Mi, hol, mikor

2009. július 28., kedd, Mi, hol, mikor?

Gyermekek a dálnoki falunapokon: együtt vannak, többecskén beszélgetnek, nézelődnek, várakoznak, nem szanaszét kallódva, hanem e nyári látszólagos pangásidőben is a közösségi élmény zamatát ízlelgetik, azt, hogy érdemes valahová tartozniuk.

Mózes László felvétele

Röviden

Esti líceum. A sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar szakközépiskolában a következő tanévben esti XI. osztály indul román tagozaton elektrotechnikai technikus-képzésre.

Statisztaválogatás. Kézdivásárhelyen szerdán 17 órától a Vigadóban a Visszatérés című filmhez újabb statisztaválogatást tartanak. Negyven szereplőre van szükségük, 40—70 év közötti nők és férfiak jelentkezését várják. Egy forgatási napra 40 lejt fizetnek, étkezést is biztosítanak. Kérik azokat, akik már voltak az előző szereplőválogatásokon, még egyszer ne jelenjenek meg. Köszönik a megértést.

Útlezárás. Filmforgatás miatt Vargyas község bejáratánál ma és holnap napközben rövid időszakokra útlezárások várhatóak. Megértésüket köszönik.

Áramszünet. Ma 8―15 óráig Kézdimartonfalván szünetel az áramszolgáltatás.

Halálos munkabaleset

Péntek délelőtt értesítette az illyefalvi rendőröket egy aldobolyi lakos, hogy halálos baleset történt a mezőn. Egy 72 éves aldobolyi lakos búzát aratott, lejtős területen megállította a kombájnt, és leszállt, hogy beállításokat végezzen rajta, amikor a gép a lejtőn elindult, és átment rajta — tájékoztatott a rendőrség szó­vivője.

Közlekedés

Pénteken délelőtt tizenegykor a megyei kórház ügyeletes orvosa értesítette a sepsiszentgyörgyi rendőrséget, hogy gázolás történt, áldozattal. Mint kiderült, Gy. László (35) helybeli lakos a Păiuş David hadnagy út irányából az 1918. December 1. út felé haladva nem adta meg az elsőbbséget a körforgalomban szabályosan haladó kerékpárosnak, és fellökte. A hatvanéves biciklis könnyebb sérüléseket szenvedett. Az autós nem volt ittas. * Szombaton hajnalban háromnegyed öt körül koccanásról értesítették a kézdivásárhelyi rendőröket. Sz. László (34) helybeli lakos gépkocsijával összetört néhány közlekedési táblát és két járművet. A szonda 0,96 mg/l alkoholt jelzett a leheletében. * Vasárnap délelőtt a 13/E országúton járőröző rendőrök észrevettek egy felborult külföldi rendszámú személygépkocsit. A rétyi rendőrök a megyei rendőrség helyszínelő technikusával vizsgálódtak, amikor elhaladt mellettük egy számtábla nélküli kocsi, amely nem állt meg a rendőrség jelzésére. Üldözésére indultak, és három kilométer után a Bita felé vezető községi úton sikerült megállítani. A kormánynál Gy. Edömér (23) nagyborosnyói lakos ült, akinek nincs járművezetői jogosítványa. Mivel italszagú volt, kórházba kísérték vérvételre. Kihallgatásakor bevallotta, hogy ő vezette a Réty területén felborult kocsit is. Mindkét jármű egy német állampolgáré, akinek rétyi nyaralója udvaráról tudta nélkül vitte el a kocsikat. * Vasárnap délután hatkor a szentkatolnai rendőrök észrevették, hogy Hatolykán a 121-es megyei úton baleset történt. Egy németországi, ideiglenes számtáblájú kocsi egy kanyarban kisiklott az útról, és egy ház kerítése betontalapzatának ütközött. Mind a kocsi, mind a kerítés károsodott. Mint kiderült, F. Sándor (34) szentkatolnai lakos vezette, aki azt mondta, hogy a kocsi az övé, jogosítványa viszont nincs. Az ellenőrzés során kiderült, hogy az ideiglenes forgalmi engedély négy napja lejárt. Mivel italszagú volt, megszondázták, és a készülék 0,53 mg/l-t jelzett.

Kék fény

Magánlaksértés. Vasárnap délután ötkor telefonált a sürgősségi számra egy futásfalvi lakos, hogy a testvére, M. Endre engedélye nélkül behatolt a lakásába, megtámadta és összetörte a mobiltelefonját. A rendőrök magánlaksértés és rongálás gyanújával indítottak kivizsgálást.

Bolti szarkák. Pénteken este nyolckor riasztották a sepsiszentgyörgyi rendőröket egy szupermarketből, hogy egy nő lopott. A rendőrök megállapították, hogy G. Leontina (38) helybeli lakos mintegy 28 lej értékben tulajdonított el élelmiszert és piperecikket. * Szombaton délután háromnegyed három körül telefonált a bodzafordulói rendőrségre egy helybeli bolt elárusítója, hogy egy nő eltulajdonított egy piros szoknyát. A rendőrök elkapták T. Elena (51) focşani-i (Vrancea megye) lakost, akinek a csomagjában ellenőrzés során több új holmit találtak, melyekről kiderült, hogy a város más boltjaiból lopta el. Mindkét esetben az ellopott holmit visszaadták a tulajdonosnak, és eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kolozsváré a Szuperkupa

A Kolozsvári CFR győzött a labdarúgó Szuperkupán. A 2009—2010-es idény szezonnyitó találkozóját semleges pályán, a Rapid giuleşti-i stadionjában rendezték meg. Az összecsapás színvonalas, ám helyenként durva játékot hozott, amit végül hosszabbítás és büntetőpárbaj után a kolozsváriak nyertek meg. Az eredmény: Unirea Urziceni—Kolozsvári CFR 1—1, tizenegyesek után 3—4 (gólszerzők: Frunză 51., illetve Cadu 42.).

Vizes-vb

* Német, amerikai, olasz és holland győzelem született vasárnap a római vizes-világbajnokság úszóversenyeinek első napján. A férfiak 4x100 méteres gyorsváltójában az amerikaiak a tavalyi olimpia után megint legyőzték a franciákat, akiket ezúttal — nagy meglepetésre — az oroszok is megelőztek. Az eredmények: férfiak, 400 m gyors: 1. Paul Biedermann (Németország) 3:40.07 perc — világcsúcs (régi: 3:40.08 perc, Ian Thorpe, ausztrál, 2002. július 30., Manchester), 2. Uszama Melluli (Tunézia) 3:41.11 perc, 3. Csang Lin (Kína) 3:41.35 perc... 6. Kis Gergő (Magyarország) 3:46.30 perc; 4x100 m gyorsváltó: 1. Egyesült Államok (Michael Phelps, Ryan Lochte, Mattew Grevers, Nathan Adrian) 3:09.21 perc, 2. Oroszország (Jevgenyij Lagunov, Andrej Grecsiny, Danila Izotov, Alekszandr Suhorukov) 3:09.52 perc, 3. Franciaország (Fabien Gilot, Alain Bernard, Gregory Mallet, Frederick Bousquet) 3:09.89 perc; nők, 400 m gyors: 1. Federica Pellegrini (Olaszország) 3:59.15 perc — világcsúcs (régi: 4:00.41 perc, Pellegrini, 2009. június 27., Pescara), 2. Joanna Jackson (Nagy-Britannia) 4:00.60 perc, 3. Rebecca Adlington (Nagy-Britannia) 4:00.79 perc; 4x100 m gyorsváltó: 1. Hollandia (Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Frederike Heemskerk, Magdalena Veldhuis) 3:31.72 perc — világcsúcs (régi: 3:33.62 perc, Hollandia, 2008., március 18., Eindhoven), 2. Németország (Britta Steffen, Daniela Samulski, Petra Dallmann, Daniela Schreiber) 3:31.83 perc, 3. Ausztrália (Lisbeth Trickett, Marieke Guehrer, Shayne Reese, Felicity Galvez) 3:33.01 perc… 8. Magyarország (Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka) 3:39.53 perc.

* A szerb csapat lesz a magyar válogatott ellenfele a negyeddöntőben a római vizes-világbajnokság férfi vízilabdatornáján. A szerbek a legjobb nyolc közé jutásért rendezett vasárnap esti mérkőzésen két góllal múlták felül a házigazdákat. Az eredmények: a negyeddöntőbe jutásért Szerbia—Olaszország 7—5, Kanada—Kína 9—5, Németország—Montenegró 9—8 (hosszabbítás után), Románia—Ausztrália 7—5; a 13—16. helyért Brazília—Dél-afrikai Köztársaság 8—7, Macedónia—Kazahsztán 11—4. A további program: ma negyeddöntő: Magyarország—Szerbia, Horvátország—Románia, Spanyolország—Kanada, Egyesült Államok—Németország; a 9—12. helyért: Kína—Montenegró, Olaszország—Ausztrália; a 13. helyért: Brazília—Macedónia; a 15. helyért: Dél-afrikai Köztársaság—Kazahsztán.

Contador második sikere

A várakozásoknak megfelelően a spanyol Alberto Contador a vasárnapi zárószakaszon megőrizte az összetettben vezetőnek járó sárga trikót, s ezzel 2007 után másodszor is megnyerte a Tour de France kerékpáros körversenyt. A 26 éves kerekes a mezőnnyel érkezett be a párizsi Champs-Élysées-n kialakított célba. A 21. etapot az idei viadalon hatodik szakaszsikerét arató brit Mark Cavendish nyerte. Összetettben a luxemburgi Andy Schleck lett a második, a három és fél éves kihagyás után visszatért, hétszeres győztes amerikai Lance Armstrong pedig a harmadik.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-07-27: Közélet - x:

A hétvége hírei — Szekeres Attila

Sertésinfluenza Brassóban
Egy brassói nyári tábor részvevői közül tizennyolcnak a szervezetében mutatták ki laboratóriumi vizsgálatok a H1N1 vírust. A július 19-től tartó nemzetközi táborban tizenhét, 20 és 25 év közötti fiatal, valamint egy tanár lett újinfluenzás.
2009-07-28: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatom, hogy az eresztevényi
GAJDÓ ISTVÁN
életének 81. évében hosszas betegség után elhunyt.
Temetése július 29-én, szerdán 14 órakor lesz a családi háztól.
Malvina
4223769