Pesti postaAz első gyorsmetró — Czegő Zoltán

2009. július 29., szerda, Világfigyelő

Mondhatjuk, hogy Budapest a csodák városa. Naponta adódik csodálnivaló, s nem mindig hálálkodunk azért. Hogy az a Duna. Meg az a Vár. Hogy az miért éppen a magyar nemzetnek jutott. Mármint fölépíteni, megvédeni, ilyen potomságok.

És most tessék elképzelni, hogy a négyes metrót tizenhat éve tervezi, építi s lopja szét a városatyák gyülekezete.

Az sem volt kutya, hogy nekünk a Szovjetunió — is — adósunk volt, bizony. És amikor sor került a rendszerváltoztatgatás elején erre az adósságra is, amit táskákban hordtak át Moszkvába, azt mondta az utódállam, hogy annak fejében megépíti nekünk a négyes metrót. De a főpolgármester kötötte az ebet s a metrót egy francia karóhoz, tudja ő, miért s mennyiért.

Most itt állunk a Nyugati téren, óriási gödör, kérdezi valaki tőlem, mi épülhet oda. Mondom, ez lesz az 5-ös metró. Lehet, valamelyik idegosztályt juttattam eszébe ezzel a kánikulai ötlettel. Nézett, aztán nevetett. Bizony. Mert ugye, a Budapesti Közlekedési Vállalatnak van módja arra is. Igaz, évi kétmilliárd adósságból gazdáskodik; de hogy szavam ne felejtsem: van ám ott pénz, sok igazgató, aligazgató, s éppen a minap derült ki, hogy a fő személyzeti szakasszonyt másfél évvel ezelőtt engedték nyugdíjba, sírva, százmillió (!) forint végkielégítéssel. No, az az asszony ki van ám elégítve. De nem tudtak megválni tőle, havi négymillióért még másfél évet ügyködött, mert ,,sztrájkok idején ő nélkülözhetetlen".

És hogy az 5-ös metró miből? Mondottam, ember, bízva bízzál, Madách-csal szólva. Mert iszonyú milliókat vesznek föl havonta az igazgatók. És itt a spórlás is! Tessék elképzelni, épülget, le-leáll, ismét elindul mindenféle határidőkön túl a 4-es, és akkor jön a pesti szellem, a BKV agytrösztje, és kitalálja, hogy olcsóbb lesz az épülő metró, ha kivesznek belőle két megállót. Értegetjük, ugye? Meglesz (talán) a metró az évezred derekára, de két megállóval kevesebb, két aluljáróval szegényebbek lesznek az ott lakni készülő hajléktalanok. Mit az nekünk?! Aki két megállóval odébb köt ki, szépen visszabuszozik. És az 5-ös metró: ez lesz Európa első gyorsmetrója. Ez lesz az egyetlen metró a vén Európában, amelyiknek mindössze két végállomása lészen, a többit kispórolják! Elindul mondjuk a Mozsár utcai végállomástól, s meg sem áll Mátyásföldig! Csinos az ötlet, mi? A Mozsár utcai végállomáshoz nem kell aluljáró, mert ott a teázó tulajdonosa unokatestvére a BKV igazgatójának, tehát a teázón át közlekedünk majd le s fel. Ott lesz forgalom, apám!

Mátyásföldön a végállomás a személyzetis hölgy kertjében lesz, üzletsorokkal, butikrendszerrel. Európa verseng majd az új szabadalomért, mi eladjuk: két végállomás, egyéb semmi. Gyorsmetró pont hu. Www-ge.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2009-07-29: Világfigyelő - x:

Moldova válaszúton: EU vagy Moszkva?

Három és fél hónappal a legutóbbi parlamenti választások után ma ismét az urnákhoz járulnak Moldova választópolgárai. A várhatóan szoros eredménytől függ, hogy a kis kelet-európai ország Moszkva vonzáskörében marad-e, vagy közelebb kerül az Európai Unióhoz. Az áprilisi szavazás után az eredményt — a kommunisták győzelmét — kétségbe vonó fiatal tüntetők megrohamozták a parlamentet és Vladimir Voronin oroszbarát kommunista elnök hivatali épületét. A kemény rendőrségi válasz azonban a jelek szerint sokaknak elvette a kedvét attól, hogy az utcákon követeljenek változást a moldovai politikában.
2009-07-29: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

A szlovák nyelvtörvény módosításáért
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) üdvözli az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosának jelentését a szlovák államnyelvtörvény módosítása ügyében, és szívesen találkozna mind a szlovák kormány képviselőivel, mind Knut Vollebaek főbiztossal — írta az Új Szó szlovákiai magyar napilap tegnap.