Beszélgetés Rácz Károllyal, Kézdivásárhely polgármesterévelA céhes város fejlesztésén dolgoztak — Iochom István

2009. július 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Több mint egy esztendő telt el azóta, hogy a rendszerváltás után első alkalommal nem kizárólag RMDSZ-es polgármester, alpolgármester és önkormányzat vezeti a céhes várost. Ezt sokan a mai napig nem tudják elfogadni, s ahol lehetett, megpróbáltak gáncsoskodni az új, a közigazgatás terén tapasztalatlan városvezetéssel, noha az RMDSZ saját hibájának és vezetői arroganciájának köszönhetően veszítette el a helyhatósági választásokat. Van, aki még azt sem akarja elismerni, hogy kevés pénzből egy év alatt látványos változások is történtek, villany került olyan utcákba, ahol eddig még soha nem volt utcai világítás, új járdák, parkolók épültek stb. Az elmúlt egy év sikereiről, kudarcairól, választási ígéreteiről, a megvalósításokról és jövőbeli tervekről faggattuk Rácz Károly polgármestert.

— Vége a kirakatpolitikának — jelentette ki egy évvel ezelőtt, amikor első alkalommal készítettem önnel interjút. Sikerült ezt valóban kivitelezni ?

— Véleményem szerint száz százalékban vége lett a látszatpolitikának, az én időmben nem csak azokra a beruházásokra fektettünk hangsúlyt, melyek a látványt képviselik, hanem sokkal nagyobb figyelmet fordítottunk az emberek mindennapos gondjaira, legyen az egy járda leaszfaltozása, kirakása vagy bármilyen kisebb munkálat, amit azonnal orvosoltunk, és a jövőben is ezt fogjuk tenni.

— Az elmúlt egy év alatt sok támadás is érte a polgármestert...

— Nekem az az elvem, hogy az a legény, aki állja. A támadásokra én teljes mértékben fel voltam készülve, nem értek váratlanul, Szigethy István elődömet is hasonló módon támadták. Annak is tudatában vagyok, hogy ezek egész mandátumom idejére kiterjednek.

— Kérem, foglalja össze dióhéjban a beiktatása óta eltelt év legfontosabb megvalósításait.

Kultúra, sport

— Nem szeretnék megvalósításokról beszélni, hanem munkáról, melyet közösen, egy csapattal, elsősorban az önkormányzat alkalmazottjaival végeztem el. Sikerült nagyon jó csapatot kialakítanunk, amely vállalja a munkát kitűzött céljainkért. Annak idején azt ígértem, hogy a városért fogok dolgozni, és mindent megteszek Kézdivásárhely fejlesztéséért. Ha számba vesszük a megválasztásom óta eltelt évet, szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy sikerekben és eredményekben gazdag évet tudhatunk magunk mögött. A már megkezdett munkálatokat folytattuk vagy befejeztük, illetve kijavítottuk a hibákat. Sok minden még csak a tervezés szintjén létezik, de ezek hosszú távon hozzák meg az eredményeket. Mandátumon első évében nagy hangsúlyt fektettem a kultúrára, a Vigadó tevékenységének javítására. Ferencz Attila munkáját külön ki kell emelnem, a 2008-as évben és idén is nagyon eredményes volt, a városnapok lebonyolításában is oroszlánrészt vállalt. Több embertől is hallottam, hogy legalább három évtizede nem látott szintre sikerült emelni a város művelődési életét. A sportéletben az érdem nagy része a városháza szakiroda-vezetőjét illeti, sikerült elérnie azt, hogy a sportcsarnok nyereséget hozzon, ami nem kis teljesítmény a mai nehéz gazdasági helyzetben. Bérbe adtuk a sportcsarnok felületeit, és a szükséges fejlesztési munkálatokat — a hangosítást és az eredményjelző tábla felszerelését — is elvégeztük. A jégpályánál elkészült a jégborotva fűtött garázsa, és újabb öltözőket létesítettünk, a következő lépés az épület befedése. A Nemzeti Beruházási Alap elfogadta finanszírozásra a jégpálya épületét, és újabb lobbizás szükséges, hogy a pénzösszeget is megkapjuk hozzá. A megkezdett uszoda kapcsán több külföldi befektetővel is tárgyaltunk, hogy közösen építsük meg a fedett uszodát. Nemrég a Nemzeti Beruházási Alap ennek a finanszírozását is felvállalta. A munkálat folyatására idén minden valószínűség szerint nem kerül sor, de 2010-ben már nekifognak. A Sinkovits Sportbázis épületét szintén bővítettük, jelenleg nyolcvan személyt tudunk egyszerre elszállásolni.

Szakoktatás, új lakások

A lakosság kérésének eleget téve a kórháznál a régi kaput megnyitottuk, és újraszámoztuk a tömbházakat. Az sem elhanyagolható, hogy a város területén tizennégy, négynyelvű térképes tájékoztató táblát helyeztünk el. Az utóbbi évek legégetőbb gondja a szociális lakáshiány volt. Elkészült a munkaerő pontos felmérése, hogy tudjuk, mit ajánlhatunk fel a potenciális beruházóknak. Hamarosan egy magáncég harminc új munkahelyet létesít, amihez csatlakozik a Kaufland raktáráruház által létesítendő száz-százötven új munkahely. Ehhez csatlakozik a szakoktatás továbbfejlődése Kézdivásárhelyen, amely újabb ütőkártya lehet a város kezében. Az állami lakásépítő program keretében 240 lakrész építésére tettünk le igénylést, kétszázra kaptuk meg a szakminisztérium beleegyezését, hatvanöt építését még idén megkezdjük. A szükséges egyhektáros területet a Fortyogói úton területcserével tudjuk biztosítani. A Vackor Óvodának mindaddig béreljük az épületet, míg el nem készül az új óvoda. Idén várjuk erre a finanszírozást a tanügyminisztériumtól. A Bethlen-tömbház külső szigetelését befejeztük, a következő a volt Poliprod-garzon. A Vigadóban befejeztük a kisterem, a lépcsőház, a pince, a hátsó öltözők és a mosdók teljes felújítását. A Maassluis Nyugdíjasklubra is nagy figyelmet szenteltünk. Feljavítottuk a mellékhelyiségeket, valamint idén a teljes belső festésre is sor kerül. A római katolikus egyháztól koncesszióba vettük a kantai műemlék egyházkomplexum bal szárnyát feljavítás céljából. Itt szociális központot, egy nappali és egy hospice-öregotthont alakítunk ki, itt biztosítunk helyet többek között a Vöröskeresztnek, a gyermekjogvédelem különböző tevékenységeinek és más szociális szervezeteknek.

Város a turistatérképen

— Több szempontból is népszerűsítettük városunkat, de főként turisztikai ismertetőket, kiadványokat nyomtattunk, bemutatófilmet rendeltünk DVD-n stb. Megnyertünk egy turisztikai pályázatot, mely által Kézdivásárhelyt fel tudjuk tüntetni a világ turisztikai térképén. A kórház fenntartási költségeit az önkormányzat tavaly óta magára vállalta, azt folyamatosan finanszírozzuk. A Nagy Mózes-líceum pályázata tervezési hiba miatt elbukott, de a közeljövőben benyújtjuk a javított pályázatot. A Molnár Józsiás-iskolánál a tetőtér beépítése továbbra is időszerű, várjuk a pályázat elbírálását

— Milyen hiánypótló munkálatokat végeztek el?

— Megemlíteném a forgalmat akadályozó, illetve a nem megfelelő helyen lévő járdaszigetek és fekvőrendőrök átépítését, felszámolását. Szükségszerű volt a Csernátoni és a Petőfi, valamint a Petőfi és a Dózsa utca kereszteződésénél a körforgalom átalakítása, mert a legtöbb nagy teherkocsi csak a zöldövezeten keresztül tudott továbbhaladni. A Szőcs József és a Molnár Józsiás utcában javítottunk, s ahol szükséges volt, új járdát raktunk. Leköveztük a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarát, felújítottuk a Szacsvai János utcát. A Gyárak és a Bem utca kereszteződésénél körforgalmat alakítottunk ki, a Haladás utcát felújítottuk, és előkészítettük aszfaltozásra. Újrakö­veztettük a Tóth Sámuel és a Szél utcát, felújítottuk a Nicolae Bălcescu utcát, ahol negyvenhat parkolóhelyet és járdát építettünk. A Malom és a Tudor Vladimirescu utcában is mindkét oldalon felújítottuk a járdát. Az előző testület által megnyert pályázat alapján jelenleg csatornázás folyik a Vágóhíd, Fortyogó, Barabás Miklós utcában, majd Oroszfalu és az Ady Endre utca következik. Huszonöt utcában feljavítottuk és kipótoltuk a lámpatesteket, valamint új oszlopokat is állítottunk. Ezáltal jelentős fogyasztáscsökkenést értünk el. A Nap, a Tóth Sámuel, a Varga Katalin utcában, az 51-es udvartérben és a katolikus temető felé vezető szentléleki úton soha nem volt közvilágítás. A Molnár Józsiás parkban újabb lámpatesteket szeretünk fel. Ezenkívül a sportpálya és a jégpálya kivilágítására is sort kerítettünk.

Ami még nem sikerült

— Mit nem sikerült megvalósítani?

— Sajnos, ilyen is akad, hiszen egy év alatt a gazdasági élet vidékünkön is hanyatlott, már nem dübörög a gazdaság, és egyre nehezebb potenciális beruházókat idecsalogatni. Sok munkahely megszűnt, és új munkahelyeket alig kínálnak.

— Mi a helyzet a Fortyogóval?

— Ez fájó pontunk, amit a mai napig nem sikerült orvosolni. Elődöm a múlt nyáron pár nappal azelőtt, hogy átadta a tisztséget, nagylelkűen felajánlotta a komplexum alatti területet a Nagy családnak. Azóta azzal küszködtünk, hogy szabadítsuk fel a telket, mely jelenleg a telekkönyvben az önkormányzaté, de a volt bérlő által kezdeményezett per még nem zárult le. Időközben felújítási tervet is rendeltünk, azt benyújtottuk a turisztikai minisztériumhoz finanszírozás céljából. Amennyiben a volt bérlő nem tudja megvásárolni az egységet, az önkormányzat fogja azt felújítani, és ha van rá lehetőség, megtartjuk a tulajdonunkban.

— A kampányban új munkahelyeket ígért?

— A gazdasági válság miatt a beígért Csatári Plast befektetése még várat magára, a céget is érintette a válság, de beruházási szándéka nem változott, csak egyelőre kivár. Tisztázzuk: a kampány során nem én, hanem Csatári László vetített képes üzenetben ígérte meg a munkahelyeket, s nem 850-et, hanem első szakaszban háromszázat. Többéves programon keresztül jutott volna el a 850 munkahelyig, nem egyik napról a másikra. Ezek voltak a beruházó tervei a válság előtt, és pénzügyi lehetőségei függvényében meg is fogja valósítani. Az önkormányzat nem csak a Csatári Plastnak, hanem más vállalkozónak is megad minden segítséget, ha be akar ruházni Kézdivásárhelyen. A volt fás cég területét megvásároljuk, ott nyolc hektáron ipari parkot alakítunk ki. Egy másik, ugyancsak nyolchektáros, a keményítőgyártól átvett szennyvízülepítő területére is megrendeljük a tervet, hogy pályázni tudjunk.

— Milyen volt az együttműködés az önkormányzat RMDSZ-es frakciójával?

— Mindenképpen egyoldalúnak mondható, ha nem is akadályoztak a munkámban, nem is segítettek, tisztelet a kivételnek, hiszen olyan RMDSZ-es tanácstag is akad, aki emberként viszonyul hozzám, és a város érdekében akar tevékenykedni. Tiszteletem azok iránt, akik a józan eszükre hallgatnak, és a város érdekében együttműködnek az MPP-vel.

— A legnagyobb nehézségek?

— Sajnos, minden egyes próbálkozásunkat az RMDSZ gátolni próbálja, a kampányban hangoztatott Szívügyünk Kézdivásárhely szlogennek inkább szívinfarktusban kellene megnyilvánulnia a mi esetünkben, ha egyszer tehetnék, de nem hagyjuk magunkat, teljes erőbedobással haladunk tovább. Az hazugság, amit Markó Béla elnök is állított a kongresszuson, hogy Kézdivásárhely jelenlegi vezetősége semmiféle támogatással nem rendelkezik, ez nem igaz, nagyon sokan támogatnak, még a román pártok is felkaroltak, látván, milyen elnyomásban részesülünk az RMDSZ részéről. Megválasztásom előtt el sem tudtam képzelni, hogy a magyar a magyar ellen harcol, és nem a város érdekében próbál cselekedni.

Zöldövezetek a láthatáron

— Melyek a közelebbi tervei?

— Az eddig elhanyagolt üvegház felújítása következik, hiszen kiemelt figyelmet fordítunk a zöldövezetek kialakítására és felújítására. A környezetvédelmi alapnál az alternatív energiaforrások hasznosítására kiírt pályázatra neveztünk be, a sportcsarnok és a Vigadó fűtési rendszereinek felújítását szeretnénk elvégezni ezáltal. Folytatódik a nyujtódi gázvezetés dokumentációjának összeállítása, és ezzel párhuzamosan felmérést is végzünk a beruházás szükségességéről, hogy a lakosság igényli-e vagy sem a földgáz bevezetését. Az országút mentén, a falvakban megkezdjük a járdaépítést. A közeljövőben meg szeretnénk alakítani a vállalkozók, fiatalok és idősek tanácsát, s hogy e három konzultációs testület révén minél jobban megismerjük gondjaikat, problémáikat. A következő időszakban szeretném minél gyorsabban kivitelezni a város zöldövezet-átrendezési tervét, és újabb parkolókat létesíteni minden olyan helyen, ahol ez lehetséges, ezeket majd folyamatosan bérbe adnók a kocsitulajdonosoknak. A fizetéses parkolókból befolyó összeget a város szépítésére, fejlesztésére fogjuk fordítani.

Célom a folyamatos partnerkapcsolatok fenntartása a közösséggel, a város polgáraival. Elsősorban tisztességesen megfizetjük a közalkalmazottakat, ezáltal minőségi munkával jobb kapcsolattartást értünk el a polgárokkal. Kézdivásárhely tanácsában a megválasztott képviselők nem bólogatójánosok, csak ésszerű döntéseket hoznak a helyi költségvetésbe illeszkedve, nem tékozoltuk el a város vagyonát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze — Simó Erzsébet

Összefogás klaszterekkel
A sepsiszentgyörgyi Inkubátorházban ma 9.30 órától szakmai tanácskozást tartanak a klaszterekről, melyek hozzájárulhatnak a cégek versenyképességének növeléséhez. Az előadók a bukaresti gazdasági minisztérium ezzel kapcsolatos tevékenységéről, külföldi példákról és finanszírozási lehetőségekről beszélnek.
2009-07-15: Világfigyelő - x:

Jerzy Buzek lett az Európai Parlament új elnöke

Jerzy Buzek volt lengyel kormányfőt választotta meg az Európai Parlament (EP) új elnökévé tegnap Strasbourgban a 736 főnyi testület. A 69 éves Buzek a júniusi választások után tartott első ülésen nyerte el a parlament támogatását; az EP-ben a jobbközép pártok alkotják a legnagyobb erőt.