Sepsiszentgyörgy új utcanévtábláiA mintapéldány sem tetszik a prefektusnak — Váry O. Péter

2009. július 24., péntek, Közélet

A helyesírásra is jó lenne odafigyelni

Elkészült az új sepsiszentgyörgyi utcanévtáblák mintapéldánya, s bár egyelőre még csak a sajtónak mutatta meg Antal Árpád András polgármester, a megye prefektusa máris kifogást talált benne: Codrin Munteanunak az nem tetszik, hogy a táblákon a magyar felirat van felül, a román alatta.

A világoskék színű táblák az eddigiektől eltérően több információt tartalmaznak: az utcanév mellett a város címere és a lakónegyed neve is felkerül rájuk. A táblácskákat új technológiával készítik, s bár műanyagból gyártják, alumínium hatását keltik. Felhelyezésük fokozatosan történik a belvárosból a perifériák felé haladva — mondta el a polgármester. Ugyancsak mintapéldánya készült el a turisták tájékozódását megkönnyíteni hivatott irányítótábláknak is, ezek a város tíz pontjára kerülnek, és közintézmények, markánsabb épületek, valamint a Tourinfo iroda felé mutatják az utat.

Amint Antal Árpád András bemutatta az utcanévtábla mintapéldányát, a prefektus máris kifogást talált rajta, s rögvest levelet írt a polgármesternek, melyben számtalan törvényre hivatkozva felszólítja, cseréltesse fel a sorrendet: felül legyen a román, alatta a magyar utcanév. Merthogy Romániában a román az egyetlen hivatalos nyelv, a magyar feliratok csak tájékoztató jellegűek lehetnek, következésképp a logika is azt követeli, felül legyen a román felirat. S levelét jó szándékúan küldi a prefektus, hangsúlyozza, mert nem szeretné felesleges kiadásokba verni s jogi hercehurcába belerángatni a városházát, ezért hívta fel a figyelmet az általa törvénytelennek tartott sorrendre még a táblák megrendelése előtt. Mellékesen a prefektus legfrissebb átiratában nem csupán az utcanévtáblát kifogásolja, hanem a városháza hivatalos leveleinek szintén kétnyelvű fejléce sem tetszik neki, és még ezzel sem elégszik meg, hanem felszólította a polgármestert, vetesse le a városháza homlokzatáról a székely zászlót.

A Háromszék megkeresésére Antal Árpád András elmondta, számára most a városfejlesztés a fontosabb, de módját ejti annak, hogy a prefektussal leüljön beszélni arról, ki hogyan értelmezi a törvényt, mert egyetlen jogszabály sem szabályozza azt, hogy például az utcanévtáblákon milyen sorrendben szerepeljenek a feliratok. Mint mondotta, fontosnak és korrektnek tartja, hogy egy 75 százalékban magyarok lakta városban az utcanévtáblákon elöl legyen a magyar, utána a román nyelvű felirat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-07-24: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj és édesapa, a Maros megyei makfalvi születésű sepsiszentgyörgyi
KOVÁCS KÁLMÁN
életének 49. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2009. július 24-én 18 órakor lesz a vártemplomi református ravatalozóházból a református temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló szerettei
3305
2009-07-24: Közélet - x:

Nem hagyják a vetkőző igazgató ügyét (Nyílt levél az ifjúsági miniszternek) — Váry O. Péter

Guruianu múlt hónapban tüntetést szervezett Grosu leváltásáért
Újabb nyílt levélben kéri Mădălin Guruianu, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának vezetője és Grüman Róbert, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke az ifjúsági minisztert, hogy vizsgálja ki a Megyei Ifjúsági Igazgatóság élére másfél hónapja kinevezett, vetkőzős múltja miatt erkölcsileg elfogadhatatlannak tartott Ciprian Grosu ügyét. A megyei ifjúsági szervezeteket képviselő Guruianu és Grüman azt szeretnék elérni, Sorina Luminiţa Plăcintă váltsa le az igazgatóság vezetőjét.