Az önzetlenség szólama — Jártó Kocsis Edit

2009. július 30., csütörtök, Család

A Törődj magaddal! jelmondat az emberek egy kisebb hányadánál más értelmezést nyer. Ők azok, akik odafigyelnek arra, hogy mivel és hogyan táplálkoznak, hogyan nevelik a gyerekeiket, és hogyan óvhatják meg őket a mai világ káros hatásaitól.

Ez a felvállalás nem egyszerű feladat, mivel senki sem mentes a környezet hatásaitól sem fizikai, sem erkölcsi értelemben. Ha a gyerekek megértik a szülők céljait, akkor ugyanúgy gondolkodnak, mint ők, és bár egy szűkebb közösségben, de jól érzik magukat. Ha nagyobb bennük a sóvárgás a külső csillogás iránt, akkor idővel kettős életformát alakítanak ki. Az egyik közösségben az egyik mintát követik, a másikban a másikat, és közben őrlődnek a kettő között.

Ez a közösség a törődést nem a forma, hanem a tartalom szerint értelmezi leginkább. Az állásfoglalás, a közösségi értékek védelme, a hagyományápolás része mindennapjaiknak. Ez társul a segítőkészséggel, az önzetlenséggel.

Ha meg tudnak maradni a maguk eredeti életfelfogása mellett, akkor tartalmas, gazdag az életük, és nem viselik meg őket olyan nagyon a veszteségek. A segítségnyújtás kölcsönös, az adok a kapokkal társul, a döntések nem anyagilag, hanem erkölcsileg motiváltak.

Minden pozitív jelleg dacára ennek a szemléletnek is vannak buktatói. Valaki lehet annyira önzetlen, hogy lemond mindenről, feloldódik a mások akaratában. A túlzott segítőkészség kiszolgáltatottá teszi a segítőt, sokan igyekeznek kihasználni jóhiszeműségét, és akár élősködni is rajta. Egy adott ponton eljut odáig, hogy csak ad, anélkül, hogy kapna. Ez az állapot tartóssá válva lemerülést, kifáradást eredményez.

Ilyen állapot előfordulhat a családon belül is, ha valamelyik családtag túl sokat törődik a többivel, túl sokat segít, túl sokat vállal át a többiektől. Fennáll annak is a veszélye — akár családról, akár közösségről legyen szó —, hogy a többiek önállótlanná válnak, örökös óvásra, gyámolításra szorulnak.

Az önzés teljes kizárása szélsőséges esetben elvezethet az önmagával való törődés fordítottjához. Ennek egyik formája az aszketizmus, a teljes lemondás az élet örömeiről, minden személyes dolog személytelenné válása.

Általában a testtől megvont törődést egy ideig pótolja a lélekkel való törődés, de a folyamat végül a testi-lelki leépüléshez vezet.

A túlzásba vitt önzetlenség és a befogadó közösség keresése veszélyes utakra is vezethet, amikor valaki valamely szekta tagjává válik, megválva családjától, vagyonától, s egy látszólag önzetlen vezérnek, közösségnek szenteli életét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-30: Sport - x:

Sportvilág

Labdarúgó Bajnokok Ligája. Nehéz feladat áll a görög Panathinaikosz labdarúgócsapata előtt, ha tovább akar jutni a BL-selejtező következő körébe, Henk ten Cate együttese ugyanis 3—1-re kikapott Prágá­ban a Spartától.
2009-07-30: Család - x:

Cikória, azaz mezei katáng — Puskás Attila

Ha van olyan növény, amelyet a városi ember is nap mint nap láthat, az a mezei katáng (kóró), sokak szóhasználatában a cikória (Cichorium intybus L.).