Tigrispark tigris nélkül

2009. július 21., kedd, Magazin

Eltűntek a bengáli tigrisek India egyik fő tigrisparkjából, a Panna Nemzeti Parkból. A Madhja Prades állam középső részén lévő park egyike a híres vadmacskák védelmében létrehozott indiai nemzeti rezervátumoknak. Radzsendra Sukla indiai erdészeti miniszter szerint három évvel ezelőtt még 24 tigris élt a parkban, ma már egy sem.

Ez a második tigrisrezervátum Indiában, ahonnan teljesen kivesztek a tigrisek. A másik a radzsasztáni Szariszka Park volt. Illetékesek szerint nincs megfelelő magyarázat a tigrisek számának csökkenésére — jelentette a BBC hírszolgálata (www.bbc.co.uk).

A szakemberek a figyelmeztetések ellenére nem látták meg a fenyegető jeleket a katasztrófára. A Panna Park tigriseinek nagy részével orvvadászok végeztek. A Madhja Pradesben lévő Szanzsáj Nemzeti Parkról is olyan jelentések érkeztek, amelyek szerint már ott sem élnek tigrisek. Az Indiában élő több mint 1400 tigrisből 300 él Madhja Pradesben, az indiai szövetségi államot a tigrisek államaként is szokták hívni. Indiában megtiltották a tigrisvadászatot, és kihirdetettek egy ambiciózus programot az állatok fajvédelmére. A hatóságoknak azonban nincs hatékony eszközük arra, hogy megállítsák a vadorzókat. Ázsiában, különösen Kínában, Tajvanon és Dél-Koreában nagy keletje van a tigrisek bőrének, csontjainak, karmainak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-21: Magazin - x:

Új nevet kapott

A világ egyik leghíresebb felhőkarcolója, a Chicagóban magasodó 110 emeletes Sears-torony péntektől már Willis-toronyként viseli az Egyesült Államok legmagasabb épületének járó címet.
2009-07-22: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Park Szálló kertjében ma 18—22 óráig Backing Time Pál Zakariással és Salamon Olivérrel.