Hírlugas

2009. július 28., kedd, Gazdakör

Rekordtermés a kajszinál

Bőséges volt az idei sárgabaracktermés Magyarországon. A párás meleg, a szél, illetve a hőség miatt a szokásos hat hét helyett négyre zsugorodott az idei kajsziszezon.

A termelők elégedetlenek, a háziasszonyok viszont örülnek az olcsó árnak. Míg az étkezési minőségű kajsziért 150—120 forintot adtak, addig a lébarack kilójáért idén 50 forintot kínáltak a feldolgozók. Aki cefrét vett pálinka-alapanyagnak, annak kilónként 60—70 forinttal kellett számolnia. A Zöldség Gyümölcs Terméktanács elnöke, dr. Lux Róbert szerint nem csak a magyar, de a görög kajszi is csúcsteljesítményt nyújtott az idén. A gyümölcslé-feldolgozók emiatt innen is és onnan is igyekeztek nyomott áron vásárolni. Mint mondta, nagy gond ezen a területen is, hogy a haszon nagyobbik fele nem a termelőkhöz jut, hanem az üzletláncokhoz.

Brüsszel milliárdokat vonhat le

Az Európai Bizottság heteken belül kiszabhatja azt a több milliárd forintos büntetést, amivel egy évek óta húzódó támogatási vizsgálatot zárnak le. Előreláthatóan a soron következő elszámoláskor végre is hajtja Brüsszel a pénzügyi korrekciót, vagyis ennyivel kevesebb eurót utalnak a magyar gazdák támogatására. Az Európai Bizottság a 2004—2005-ös agrártámogatás kifizetésének teljes auditját végezte el. A vizsgálat során kifogásolták, hogy a kifizetések alapját jelentő mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer légi fényképei nyomán készült blokktérképek nem mindig életszerűek. A másik fő megállapítás is értelmezési ügy. A támogatáshoz jutás egyik feltétele a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotnak való megfelelés. Az uniós rendelet 16 kritériumot jelöl meg, amelyeket minden gazdálkodónak teljesítenie kell. A jogszabály a magyar álláspont szerint azonban nem egyértelmű, ezért úgy értelmezték, hogy a unióhoz csatlakozáskor mind a 16 pontot be kell vezetni, egy másik szabály pedig lehetővé tesz engedményt. Így egyes pontokat előre lehet sorolni. A szakmai vita nem zárult le, várhatóan a bizottság néhány milliárd forint összegű büntetést szab majd ki.

Beporzóprojekt

A Syngenta nemrégiben egy egymillió euró költségvetésű ötéves program beindítását jelentette be, melynek célja a növényeket beporzó rovarok számára elengedhetetlen élőhelyek és táplálékszerzési területek kialakítása Európában. A Beporzóprojekt célja a közönséges beporzó rovarok számának nagyarányú növelése hét európai országban: Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Portugália és Magyarország. A terv segíti a gazdákat a beporzó rovarok által kedvelt vadvirágok termesztésében a mezőgazdasági területek szegélyein. A program olyan magkeveréket, innovatív növényvédelmi gyakorlatokat és mezőgazdasági tanácsadást biztosít a mezőgazdasági gazdálkodók számára, melyek előnyösek a beporzó rovarok számára. A kezdeményezés független szakmai kutatásokon alapul, az előrehaladás értékelését pedig évről évre egy független szakértő végzi. A projekt az Egyesült Királyságban futó Poszméhprojekt sikerére alapoz. Ennek a Syngenta-projektnek köszönhetően a méhpopulációk száma hatszorosára növekedett három év alatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-07-28: Gazdakör - x:

Gabonamagvak a takarmányozásban (Szakemberek fóruma) — Incze Péter

A magvak a növények szaporodását szolgálják. Három fő alkotórészük van: a csíra, a tartalék táplálóanyag és a maghéj. Egyes növényfajok magvain ezenkívül pelyvalevél is található. A magvak általános jellemzője a jó emészthetőség (ez meghaladja a 80 százalékot) és az alacsony nyersrosttartalom.
2009-07-28: Riport - x:

Forró nyár Lemhényben — Kisgyörgy Zoltán

Kegyetlenül peregnek egymás után az évek. Nyár nyárra jön, az ősz télbe fordul, emberöltők váltogatják egymást, s ha valaki nem jegyez le valamennyit a hétköznapok történéseiről, odavész az, ami ma jelen, ám évtizedek múlva múlttá patinásodik. Hallom, hogy két ember összefogásával monográfia-terjedelmű munka született Lemhényről, közelebbről nyomdakész lesz. Hallom, hogy uniós szinten megújul a vágóhíd és a húsfeldolgozó, hogy itt is eltűntek a szemétlerakatok, hogy alakul a közművesítés Lemhényben.