Spongyabob tízéves

2009. július 18., szombat, Magazin

Kétszintes ananászban él a tengerfenéken — azon belül is Bikinifenék lakója —, munkaidejében herkentyűburgereket gyárt, szabad idejében pedig tökkelütött barátjával medúzák után kajtat: ő Spongyabob Kockanadrág, a rajzfilmfigura, mely pénteken ünnepelte 10. születésnapját.

Spongyabob 1999. július 17-én indult hódító útjára. A tengeri szivacs kalandjait bemutató Nickelodeon csatorna a hét végén ötvenórás Bob-maratonnal tiszteleg a világ leghíresebb szivacsa előtt, a kicsik és nagyok tizenegy új epizódot is végignézhetnek. A csatorna emellett hírességek tíz kedvenc epizódját is leadja.

A kiskamasszá váló Spongyabob ősszel a mozivásznakon is újra látható lesz, kalandjaihoz olyan színészeket sikerült megnyerni, mint Robin Williams és Will Ferrel. Bizonyára nem véletlenül, Spongyabob Kockanadrág ugyanis immár hét éve legyőzhetetlen a 2—11 éves korosztály körében. Bár nincsenek szuperképességei, javíthatatlanul optimista és komolytalan természete elég volt ahhoz, hogy rabul ejtse az emberek szívét. Spongyabob több listán is a tíz legjobban kedvelt rajzfilmhős között szerepel, és még a Pókembert is sikerült megelőznie. Rajongói között tudhatja Barack Obama amerikai elnököt és Gordon Brown brit miniszterelnököt, 170 országban, 25 nyelven elérhető kalandjait pedig havonta hetvenmillióan izgulják végig. Bob személye hatalmas üzlet, évente nyolcmilliárd dolláros bevételt hoz készítőinek. ,,Sohasem gondoltam volna, hogy egy szivacs túlél akár egy évadot is" — mondta Bob kiötlője, Stephen Hillenburg. ,,Még most sem hiszem el, hogy így alakult" — tette hozzá az animátor, aki egyébként tengeri biológus. Spongyabob sikerének záloga talán abban rejlik, hogy a gyermekek mellett a szülők is megszerették a szivacs és félnótás barátja, Patrick, illetve házikedvence, Csigusz életét. Cyma Zarghami, a gyerekcsatorna igazgatója azonban más okot is tud. A Bill Clinton alkotmányos felelősségre vonási eljárása idején műsorra került rajzfilm jókor jött optimizmusa szintén hozzájárult a sikerhez — állítja a tévés szakember.

Spongyabobnak a kezdetektől fogva Tom Kenny színész kölcsönzi hangját. A színész nem tudja megunni a sorozatot, amelyben Johnny Depp és David Bowie mellett más hírességek is vendégszerepeltek. ,,Ez egy álommunka. Próbáltam valamiféle hátulütőjét is találni a dolognak, de egy sincs. Azt hiszem, ez nagyon spongyabobos" — mondta nevetve Kenny.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-18: Magazin - x:

Hatalmas bevétellel indult a Potter-film

Rekordnak számító, 22,2 millió dolláros (több mint 660 millió lej) bevétellel kezdődött meg a Harry Potter és a félvér herceg című film vetítése az észak-amerikai mozikban.
2009-07-18: Közélet - x:

Két éve a minisztériumban vesztegel (Az új román tanterv) — B. Kovács András

Balázs Lajos
Az új román tanterv, sajnos, még mindig csupán tervezet. Még rosszabb, hogy noha két éve kész, még mindig nem kapott kellő támogatást, még kevésbé érdemi elbírálást. Pásztor Gabriella, amikor még tanügyi államtitkár volt, foglalkozott ugyan vele, legújabb értesülés szerint Tăriceanu miniszterelnök kabinetjét is megjárta, de ott elakadhatott, nem tudni, milyen okból. Holtvágányra kerülésébe nyilván belejátszott az is, hogy az új kormányban a magyarság már nem kapott helyet. Az sem világos, az RMDSZ hogyan viszonyult hozzá, bár nem gáncsolhatta, ha a kormányig eljutott.