NövénytermesztésA gyermekláncfű: gyom- és gyógynövény — Incze Péter

2009. július 28., kedd, Gazdakör

A gyermekláncfű talán az egyetlen növény, amelyet mindenki ismer. Gyom- és gyógynövény, de helyenként salátaként is fogyasztják. Elnevezése is számtalan: békasaláta, buborékfű, gyermeklánc, pitypang, láncfű, kikirics, sárgavirág, tyúkvirág, cikória stb. Mindegyik elnevezésnek egy-egy kis története van. A pitypang név hangutánzó szó. Az üreges tőkocsány leszakításkor ad ilyen hangot. A gyermekláncfű név pedig a gyermekek által a virág szárából készített láncra utal.

A növény gyöktörzse (rizómája) néhány centiméter hosszúságú, amely húsos főgyökérben folytatódik, és belőle számos oldalgyökér ered. Az idősebb növények esetében a gyöktörzs többfejű, aminek az a magyarázata, hogy az új leveles hajtások az oldalrügyekből fejlődnek ki. A gyöktörzset szétdarabolva új növények fejlődnek ki belőle, mert nagyszámú rügy van rajtuk. A gyermekláncfű föld feletti része vegetatív állapotban jól fejlett, úgynevezett levélrózsás, tagolt és csipkézett szélű levelekkel.

A növény reproduktív életszakaszában kiemelkedik a tőkocsány, amelynek végén találjuk a fészekvirágzatot. A levélrózsa állandóan fejlődik, télen sincs teljesen nyugalomban. A levelek alakja, tagoltsága és a levélrózsa alakulása a környezeti hatásoktól függ. Száraz, kopár helyen például a levélrózsa a talajhoz simul, és a levéllemez erősen tagolt. Magas fű vagy kultúrnövények között a levélrózsa laza, a levelek felemelkedőek és gyengén tagoltak. A tőkocsány csöves, amit a szállítónyalábok szilárdítanak. A szállítónyalábok tejedényeket tartalmaznak.

A virágzat fészekvirágzat, a termés pedig bóbitás kaszattermés, amit a szél hordoz szét. Ugyanakkor a pitypangnak megvan az a képessége is, hogy a szétvágott gyökérdarabokból új növények fejlődnek ki. Ezért okoz nagy gondot az agrotechnikai védekezés, ugyanis a talajmunkákkal széthurcolt gyökérdarabok tovább szaporodhatnak. Ugyanakkor próbálják acatoló szerszámmal is a talaj szintje alatt kivágni, így egy időre eltűnik, de a talajban maradt gyökéren levő rügyekből ismét új tőlevélrózsa alakul ki.

A pitypangfajok szaporodása termései útján történik, a termés érésekor a szél a pehelygömb alakú termékcsoport bóbitás terméseit ejtőernyő módjára mindenhova elhurcolja. Ha a termés nedves talajra jut, kicsírázik. Egy növény 3000 termést is hozhat, melyek viszonylag nagy százalékban ki is csíráznak.

A pitypang kétszikű, zárvatermő növény, és rendkívül formagazdag, számos fajjal. A leggyakoribb nálunk a pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale), de ennek is legalább 200 változata ismert. Megtalálható mindenféle füves és parlagos helyen, réteken, kaszálókon, nedves legelőkön, kertekben. A szántóföldeken csak szálanként fordul elő, tehát szántóföldi térfoglalása gyakorlatilag jelentéktelen. Azonban teljesen más a helyzet a vetett kultúráknál, főleg az évelő pillangósoknál (lucerna, vöröshere, szarvaskerep), ahol ideális termőhelyet talál, együtt él az egyéb gyöktörzses kultúrnövényekkel. Kaszálással legfeljebb csak a tőkocsányt vágjuk le, míg a tőlevélrózsa zavartalanul gyarapíthatja tápanyagkészletét, és fejlődik. Ugyanez történik a mesterséges gyepekben vagy kaszálókon is. Egy idő után itt annyira elszaporodhatnak, hogy a vetett állományt hatalmas méretű leveleikkel teljesen kiszorítják, és ezek eltűnnek a gyepszőnyegből. Gyakran látni olyan területeket, ahol a pillangós kultúrnövény vagy a gyep helyén a pitypang virágzásakor összefüggő sárga mező virít. Itt a talaj is annyira feltelik magvaival, hogy vetésforgóval is csak többéves gyomirtással gyéríthető. A takarmányba került pitypang az érzékeny állatoknál bőrallergiát okozhat.

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-28: Gazdaság - x:

Oázis a Mezőföldön — Kisgyörgy Zoltán

A Fortyogó lábáztató medencéje
Ha kissé elcsépelt is a hasonlat, a 30 foknál melegebb kánikulában mi máshoz is lehetne hasonlítani a Petőfalvi Fortyogót, ahol a nyírfák árnyékában szén-dioxidban dús, hideg borvízben áztathatja bárki a lábát, napszúrást nem kaphat, s ha kedve kerekedik, szaunát is igénybe vehet.
2009-07-28: Gazdakör - x:

Gabonamagvak a takarmányozásban (Szakemberek fóruma) — Incze Péter

A magvak a növények szaporodását szolgálják. Három fő alkotórészük van: a csíra, a tartalék táplálóanyag és a maghéj. Egyes növényfajok magvain ezenkívül pelyvalevél is található. A magvak általános jellemzője a jó emészthetőség (ez meghaladja a 80 százalékot) és az alacsony nyersrosttartalom.