes biztonsági fokozatú létesítménybe kerül, drogkereskedők és gengszterek közé.

A Wall Street legnagyobb csalása ügyében Madoffon kívül eddig egyetlen személy, az egykori befektető könyvelője, David G. Friehling ellen emeltek vádat értékpapírcsalás miatt. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azonban tíz további személy ellen folytat vizsgálatot, akik ellen szintén vádat emelhetnek.

Madoffot a börtönbüntetés mellett megfosztották minden vagyonától, elkobozták luxusingatlanjait, jachtját és ingóságait. Felesége, Ruth Madoff, aki a napokban kapta vissza útlevelét, tehát ellene valószínűleg nem indítanak eljárást, megtarthatott 2,5 millió dollárt, a házaspár hétmillió dolláros közös luxuslakását azonban lefoglalták. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Nő a körbetartozás a válság miatt — késve fizetnek a cégek

A válság miatt szinte egy évet késnek a cégek közti kifizetések bizonyos iparágakban, mint például a gyógyszeriparban — tudósít a Capital című üzleti hetilap.
2009-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Kőtörő, gyógynövényszedő emberrel (Jegyzet) — Mózes László

Vargyas határában, a Hagymás-tető felé kanyargózva — átellenben a Persány gerincére kapaszkodó nyugtalan meredéllyel —, az út mellett lapul az egykori mészkőbánya maradványa, mára amolyan hézagos, barnás-vöröses betonácsolat maradt belőle jókora, mesterséges fallal megtámasztva.