Koncertek tusványosonPéterfy Boriék taroltak - Mózes László

2009. július 21., kedd, Magazin

Tusványoson koncertezik a Zanzibár

Teljesen figyelemre méltó magyarországi zenekarok sorakoztak fel az idei, szombaton éjjel (avagy vasárnap hajnalban) véget ért tusványosi rendezvény pódiumán.

Teljesen figyelemre méltó magyarországi zenekarok sorakoztak fel az idei, szombaton éjjel (avagy vasárnap hajnalban) véget ért tusványosi rendezvény pódiumán.

Már a nyitókoncert nagy tömeget vonzott, hiszen a magyarországi Quimby egyike a lehetséges legjobb opcióknak ezen a fronton. Dinamikus, tömény nyitány, mégis a bő egy évvel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi színházban (is) bemutatott Teátrum című produkciójuk — amelyen szinte ugyanazok a dalok szóltak, mint most, csak más koreográfiával és színházi térhez igazítottan — meghittebbnek, jóval eltaláltabbnak tűnt, mint a mostani buli. Egy nappal később aztán az EDDA vonzott hatalmas tömeget, apait-anyait beleadva igazán nagy sikert arattak, akárcsak csütörtökön este a Tankcsapda. Pénteken jól szólt a Zanzibár is, igaz, némiképp azt a szájízt hagyva maga után, hogy néhány igazán jó és viszonylag közismert dalukon kívül kissé egy húron pendülő muzsikát játszanak.

A tábor nagy revelációja minden kétséget kizáróan a szombat esti zárókoncerten fellépő, nálunkfelé túlságosan nagy ismertségnek — egyelőre legalábbis — vélhetően nem örvendő Péterfy Bori & Love Band produkciója volt. Dübörgő, frenetikus élmény, teljesen új, a másság legjobb ízeit sugárzó hullámhosszon. Péterfy Bori egyébként budapesti színésznő (a Krétakör Színház után 2008 ősze óta a Nemzeti Színház tagja), hangja — akárcsak egész koncertpódiumi jelenléte — nemes egyszerűséggel: maga a varázslat. Mostani — sokat ígérő — zenekara 2007 májusában alakult meg, az Amorf Ördögök szerzőiből és tagjaiból verbuválódva. Bemutatkozó, első lemezük a Fák, denevérek, piócák album (2007 októberében jelent meg, és aranylemez lett, egy kritika szerint ,,csupa szuperlatívusz meg miegymás") több száma — Hajolj bele a hajamba, Vámpír stb. — ,,sokakat őrületbe kergetett", következő albumukat, miként most is elhangzott, novemberre ígérik. Egy interjúban Péterfy Bori — családjában, felmenői között egyébként Áprily Lajos, Jékely Zoltán, Péterfy László neveit találjuk — azt mondja, zenei előadókként „talán Nick Cave vagy David Bowie az örök szerelem számomra", egy másikban pedig úgy fogalmaz: ,,Kicsit outsidernek (kívülállónak, szerk. megj.) érzem magam a zenei és a színházi világban. Az outsidert nem kell félreérteni. Úgy gondolom, nem vagyok zenész, sem énekes, mert nem ebben a közegben szocializálódtam, nem ebben nőttem fel. A színházi világból pedig azért lógok ki, mert egy szabad csapatban kezdtem játszani, és csak pár éve találkozgatok kőszínházi színészekkel." Tény, hogy a ,,sanzonos, gitáros popzenét" játszó zenekar óriásit alakított Tusványoson, szinte nehezen hihető — de szerencsére igaz —, hogy ebben a konzervatív térben ekkora sikert arathat egy új zenekar. Meg is jegyezték, az egész közönséget elvinnék a Sziget Fesztiválra. Ha viszont oda mégsem mennénk, tömegesen legalábbis, az teljesen biztos, hogy nagyon, de nagyon megérné elhívni még őket ide. Mert brutálisan jók.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-21: Gazdakör - x:

Hírlugas — Szekeres Attila

Csökken, de elegendő lesz a gabonatermés
Az előre jelzettnél kisebb lesz ugyan a világ idei gabonatermése, azonban a jelentős készleteknek köszönhetően elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre — közölte az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A világ gabonatermése várhatóan 2,2 milliárd tonnára, az előző évihez képest 3,4 százalékkal esik vissza. A csökkenés oka részben az, hogy az előző szezon áresése után a gazdák kisebb területen vetettek gabonát. Az Európai Unió tagországainak búzatermelése várhatóan 134,7 millió tonnára esik vissza a 2008. évi 150 millió tonnáról. A termeléscsökkenés ellenére a világ gabonakészlete várhatóan a tavalyihoz hasonlóan alakul a jelentős készleteknek köszönhetően. Az előrejelzés szerint 2010-re a készletek 1,3 százalékkal csökkennek.
2009-07-21: Magazin - x:

CokeLive Félsziget

A marosvásárhelyi fesztiválra kedvezményes jegyet még ma és holnap lehet vásárolni a következő forgalmazóknál: az Eventim.ro hálózatában a Vodafone Maros, Kolozs, Hargita és Kovászna megyei kirendeltségeinél, a Studcard kolozsvári és marosvásárhelyi székhelyén, valamint az alternatív marosvásárhelyi jegyterjesztőknél (a főtéri Virágóránál, Rádió GaGa, G. Pont, Jazz).