JegyzetKőtörő, gyógynövényszedő emberrel — Mózes László

2009. július 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Vargyas határában, a Hagymás-tető felé kanyargózva — átellenben a Persány gerincére kapaszkodó nyugtalan meredéllyel —, az út mellett lapul az egykori mészkőbánya maradványa, mára amolyan hézagos, barnás-vöröses betonácsolat maradt belőle jókora, mesterséges fallal megtámasztva.

A fejtő peremén a növényzet négyzetcentiméterenként foglalja vissza azt, ami neki jár, kőfejtésnek már híre-hamva sincsen — pedig egykor, az erdővidéki szénbányákhoz hasonlóan, ez is sokak kenyéradó helye volt —, a különleges tákolmányra már a fák is ránőttek, a rozsdás kőoszlopok között középkorú férfi üldögél magányosan, biciklije társaságában. Szótlanságában szinte elvész a fal alatt — kérdezgetve sem bizonyul túlságosan bőbeszédűnek —, alig néz fel, ám annál szaporábban csomózza a gyógynövényeket, melyeket aznap szedett a szomszédos réteken, egyik köteget a másik után rakosgatja. Meg is kérdi mindjárt: ,,nem veszen belőle?" Ginda József — kinek fiatalos serénységét látva éppen a korát nem lehet kitalálni, ugyan alsórákosi származású, de aztán Vargyasra került, szénbányában és kőtörőben (pontosan az itteniben huszonkilenc évet) dolgozott — reggel korán indulhatott, a rekkenőségben erről árulkodik magán felejtett pulóvere, igaz, az égető napfény ellen azért kékes simléderű, játékosan vidám sapka védi. Hány esztendős maga? „Mit mondana?" Olyan hatvanöt... „Még négyet tegyen reá"...

Nyugdíjasként, egy híján hetvenesztendősen így, szinte szótlanul cselekedve toldja meg jövedelmét, kötésenként, pontosabban csokronként, hiszen miért ne fonódhatnának csokorba e Hagymás-patak menti illatgyűjtemények? — Hát, mit csináljak? — kérdi, s tolva egyet sapkáján, tovább rendezgeti a zöledellő szárakat. Miket szed? ,,Az a lilás virágú méhfű, finom teája van ennek, szagolja csak meg, nagyon jó illatú, dehogy betegségre, öregek, fiatalok is szokták inni... Arra a sárgára meg azt szokták mondani, hogy Jézusfű, jó a tüdőnek. Ezt a kettőt szoktam gyűjteni." Sok van belőlük errefelé? „Lehet kapogatni." Mennyit megy egy nap, sokat gyalogol? „Eleget." Négy-öt lej tehát csokráért, napi egy-két órás utánajárás, gyűjtögetés erdőn-mezőn, ami hetente egyszer talán még szerethető is, s így lesz aztán valamicskével több a hatszáz lejes nyugdíjformából, mert hát, meséli, aprók még a gyermekei, kisiskolások, későre nősült, felesége otthon, házimunkával foglalkozik. Nehéz az élet Vargyason? „Hát mit mondjak? Nehéz"...

Aztán feláll a földről, veszi gyógykötegeit, s gonddal felteszi biciklije csomagtartójára. Koros kerékpár, mint ő maga, lámpája fölött — némiképp kontrasztban szállítmányával — piros művirág szeli a levegőt, ha túl sebesen megy. Az abrosznyi, letűnt korokba vezető oszlopcsarnokból kitolja járgányát az útra, s elindul hazafelé. Kis idő múlva aztán megáll, visszatér. Itt felejtette a bicskáját. Mire vágyik, mit szeretne még? „Hát, mit mondjak?... Egészség van egy kicsi, a pénz, az kevés. Na, a viszontlátásra." Elkarikázik. Aztán újra csend, rengetegnyi csend a harsányzöld térségben. Nyomasztó csend.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Madoff-csalás: nem fellebbez a 150 évi börtön ellen (Kitekintő)

Bernard Madoff, az 50 milliárd dolláros Wall Street-i csalássorozatot végrehajtó volt amerikai befektető nem fellebbez a rá kiszabott 150 évi börtönbüntetés ellen.
2009-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze — Simó Erzsébet

Összefogás klaszterekkel
A sepsiszentgyörgyi Inkubátorházban ma 9.30 órától szakmai tanácskozást tartanak a klaszterekről, melyek hozzájárulhatnak a cégek versenyképességének növeléséhez. Az előadók a bukaresti gazdasági minisztérium ezzel kapcsolatos tevékenységéről, külföldi példákról és finanszírozási lehetőségekről beszélnek.