Hátborzongató dolgok az éjszakában! - John Heinerman

2009. július 25., szombat, Sport

Az egyik legérdekesebb jelentés, amely kikerült a NASA bürokráciájából az Apollo Hold-program során, az Apollo—17.

Előzetes tudományos jelentése volt 1973-ban. Részletes információt tartalmazott azokról az érdekes nyomvonalakról, melyeket a holdfelszínen észleltek és fényképeztek le. Közülük 34-et, amelyek az Apollo—17 leszállási zónájába estek, gondosan megmértek és megvizsgáltak. A nyomvonalak hosszúsága 1 km és 2,5 km között mozgott. Szélességük 11,5 méterig terjedt, átlagban meghaladták az 5,5 métert.

A nyomvonalakat általában csoportokban fedezték fel: nyolc-tízet találtak egy csomóban valamelyik lejtőn, aztán egy újabb tucatot egy másik csoportban valahol egészen másutt. Azok a tárgyak (elsősorban holdbeli sziklák), amelyeknek a NASA hivatalnokai később ezeket a nyomokat tulajdonították, 25 százalékkal szélesebbek voltak, mint maguk a nyomvonalak. Teljességgel lehetetlen, hogy ezek a hatalmas kövek külső behatás nélkül gördüljenek le egy lejtőn. Az egyik ilyen, nappaliszoba-méretű szikla egy NASA-fotó tanúsága szerint szögletes formájú volt, nem látszott túl ,,hajlamosnak" a gördülésre. Végül is hogyan tudna egy ilyen hosszúkás tárgy csak úgy magától legurulni? A ,,gördülő" magyarázat nyomvonalak létezésére nemcsak túl kényelmes, de elég gyengének is bizonyul, ha egy kis logikát szegezünk ellene. A 34 sziklanyomot megvizsgálva, csak az esetek egynegyedében tudták megtalálni a ,,tettesnek" feltételezett sziklát. A többiek esetén vagy egyáltalán nem voltak sziklák a közelben, vagy éppen ellenkezőleg, oly sok hevert ott, hogy gyakorlatilag lehetetlen volt eldönteni, melyik is gurult le közülük. Még nagyobb rejtély az a fénykép, amelyen két igen hosszú csík látható a Hold porában. Az egyik 270 méter hosszú, a másik 350 méter. A fotón látható tárgyak, amelyek állítólag ezeket a nyomokat okozták, vakítóan lángolnak a napsütésben, és egyetlen részletet sem lehet belőlük kivenni. De határozottan nem úgy néznek ki, mintha sziklák lennének. A NASA-fotón levő kisebbik tárgyat, mely a hosszabb nyomért lenne felelős, feltehetően a kráterből hozták fel, mielőtt legurult volna a domboldalon. Az a fantasztikusan szimmetrikus formájú csapás azonban, amelyet az úgynevezett sziklák egyike hagyott hátra, egyértelműen másra utal, mint hatalmas, 22 méter széles kődarabokra. Leonard könyvében azt állítja, hogy ezeket a nyomvonalakat valószínűleg valamiféle primitív holdbeli járművek hagyták hátra. Ha valaki tanulmányozni kezdi az Apollo—17 fotóit ezekről a nyomvonalakról, azonnal világossá válik számára, hogy egyfajta kerekes járműtől és nem óriási, súlyos szikláktól származnak. A NASA magyarázata nemcsak nevetséges volt, de jól tükrözte azoknak a hivatalnokoknak az elavult mentalitását, akik ezt az erőltetett érvelést kiötlötték.

Fordította: Pintér Károly

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-25: Sport - x:

Igazság és hazugságok (részletek) - Giorgio Bongiovanni

Az 1963. június 19-i repülés folyamán Valerij Bikovszkij űrhajós rendkívül feszült állapotban közölte a bázissal:
— Itt Nibbio! Egy fényes tárgy közeledik a kabin felé! Itt Nibbio! Itt Nibbio! Valami kísér az űrben! Úgy tűnik, nagyon közel halad a kabinhoz! Ebben a pillanatban nagy sebességgel rohan felém!
2009-07-25: Közélet - x:

Iskola a határon (Ötven éve számolták fel a Bolyait) - Vass Zsolt

Sokszor visszagondoltok arra, hogy Kolozsvár micsoda csoda volt annak idején. Szerettem azt a várost, és amikor először átléptem az egyetem küszöbét, meglepő volt. A hideg futkosott a hátamon.