OktatásTöbb száz tanári állás üres — Demeter J. Ildikó

2009. július 15., szerda, Közélet

Ma kezdődik a pedagógusok versenyvizsgája Háromszéken: idén először — kísérleti jelleggel — az iskolai intézmények szintjén folyik a pályáztatás, és a javításhoz sem hívtak egyetemi oktatókat, a középiskolai tanárok fogják elbírálni a dolgozatokat.

Megyénkben 239 végleges és 411 helyettesítő katedra vár betöltésre, és összesen 1021 fél- vagy negyednormás állás, amelyeket rendszerint órabérben fizetnek — a pályázók száma pedig 880. Az előző évekhez képest az is újdonság, hogy más megyékbe többé nem lehet áthelyezést kérni, ki ahova beiratkozott, ott kell munkába állnia. Ha üti a szintet. Más változás ugyanis nincs, városban csak hetes átlagon felül lehet végleges katedrához jutni, falun is kötelező az átmenő jegy; ezek alatt csak szakképzett helyettesként dolgozhatnak a tanárok. Az üres állások feltöltése szakaszosan történik, a folyamat a tanévkezdés előtti napokban a szakképzetlen helyettesek kinevezésével zárul. Keresztély Irma főtanfelügyelő közlése szerint ebben az évben viszonylag sok friss diplomás fiatal érdeklődött a pedagógusi pálya iránt, ami jó jel, az viszont kevésbé, hogy közülük többen képtelenek voltak a számukra szükséges adatok megkeresésére a világhálón.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2009-07-15: Közélet - x:

Baróton jelentkezőket várnak (Oktatás) — Hecser László

A Baróti Szabó Dávid Középiskola hét tervezett kilencedik osztályából a társadalomtudomány, a turisztika és a környezetvédelem szakon beteltek a helyek, a matematika—informatika osztályba huszonegyen, a mechanika szakra pedig húszan iratkoztak. A könnyűipari, valamint faipari képzést biztosító szakoktatás nem bizonyult vonzónak, ide mindössze hatan, illetve öten jelentkeztek. Újdonságot jelent, hogy a tanulmányaikat valamikor félbehagyó felnőttek számára ötesztendős, csökkentett óraszámú faipari osztályt indítanak.
2009-07-15: Közélet - x:

Dupla járőrök a mezőn

Fokozott jelenléttel próbálja elbátortalanítani a mezei tolvajokat a rendőrség: az eddig legtöbb gondot okozó településeken — Előpatak, Kőröspatak, Köpecbánya, Nagyborosnyó, Kézdiszentlélek, Szentkatolna és Szépmező határában — kétszeres létszámmal, a csendőrség bevonásával járőröznek.