Ötezer szóval gazdagodott a német nyelv

2009. július 28., kedd, Magazin

A legújabb értelmező szótár alapján hivatalosan ötezer szóval gazdagodott a német nyelv.

Az új szavak zömmel angol eredetűek, ami azért is érdekes, mert egyfajta visszakanyarodás az eredeti ,,nyelvtőhöz", elvégre az angol a németből — germánból — alakult ki a brit szigetekre vándorló szászok, angolok révén. (Maga az angol sem brit szó, egy szász törzsnek volt a neve.) A közismert Duden értelmező szótár első kiadása 1880-ban jelent meg, és 27 000 szó volt benne. A legfrissebben 135 000 található.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-28: Magazin - x:

Nem jó, ha valakit Neil Armstrongnak hívnak

Hiába bizonygatja nyakra-főre, hogy ő nem azonos azzal a Neil Armstronggal, aki a Holdon járt, folyamatosan kapja a telefonhívásokat újságíróktól, kíváncsi gyerekektől és autogramkérőktől az a cincinnati férfi, akit balszerencséjére szintén Neil Armstrongnak hívnak.
2009-07-28: Gazdaság - x:

Virágkertészet a hegy aljában — Simó Erzsébet

Kis romantika mindig belengi a kertészek és virágtermesztők világát. A szépséget, az üdeséget, a kellemet testesíti meg a virág. S az ember, ki véle való munkálkodásra adja fejét, úgy tűnik föl szemünkben, hogy megfogta Isten lábát. Életét nem poros irodában, nem gépolajszagú gyárban, nem tűző napon egy traktor tetején kénytelen eltölteni, hanem e pompás, díszes, színes növények társaságában.