Csökkentek az adóbevételek — Incze Ibolya

2009. július 22., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A természetellenes, ,,zseniális mentőövként" bevezetett, de majd mindenki által kifogásolt általános átalányadó nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket: nem csupán sok ezer cég tevékenységének felfüggesztését vonta maga után, de eredménytelennek bizonyult az államháztartásban is: az országos adóhivatal adatai szerint bevételük az első fél évben 6,42 százalékkal volt kevesebb, mint a múlt esztendő hasonló időszakában, de két százalékkal elmaradt a pénzügyminisztériumi becslés mögött is.

Tavaly az első fél évben az állampénztárba az adóhivatal 72,14 milliárd lejt juttatott, idén csak 67,5 milliárdot. Az adóhivatalok összesen 71,18 milliárd lejt gyűjtöttek be, de ebből 2,96 milliárd a visszatérített áfa és jövedéki adó, 678,74 millió lejt utaltak át a magánnyugdíjalapoknak, ötmilliót a személyi jövedelemadó két százalékából a civil szervezeteknek, és 26,8 millió lejt tett ki a gépjárművek első hazai bejegyzésének az illetéke.

Az állami költségvetés bevételei az adóhivatali hozzájárulás visszaesésénél is nagyobb mértékben, 9,89 százalékkal csökkentek az év első felében. Egyedül a jövedelemadóból és jövedéki adóból befolyt összeg emelkedett, minden más tételnél kevesebb pénzt kaptak, mint tavaly a hasonló időszakban. A profitadóból például nyolc százalékkal, az áfánál több mint tizenöt százalékkal, a vámilletékeknél pedig 34,35 százalékkal kevesebb gyűlt be, mint tavaly. A profitadó esetében 524,62 millió lejjel volt kevesebb a befizetés, mint tavaly, a jövedelemadónál 772,59 millióval gyűjtöttek többet, ami csupán 0,06 százalékos emelkedést jelent.

Az adóhivatal a legnagyobb mértékű visszaesést az import csökkenésének számlájára írja, itt a bevételek 38,1 százalékkal maradtak el a tavalyinál, miközben a hazai műveletekből származóak 9,31 százalékos csökkenést mutatnak.

A visszaesés okaként az adóhivatal a pénzügyi válságot említi, de kiemeli azt is, hogy a könnyítések ellenére a bankok nem kezdték újra a hitelezést, részben, mert alacsony a kereslet, szűkültek a piacok, gyengült a vásárlóerő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-22: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Merre, merre, gyógyturizmus? — Incze Ibolya

Szív- és érrendszeri panaszokkal Kovásznára!
Július 17-én Bukarestben a turisztikai minisztérium szervezésében nemzetközi konferenciát tartottak a romániai gyógyturizmus fejlesztési stratégiájáról — adja hírül a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mely közleményében kiemeli: mint háromszéki látogatásán is hangoztatta, Elena Udrea miniszter elsődlegesnek tekinti ennek az ágazatnak a felfuttatását, amit a kamara a megyére nézve biztatónak minősít. A konferencián jelen volt Kovászna és Kézdivásárhely polgármestere is.
2009-07-22: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Az öltözködési kódex nem ismeri a hőséget

Amióta Németországban is tombol a hőség, több vállalat, bank, sőt, néhány minisztérium is tiltakozott, hogy alkalmazottjai a hivatalt összetévesztik a stranddal. Legalábbis ami az öltözködést illeti, sokan ugyanis a munkában is ,,alig több, mint fürdőruhában" jelennek meg.