Homokkő fallal a sivatagosodás ellen

2009. július 28., kedd, Magazin

Eredeti ötlettel állt elő Magnus Larsson építész a sivatagosodás megfékezésére: hatezer kilométeres homokkő falat emelne a Szaharán keresztül úgy, hogy a sivatag betonszilárdságúra keményített homokdűnéiből húzná fel a mesterséges gátat. Elképzelését egy oxfordi tudományos tanácskozáson fejtette ki.

A fal a nyugat-afrikai Mauritániától a kelet-afrikai Dzsibutiig húzódna a fekete kontinens északi felén. Építőanyagként a homokot használná fel Larsson: az amúgy folyamatosan mozgó és változó homokdűnéket egy baktérium segítségével megkötné. Elmondása alapján az elsősorban vizenyős területeken tenyésző Bacillus pasteurii hatására a homokszemcsék órák alatt összetapadnának, és betonszilárdságú képződményt alkotnának. ,,Egy olyan mikroorganizmusról van szó, amely kémiai úton mészpátot, egyfajta természetes cementet állít elő. Tulajdonképpen magát a sivatagot vennénk igénybe saját maga ellen" — magyarázta. A baktériumot hatalmas mennyiségben ,,beinjekcióznák" a homokdűnékbe, vagy baktériummal töltött óriási léggömböket alkalmaznának a terítésre. A folyamat eredményeként a megkötött, szilárddá vált dűnék képeznék az afrikai földrészen keresztülhúzódó homokkő falat.

Larsson szerint az elsivatagosodás veszélye száznegyven országot érint a világon. Szavai egybecsengenek azzal a 2007-es ENSZ-jelentéssel, amely a sivatag terjedését a legsúlyosabb környezeti problémának nevezte, rámutatva, hogy a folyamat a világ lakosságának egyharmadát fenyegeti. Az észak-afrikai országok a közelmúltban saját tervvel álltak elő a sivatag kordában tartására: ők végtelen hosszúságban fákat telepítenének a szaharai homok továbbterjedésének megakadályozására. Larsson azt mondta, hogy a Nagy Zöldsáv létrehozásának javaslata nem zárja ki az ő ötletét, sőt, a kettő kiegészíti egymást. A homokkő fal egyfajta fizikai védelmet nyújtana a fasávnak, arról nem is beszélve, hogy a betondűnék maradnának még akkor is, ha az érintett országok nyomorban élő lakossága — mint várható — főzésre és tüzelésre kivágná a homokfogónak ültetett fákat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-28: Magazin - x:

Sétakocsikáztak az Anna-bál szépei

Farkas Viktória, az Anna-bál szépe
Farkas Viktória 18 éves budapesti diáklány, az idei füredi Anna-bál szépségkirálynője négyes fogattal, huszárbandérium kíséretében indult sétakocsikázásra vasárnap Balatonfüreden; a bálkirálynő Kiszely Pálnak, a város alpolgármesterének társaságában ült a díszes hintóra.
2009-07-28: Magazin - x:

Hagymaáram

Hagymából fejlesztenek áramot az Egyesült Államokban, bár még csak egyetlen helyen, a kaliforniai Gills Onionban, az ország legnagyobb hagymafeldolgozó telepén.