Jerzy Buzek lett az Európai Parlament új elnöke

2009. július 15., szerda, Világfigyelő

Jerzy Buzek volt lengyel kormányfőt választotta meg az Európai Parlament (EP) új elnökévé tegnap Strasbourgban a 736 főnyi testület. A 69 éves Buzek a júniusi választások után tartott első ülésen nyerte el a parlament támogatását; az EP-ben a jobbközép pártok alkotják a legnagyobb erőt.

Ez az első alkalom, hogy az egykori szovjet tömb egyik volt tagállamának képviselője kapja meg a nagyrészt ceremoniális, ugyanakkor tekintélyes tisztséget. Buzek 1997 és 2001 között volt Lengyelország miniszterelnöke, és 2004-ben lett tagja az EP-nek, röviddel azután, hogy országa belépett az Európai Unióba. Az EP elnökének megbízatása két és fél évre szól. Buzek után bizonyosan egy szocialista képviselő tölti majd be az elnöki posztot. Buzek 555 szavazatot kapott, az összes leadott szavazat 77,84, illetve az érvényes szavazatok 86,18 százalékát.

A volt lengyel kormányfő mellett egyetlen jelölt indult az elnökválasztáson: a kommunista pártokat is magában foglaló Egyesült Európai Baloldal — Északi Zöld Baloldal frakció jelöltje, Eva-Britt Svensson. Rá azonban mindössze 89-en voksoltak.

Jerzy Buzek a szavazás után azt mondta, különös figyelmet fog fordítani az új tagállamok képviseletére. A kelet-európai elnök megválasztását a felszólaló frakcióvezetők többsége jelképnek minősítette Európa megosztottságának végérvényes befejezésére. Elődje, Hans-Gert Pöttering hangoztatta, hogy Buzek az EP előző öt évében kiemelten együttműködő partnernek bizonyult európai uniós intézményes kérdésekben is. José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök rámutatott: a mostani döntés a kelet-európai EU-bővítés sikerét is jelenti. A néppárti frakciót vezető Joseph Daul kijelentette, a választás az egykoron kettészakadt Euró­pa teljes egységét bizonyítja. Martin Schulz, a szocialista képviselőcsoport elnöke szerint Buzek győzelme az uniós alapértékek melletti állásfoglalás is.

Az új elnök kiállt az uniós reformszerződés gyors életbelépése mellett, és — frakciója, a kereszténydemokrata—konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt álláspontjának megfelelően — sürgette Barroso újabb megbízatásának európai parlamenti jóváhagyását is. Utóbbiról várhatóan csak szeptemberben szavaz az EP. Mint Buzek elmondta, az EP prioritásai közé tartozik a globális felmelegedés elleni fellépés és a nemzetközi gazdasági válság megoldásának elősegítése, valamint a gazdasági válsággal kapcsolatos problémák megtárgyalása.

Gárdaegyenruhájában az EP alakuló ülésén

A Magyar Gárda egyenruhájában vett részt Szegedi Csanád, a Jobbik képviselője az Európai Parlament alakuló plenáris ülésén tegnap Strasbourgban. Az MTI-nek nyilatkozva az EP-képviselő elmondta, hogy öltözete határozott kiállást jelképezett a Magyar Gárda mellett, amelynek feloszlatását nehezen tudja elfogadni, és amelynek újjáalakításánál is jelen volt. Hozzátette: szeretett volna új színt hozni az EP-be is a magyar népviselet alapelemeit hordozó öltözékkel. Jelezte, hogy ez utóbbit képviselte a Jobbik másik két EP-képviselője is, hiszen Balczó Zoltán sujtásos atillában érkezett, Morvai Krisztina pedig sujtásos női felsőt viselt. Szegedi elmondta: Strasbourgban az EP-képviselők közül senkitől nem érkezett olyan reakció hozzá, amely elítélte volna a Magyar Gárdát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-07-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A céhes város fejlesztésén dolgoztak (Beszélgetés Rácz Károllyal, Kézdivásárhely polgármesterével) — Iochom István

Több mint egy esztendő telt el azóta, hogy a rendszerváltás után első alkalommal nem kizárólag RMDSZ-es polgármester, alpolgármester és önkormányzat vezeti a céhes várost. Ezt sokan a mai napig nem tudják elfogadni, s ahol lehetett, megpróbáltak gáncsoskodni az új, a közigazgatás terén tapasztalatlan városvezetéssel, noha az RMDSZ saját hibájának és vezetői arroganciájának köszönhetően veszítette el a helyhatósági választásokat. Van, aki még azt sem akarja elismerni, hogy kevés pénzből egy év alatt látványos változások is történtek, villany került olyan utcákba, ahol eddig még soha nem volt utcai világítás, új járdák, parkolók épültek stb. Az elmúlt egy év sikereiről, kudarcairól, választási ígéreteiről, a megvalósításokról és jövőbeli tervekről faggattuk Rácz Károly polgármestert.
2009-07-15: Világfigyelő - x:

Humort a népnek! (A bakancs tilos) — Pesti posta — Czegő Zoltán

A fürdőkádban kora reggel, hideg víz alatt állott össze bennem a meggyőződés, hogy ennek a maréknyi maradék Magyarországnak tulajdonképpen humorra van szüksége. S az egyre-másra — inkább másra — jövögető kormányok, kiváltképpen az utóbbi hét évben, ki is elégítik ezt a legalsó igényt. Emlékszünk még a feledés kútjába hullott Torgyán Józsefre. Hogy ne kezdjem mással. Akkoriban minden napirend előtti hozzászólás vele kezdődött, ő pedig minden alkalommal elmondotta: Antall József mondjon le!