Amit nem lehet eléggé hamar kezdeni - Kisgyörgy Zoltán

2009. július 25., szombat, Kultúra

A népi táncról van szó, mindegy, hogy milyen nációé. Egy nagyobbacska, serdülő kislányt vagy fiút nem lehet színpadra parancsolni, táncra tanítani és táncoltatni. A mozgást, a vonzódást és szeretet a kicsinyeknél kell kezdeni, ők a legfogékonyabbak erre.

Rápolti István, a sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház oktatómestere idestova három évtizede végzi ezt a nemes munkát. Ő maga is tizenhat évig ropta a táncot az egykori Vadrózsa együttesben. Mint mondta, ebben a munkában nincs szünet, nincs vakáció, a folytonosság és a gyakorlás felette szükséges. Milyen jó, ha a nyári vakáció idején is akad gyerekekből-fiatalokból álló tánccsoport, mely meg tudja örvendeztetni a lelkeket, mondjuk, egy falunap alkalmával.

— Székely és román táncokra oktatom az egy-négy osztályos gyerekeket, mintegy százhatvanat, a megyeközpont három iskolájában: az Állomás negyedi Ady Endre, a Nicolae Colan és a Csíki negyedi Gödri Ferenc Általános Iskolában. Az én örömem kettős. Először: örvendek annak, hogy a gyerekek szülei megértették, és ráéreztek, kell az ilyenfajta művelt mozgás, ez a szép tevékenység a gyereknek, hogy ez finomítja mozgását, közel hozza ahhoz, amit védeni-óvni kell, a népi kultúrához, a hagyományhoz, a muzsikához és nem utolsósorban az énekléshez. Ha majd felnő, másképpen viszonyul népi hagyományaink további ápolásához. Másodszor: örvendek, hogy ezeknek az iskoláknak a vezetői is hasonló módon gondolkoznak, és a választható órák egy részét a táncművészet elsajátítására szánják. Az internet világa, a globalizáció más irányba tereli a fiatalság érdeklődését. Minekünk azokkal, akik vonzalmat éreznek a népi kultúra iránt, kötelességünk foglalkozni. Nekem is öröm, ha át tudom adni ebbéli tudásomat, érzem, hogy ragaszkodnak hozzám a tanítványaim, és szeretnek. Kis csoportjaimmal több alkalommal fel is léptünk a színpadra, gyermeknapi műsorokban, a Szent György-napokon, iskolai ünnepélyeken.

Rápolti István a városi művelődési ház mellett működő Fenyőcske együttes oktatója. De mert a fiatalok lassan szétszélednek, az utánpótlásról gondoskodni kell. Ez egy úgymond középcsoport tanítása révén valósul meg. Ők a Fenyőcske tartalékai. A kicsinyekből pedig verbuválni lehet majd táncra hajlamos tehetségeseket a középcsoport számára. Előszeretettel hívja meg a szerényebb családból származó fiatalokat, mert úgy vette észre, hogy ezekben a gyerekekben több az ambíció, mint azokban, akik a hét minden napján, talán éppen szülői parancsra, sokféle más tevékenységben vesznek részt, ami kitölti szabad idejüket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2009-07-25: Kultúra - x:

Mit ér a becsület? (Gondolatok Oltyán László legújabb könyvéről) - Szekeres Attila

A becsület ennél mégis többet ér! — csendül fel bennem a Piramis együttes dalának visszatérő verssora, amikor Oltyán László Fapapucsos messiások című regényének végére érek, és az ízléses, bőrutánzatú, keménykötésű könyvet leteszem az asztalra.
2009-07-25: Gazdaság - x:

Szentestől Leányfaluig (Bolyongás Hungáriában) - Kisgyörgy Zoltán

Nem. Nem Nyugat-Európában kerimbábóztunk akácnyílás idején, hanem keresztül-kasul Pannónián, a Mátra lábától a Balaton keszthelyi csücskéig. Nemcsak a nyelv és vendégszeretet tette, hogy otthon éreztük magunkat, hanem egyrészt az itt-ott dimbes-dombos, a hazaihoz hasonló táj, másrészt az a fajta ragaszkodás és ismerkedőkészség, mely lépten-nyomon feltör azokban az emberekben, akiknek a múlt század második felében nem nagyon adatott meg bekukkantani, megismerni, milyen is az a mesés Erdélyország.