Nyílt levél az ifjúsági miniszternekNem hagyják a vetkőző igazgató ügyét — Váry O. Péter

2009. július 24., péntek, Közélet

Guruianu múlt hónapban tüntetést szervezett Grosu leváltásáért

Újabb nyílt levélben kéri Mădălin Guruianu, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának vezetője és Grüman Róbert, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke az ifjúsági minisztert, hogy vizsgálja ki a Megyei Ifjúsági Igazgatóság élére másfél hónapja kinevezett, vetkőzős múltja miatt erkölcsileg elfogadhatatlannak tartott Ciprian Grosu ügyét. A megyei ifjúsági szervezeteket képviselő Guruianu és Grüman azt szeretnék elérni, Sorina Luminiţa Plăcintă váltsa le az igazgatóság vezetőjét.

Nyílt levelükben emlékeztetik a frissen kinevezett minisztert, a megyei ifjúsági szervezetek többször tüntettek Grosu kinevezése ellen, ki erkölcstelen múltjának feltárását ,,a magyarok támadásainak" nevezte, becsapva és félrevezetve pártját is. Elődje, Monica Iacob Ridzi ígéretet tett ugyan, hogy kivizsgálja a Grosu-ügyet, s amennyiben az ellene felhozott vádak igaznak bizonyulnak, dönt majd sorsáról, ám közben a miniszternek is le kellett mondania. Időközben számos fotó és videofelvétel került nyilvánosságra, melyek bizonyítják, az ifjúsági igazgatóság vezetője hazudott, sőt, manipulált is azáltal, hogy etnikai támadásként próbálta beállítani az ügyet.

A nyílt levelet aláírók reményüket fejezik ki, hogy a miniszter leváltja a sztriptíztáncos megyei igazgatót, mert ,,egy ilyen ember gyakorlatilag elveszítette a román és magyar fiatalok tiszteletét, kivívta viszont a civil szervezetek és közintézmények általános bojkottját az általa vezetett intézmény ellen".

Az ifjúsági igazgatóság és a civil szervezetek közti együttműködés lehetetlenségére példaként Grüman Róbert az általuk szervezett Háromszéki Szabadegyetem esetét hozta fel, melyet a besenyői táborban szerettek volna megszervezni, de Grosu teljesíthetetlen feltételeket szabott, ezért kénytelenek voltak más helyszínt választani — az igazgatóság azonban így elesett egy tízezer lejes bevételtől. De felemlítette azt is, hogy ha az igazgatóval kívánt a megye ifjúsági életéről beszélni, az félvállról vetette oda, iratkozzék fel a várólistára.

Mădălin Guruianu szerint ,,egész egyszerűen zavaró a jelenléte, mivel sem civil szervezetek, sem közintézmények nem tudnak együttműködni vele".

Mindketten kijelentették, addig nem nyugszanak, amíg Grosut le nem váltják, véleményük szerint, ha már pártpolitikai szinten osztogatják az igazgatói székeket, a Demokrata-Liberális Pártban csak akad hozzáértő szakember, kit az ifjúsági igazgatóság vezetésével lehessen megbízni. ,,Csupán azt szeretnénk, hogy hagyják Tischler Ferencet (az igazgatóság korábbi vezetőjét) dolgozni, mert állása ugyan továbbra is az igazgatóságnál van, de semmit nem csinálhat" — tette hozzá Grüman Róbert.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-24: Közélet - x:

A mintapéldány sem tetszik a prefektusnak (Sepsiszentgyörgy új utcanévtáblái) — Váry O. Péter

A helyesírásra is jó lenne odafigyelni
Elkészült az új sepsiszentgyörgyi utcanévtáblák mintapéldánya, s bár egyelőre még csak a sajtónak mutatta meg Antal Árpád András polgármester, a megye prefektusa máris kifogást talált benne: Codrin Munteanunak az nem tetszik, hogy a táblákon a magyar felirat van felül, a román alatta.
2009-07-24: Közélet - x:

Eltüntetnék a Székelyföld-táblát — Farkas Réka

Bíróságon kéri Codrin Munteanu prefektus a Nagyajta határában felállított Szé­kelyföld-tábla építkezési engedélyének érvénytelenítését. Munteanu elmondása szerint egy állampolgári feljelentés alapján érdeklődött az építkezési felügyelőségnél, és kiderült, tisztázatlan annak a területnek a tulajdonviszonya, amelyre tavaly májusban, választási kampányban felállította a megyei önkormányzat a táblát, így a kiadott engedélyek nem megfelelőek.