Cikória, azaz mezei katáng — Puskás Attila

2009. július 30., csütörtök, Család

Ha van olyan növény, amelyet a városi ember is nap mint nap láthat, az a mezei katáng (kóró), sokak szóhasználatában a cikória (Cichorium intybus L.).

A kóró nevet azért érdemelte ki, mert amint az felvételünkön is látható, a kevésbé gondozott városi zöld udvarokban magasra növő, virágos szára alig leveles, mivel inkább szeldelt tőlevelei nagyok. Halványabb-erősebb kék, fészkes virágzata olykor fehéres-rózsaszínes lehet. Gyakori gyomnövény, de — nevében hordozza hasznát — nemesített változatának gyökeréből készült a szűk esztendőkben híres-neves cikória-pótkávé, amelyre kortársaim még emlékezhetnek, korong alakú darabjait olyképp csomagolták (ha jól emlékszem) pirosas papírba, mint most a mentolos korongocskákat, de árulták szép, színes pléhdobozokban is.

A vadváltozat virágos hajtása emésztésjavító, serkenti a gyomornedv- és az epeelválasztást, vizelethajtó. A nemes változat a pótkávén kívül a leveleiből készült saláta és főzelék formájában hasonlóképp hasznos.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-30: Család - x:

Az önzetlenség szólama — Jártó Kocsis Edit

A Törődj magaddal! jelmondat az emberek egy kisebb hányadánál más értelmezést nyer. Ők azok, akik odafigyelnek arra, hogy mivel és hogyan táplálkoznak, hogyan nevelik a gyerekeiket, és hogyan óvhatják meg őket a mai világ káros hatásaitól.
2009-07-30: Család - x:

Mire vágynak a nők? (A tíz legromantikusabb gesztus)

A nők nem drága fehérneműre vagy ékszerre vágynak főképpen, hanem arra, hogy verseket írjanak hozzájuk, vagy megengedjék a fürdővizüket — legalábbis egy felmérés szerint.