Merre, merre, gyógyturizmus? — Incze Ibolya

2009. július 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Szív- és érrendszeri panaszokkal Kovásznára!

Július 17-én Bukarestben a turisztikai minisztérium szervezésében nemzetközi konferenciát tartottak a romániai gyógyturizmus fejlesztési stratégiájáról — adja hírül a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mely közleményében kiemeli: mint háromszéki látogatásán is hangoztatta, Elena Udrea miniszter elsődlegesnek tekinti ennek az ágazatnak a felfuttatását, amit a kamara a megyére nézve biztatónak minősít. A konferencián jelen volt Kovászna és Kézdivásárhely polgármestere is.

Az értekezleten a Détente Consultans cég képviselői a francia modellt ismertették. Lőrincz Zsigmond kovásznai polgármester felszólalására reagálva Elena Udrea első lépésként a turisztikai tájékoztató iroda létesítését említette, s közölte, újabb tervet is támogatni szándékoznak, mely Kommandón a sízést segítené elő.

Rosner Herman, a megyei kamara elnöke méltányolta, hogy a minisztérium külön foglalkozik a gyógyturizmus fejlesztésével, hisz Kovászna megye európai szinten is számításba jöhet e téren, olyan betegségekre nyújt gyógyírt, mint a szív- és érrendszeri panaszok, miközben a közép- és nyugat-európai gyógyközpontok fő területe a reumatológia.

Mint a kamarai közlemény kiemeli, tegnap a konferencián előadóként részt vevő francia cég képviselőjét Kovásznára várták, ahol a város polgármestere fürdőhelyek vezetőivel, orvosokkal rendezett tanácskozást. Tervben szerepelt a város gyógykezelő központjainak meglátogatása is. A francia szakértők emellett ellátogatnak Herkulesfürdőre, Észak- és Dél-Efóriára, Mangáliára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-07-22: Gazdaság - x:

Setétpatak élménye (Kárpát-medencei Anyanyelvi Tábor) — Kovács B. András

Az idén Uzonkafürdőn értük utol a setétpataki anyanyelvi tábor lakóit, amint épp az ottani új és korszerű holland strandon töltötték az együttlét tizedik napját. Az időközben összerázódott huszonvalahányas társaság és a pár fős tanárkísérői csoport kellemes hangulatban lubickolta végig a délelőttöt, épp a gyilkos ibolyántúli sugárzás elől készültek fedezékbe vonulni, készülvén hazagyalogolni a mindössze pár kilométerre, a hatodi letérő szomszédságában fekvő táborukba, ahol ebéd várta őket. A napsütés valósággal tombolt, a napozóra kitett farácsok szinte sütötték az ember meztelen talpát, minden oly mértéktelenül áthevült ezen a szép napon. Szertelen nyarunk, mely komoran gomolygó felhőkkel és nyomukban (futózáporok helyett) felhőszakadásokkal ,,szórakoztatott" az idén, táborzárásra szép idővel ajándékozta meg gáláns kedvében a setétpatakiakat — akik nem mellesleg: jutalomüdülésüket élvezték Székelyföld e sarkában — s örvendeztette meg a vendéglátókat, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségét.
2009-07-22: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Csökkentek az adóbevételek — Incze Ibolya

A természetellenes, ,,zseniális mentőövként" bevezetett, de majd mindenki által kifogásolt általános átalányadó nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket: nem csupán sok ezer cég tevékenységének felfüggesztését vonta maga után, de eredménytelennek bizonyult az államháztartásban is: az országos adóhivatal adatai szerint bevételük az első fél évben 6,42 százalékkal volt kevesebb, mint a múlt esztendő hasonló időszakában, de két százalékkal elmaradt a pénzügyminisztériumi becslés mögött is.