Hagymaáram

2009. július 28., kedd, Magazin

Hagymából fejlesztenek áramot az Egyesült Államokban, bár még csak egyetlen helyen, a kaliforniai Gills Onionban, az ország legnagyobb hagymafeldolgozó telepén.

A hulladékból nyernek áramot, a cég reményei szerint 700 000 dollárt — kétmillió lejt — tud majd spórolni villanyszámláján, és harmincezer tonnával csökkentheti az üvegházhatást erősítő gázkibocsátást.

A módszer lényege, hogy baktériumokkal metánt termeltetnek a hagymahulladék levéből, a gáz azután hőerőműbe kerül, mely 460 otthonnak elég energiát termel. A hagymafeldolgozó cég 9,5 millió dollár költséggel építtette meg erőművét, de a beruházás már hat év alatt megtérülhet, mert nem csupán a villanyszámla lesz kevesebb, hanem megszűnik a hulladék elszállításának és elhelyezésének költsége is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-28: Magazin - x:

Homokkő fallal a sivatagosodás ellen

Eredeti ötlettel állt elő Magnus Larsson építész a sivatagosodás megfékezésére: hatezer kilométeres homokkő falat emelne a Szaharán keresztül úgy, hogy a sivatag betonszilárdságúra keményített homokdűnéiből húzná fel a mesterséges gátat. Elképzelését egy oxfordi tudományos tanácskozáson fejtette ki.
2009-07-28: Magazin - x:

Nem jó, ha valakit Neil Armstrongnak hívnak

Hiába bizonygatja nyakra-főre, hogy ő nem azonos azzal a Neil Armstronggal, aki a Holdon járt, folyamatosan kapja a telefonhívásokat újságíróktól, kíváncsi gyerekektől és autogramkérőktől az a cincinnati férfi, akit balszerencséjére szintén Neil Armstrongnak hívnak.